GuidePedia

0


Ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί η εκεχειρία στην Συρία μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στο Χαλέπι ενώ η πίεση της Ρωσίας προς τις ΗΠΑ να δεχτούν τους Κούρδους του PYD στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του συριακού ζητήματος φέρνει αποτέλεσμα.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (ΗΝC) της συριακής αντιπολίτευσης Riyad Naasan Agha τόνισε ότι «υπάρχει ένα γενικό συναίσθημα ότι τερματίστηκε η κατάπαυση πυρός κάτι που επιβεβαιώνεται από τις προσπάθειες ανακατάληψης του Χαλεπίου από τους κυβερνητικούς που σφυροκοπούν το Χαλέπι, την Χομς και άλλες περιοχές».

Τόνισε επίσης ότι το HNC δεν προσκλήθηκε να συμμετέχει στην διπλωματική αποστολή της ενωμένης συριακής αντιπολίτευσης, από τον πρεσβευτή του ΟΗΕ για το θέμα της Συρίας, Staffan de Mistura.

Πρόσθεσε ότι «η αντιπροσωπεία μας είναι ενωμένη και οι υπόλοιποι δεν μας απασχολούν. Στις ομιλίες δεν συμμετέχει ο Mistura αλλά οι σύμβουλοί του. Ο ίδιος είναι ελεύθερος να επιλέξει πως θα ενεργήσει».

Η ΗNC πιστεύει ότι ο Mistura θα συντάξει αναφορά προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki-moon, με τα πορίσματα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στην Γενεύη.

Την Κυριακή πηγές της συριακής αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι ο πρόσφατος γύρος διαπραγματεύσεων στην Γενεύη θα ολοκληρωθεί με ένα προσχέδιο των τελικών προτάσεων για την συμφωνία, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε στις 13 Απριλίου και σύμφωνα με τον Mistura, οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στην πολιτική μετάβαση, την διακυβέρνηση και το σύνταγμα.

Ταυτόχρονα, η Συριακή Αντιπροσωπεία είναι έτοιμη να δεχθεί στους κόλπους της το PYD.

O πρόεδρος Ilian Masaad της αντιπροσωπίας της συριακής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία είναι έτοιμη να δεχθεί τον αντιπρόεδρο του PYD Saleh Moslem.

«Είμαστε έτοιμοι για την υποδοχή του κ. Saleh στην αντιπροσωπεία μας.

Όλα τα μέλη μας συμφωνούν μ’ αυτήν την ιδέα», δήλωσε ο Masaad.

Έχουμε ήδη μία αντιπροσωπεία που ονομάζεται Κοσμική και Δημοκρατική Ένωση, όπου δεν έχουμε κληθεί να συμμετάσχουμε».
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top