GuidePedia

0

Χωρίς κανέναν σεβασμό πια για τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται στο Αιγαίο η Τουρκία έσπευσε τα ξημερώματα του Σαββάτου να αμφισβητήσει εκ νέου την ελληνική Ζώνη Έρευνας και Διάσωσης, την ώρα που το ελληνικό Λιμενικό και η Frontex έδιναν αγώνα για την διάσωση των ναυαγών στο πολύνεκρο, όπως εξελίχθηκε τελικά, ναυάγιο λέμβου που μετέφερε 15 μετανάστες ανοικτά της Σάμου.

Στις 03:27 ξημερώματα του Σαββάτου το ελληνικό κέντρο του Πειραιά (Piraeus JRCC) εκδίδει την ΝΟΤΑΜ Α0788/16 αναγγέλλοντας την έναρξη επιχείρησης Έρευνας και Διάσωσης ανοικτά της Σάμου εντός της ελληνικής ζώνης ευθύνης καλώντας κάθε ιδιωτικό σκάφος που βρίσκεται στην περιοχή να συντονιστεί με το κέντρο του Πειραιά.

Λίγα λεπτά αργότερα στις 03:45 οι τουρκικές αρχές εκδίδουν δίκη τους ΝΟΤΑΜ (Α1618/16) με την οποία αμφισβητούν το δικαίωμα της Ελλάδας για SAR στη συγκεκριμένη περιοχή και δηλώνουν ότι η Τουρκία «δεν αποδέχεται τον καθορισμό της ελληνικής περιοχής για SAR που ταυτίζεται με τα όρια του FIR Αθηνών».

Η Άγκυρα επικαλείται το κείμενο που μονομερώς έχει καταθέσει στον ΙΜΟ (International Maritime Organization) όπου εντάσσει στην τουρκική ζώνη ευθύνης SRR( Search and Rescue Region) το μισό Αιγαίο δηλώνοντας ότι έχει τις δυνατότητες και θα συνεχίσει να ασκεί τις αρμοδιότητες της σε αυτή την Ζώνη. Και απαιτεί μάλιστα κάθε προσπάθεια για Έρευνα και Διάσωση να συντονισθεί από το τουρκικό Κέντρο….

Με την κίνηση της αυτή η Τουρκία αποδεικνύει και πάλι ότι χρησιμοποιεί κάθε πτυχή του μεταναστευτικού προκειμένου να «φρεσκάρει» τις διεκδικήσεις της εναντίον της χώρας μας, ενώ πρακτικά καθιστά προβληματική την συνεργασία στο Αιγαίο για το μεταναστευτικό, λόγω των διαρκών αξιώσεων που προβάλλει.

Τελικά όπως είναι ήδη γνωστό, στο συγκεκριμένο ναυάγιο ανατολικά της Σάμου υπήρξαν πέντε νεκροί, τέσσερις γυναίκες και ένα παιδί, άλλα πέντε άτομα διασώθηκαν, ενώ αγνοούνται πέντε άνθρωποι.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top