GuidePedia

0

O εφιάλτης της Άγκυρας γίνεται πραγματικότητα

Οι Κούρδοι της Συρίας και οι σύμμαχοι τους ανακήρυξαν την βορειοδυτική πόλη του Καμισλί ως την νέα πρωτεύουσα του ομοσπονδιακού συστήματος στην Β.Συρία και τη «Ροτζάβα», ιδρύουν και πανεπιστήμια (κεντρικό φωτογραφία άρθρου είναι από κουρδικό πανεπιστήμιο) ενώ αποκτούν και δομές ασφαλείας, στρατό, κτλ.

Ενώ ο πόλεμος στην Συρία συνεχίζεται, οι Κούρδοι έβαλαν σε εφαρμογή τα τελικά τους σχέδια για δημιουργία ομοσπονδιακού συστήματος στην Β.Συρία ενώ την ίδια στιγμή πολεμούν τους τρομοκράτες του ISIS στην Manbij.

Ένα νέο σχέδιο για το «κοινωνικό συμβόλαιο» του ομοσπονδιακού συστήματος δημοσιεύτηκε ήδη από την Παρασκευή. Πρόκειται για το νέο μελλοντικό Σύνταγμα της Β.Συρίας.

Το Σύνταγμα αυτό αναφέρει όλες τις εθνότητες που ζουν στη Ροτζάβα και την κουλτούρα τους τα πολιτικά και γλωσσικά δικαιώματα τους.

Μετά την έγκριση του σχεδίου Συντάγματος θα διεξαχθούν γενικές εκλογές μέσα σε τρεις μήνες και ήδη προετοιμάζονται οι εκλογικές επιτροπές.

«Αν οι επόμενοι γύροι των συνομιλιών στην Γενεύη διεξαχθούν χωρίς τους Κούρδους θα είναι μια αποτυχία. Πολεμάμε το ISIS εκ μέρους του κόσμου όχι μόνο για τους Κούρδους. Μόνο εμάς μπορείτε να εμπιστευτείτε και γι αυτό βοηθάτε τις συριακές δημοκρατικές δυνάμεις , επειδή το ISIS αποτελεί απειλή για ολόκληρο τον κόσμο» τονίζουν.

«Οι πόλεις Qamislo, Raqqa, Manbij, Shaddadi θα αποτελέσουν τμήμα του νέου ομοσπονδιακού συστήματος».

Μόλις χτες οι Κούρδοι άνοιξαν το δεύτερο Πανεπιστήμιο τους στην πόλη του Καμισλί την πρωτεύουσα τους παρουσία του Κούρδου Υπουργού Παιδείας. Το νέο Πανεπιστήμιο θα περιέχει τμήματα Ιατρικής, Μηχανικής, Επιστημών Τέχνης, Ανθρωπιστικές επιστήμες, επικοινωνίας, χημείας, βιολογίας, γεωλογίας, υπολογιστών κτλ.

Τα επόμενο δύο χρόνια θα εισαχθούν προγράμματα στα αραβικά, αγγλικά, γαλλικά, τουρκικά και ιρανικά.

Το βέβαιο είναι πως η Τουρκία, η Συρία και ο Μ.’Ασαντ θα αντιδράσουν. Κανείς δεν πρόκειται αν το δεχτεί αυτό ενώ συχνά πυκνά υπάρχουν συγκρούσεις στην περιοχή της Hasakah.






πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top