GuidePedia

0

Γνωστά είναι τα συμφέροντα που διατηρεί η Ρωσία στο υψίστης γεωστρατηγικής σημασίας νησί της Κύπρου,το οποίο ορθώς χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το «αεροπλανοφόρο της Ανατ. Μεσογείου». Μεταξύ των άλλων έχει υπογραφεί πρόσφατα στρατιωτική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Τις άρρηκτες και στενές σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας ανέπτυξε σε πρόσφατη – γεμάτη σημαντικά μηνύματα, διάλεξή της, στην Ρωσική Πρεσβεία, η διδάκτωρ Νάσα Παταπίου, ιστορικός – ερευνήτρια στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου.

Όπως διαβάζουμε στην «Σημερινή», η κα Παταπίου έκανε εκτενή αναφορά στις σχέσεις της Κύπρου με την ομόδοξη Ρωσία, οι οποίες χρονολογούνται από τον 18ον αιώνα.
«Από τότε μέχρι σήμερα, παρά την οθωμανική και στη συνέχεια τη βρετανική κατοχή, οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και των δύο κρατών αναπτύχθηκαν σε τέτοιο βαθμό, που πιστοποιούν τις, ειδικά σήμερα αγαστές και πολύ επωφελείς, πολλαπλώς, σχέσεις μεταξύ των δύο φιλικών λαών και χωρών», σημείωσε.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από επισήμους, ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών και πληθώρα κόσμου.
Πριν από τη διάλεξη, σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσιη, επισήμανε πως οι πρώτες επαφές των Ρώσων με την Κύπρο ξεκίνησαν από τον μάλιστα 10ον αιώνα.

Εν συνεχεία ο πρέσβης έκανε αναφορά με νοήμα στους ρωσοτουρκικούς πολέμους, οι οποίοι είναι πιθανόν να συμβούν και πάλι, καθώς οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας έχουν φτάσει στο χείριστο σημείο τους, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού τον Νοέμβριο του 2016 σε συνδυασμός με προκλητικές ενέργειες των Τούρκων σε περιοχές ρωσικών συμφερόντων (Στενά, Κριμαία, Καύκασος, Συρία κ.α.)

Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα έχει πολλάκις προειδοποιήσει την Τουρκία να αφήσει κατά μέρος προκλητικές της ενέργειες σε σχέση με το Κυπριακό.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top