GuidePedia

0

 Πολύ ωραίο άρθρο του American Interest για τις δυσκολίες που παρουσιάζει μία νατοϊκή επέμβαση στην Ράκα (Συρία) και την Μοσούλη (Ιράκ). Το άρθρο γράφει ότι αν θέλουν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους να τελειώσουν τον ISIS στην Συρία και το Ιράκ θα πρέπει οπωσδήποτε να ελευθερώσουν αυτές τις δύο πόλεις.

 
 Η Μοσούλη, στις όχθες του Τίγρη, είναι η μεγαλύτερη πόλη που έχουν στον έλεγχο τους οι μαχητές του ISIS, ενώ η Ράκα, στον Ευφράτη, είναι η πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους.

Στην Μοσούλη ζούνε 1 εκατομμύριο άνθρωποι, και οι μάχες θα πρέπει να δοθούν από δρόμο σε δρόμο, και τα παγιδευμένα με εκρηκτικά από τον ISIS κτίρια θα καθυστερήσουν πάρα πολύ την επιχείρηση, και θα ανεβάσουν πάρα πολύ των αριθμό των νεκρών νατοϊκών στρατιωτών και των αμάχων. Επίσης, στην επίθεση θα πάρουν μέρος οι Κούρδοι του Ιράκ από τον βορρά, και οι Σιίτες του Ιράκ από τον νότο, και θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα συντονισμού των δυνάμεων.

 

Το άλλο πρόβλημα γράφει το άρθρο είναι το κατά πόσο είναι αξιόμαχος ο Σιιτικός στρατός του Ιράκ, ο οποίος κατέρρευσε πολύ εύκολα τον Ιούνιο του 2014, όταν δέχτηκε στην Μοσούλη την επίθεση από τους Σουνίτες του Ιράκ (ISIS), που είναι ουσιαστικά οι πρώην άνθρωποι του Σαντάμ Χουσέιν να προσθέσω εγώ.

Το θετικό στο Ιράκ είναι ότι οι Τούρκοι έχουν καλές σχέσεις με τους Κούρδους του Ιράκ, και θα μπορούσαν να βοηθήσουν ή να ανεχτούν τις επιχειρήσεις. Η Ράκα από την άλλη πλευρά, είναι περικυκλωμένη και πολύ μικρότερη από την Μοσούλη, και είναι πολύ πιο εύκολο να καταληφθεί. Αλλά εκεί υπάρχουν άλλες δυσκολίες. Η πρώτη είναι ότι οι Τούρκοι δεν θέλουν να πάρουν μέρος στις επιχειρήσεις οι Κούρδοι της Συρίας, και οι Ρώσοι δεν θέλουν να πάρουν μέρος στις επιχειρήσεις οι Τούρκοι. Επίσης, παρόλο που οι Κούρδοι δέχονται να πάρουν μέρος στην επίθεση, σε περίπτωση νίκης οι Κούρδοι δεν δέχονται να κρατήσουν υπό τον έλεγχο τους την Ράκα.

Ο λόγος είναι ότι η Ράκα είναι μία Αραβική πόλη, και οι Κούρδοι θεωρούν ότι αν την κρατήσουν έστω και για ένα διάστημα υπό τον έλεγχο τους θα έρθουν σε σύγκρουση με τον Αραβικό κόσμο. Επίσης οι Ρώσοι δεν δέχονται να κρατήσουν την Ράκα οι Τούρκοι υπό τον έλεγχο τους. Άρα υπάρχει το θέμα ποιος θα κρατήσει την Ράκα σε περίπτωση νίκης, ενώ στην Μοσούλη θα το κάνουν οι Σιίτες του Ιράκ.





πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top