GuidePedia

0

Την Κυριακή ο Συριακός Στρατός και οι σύμμαχοι του, με αεροπορική βοήθεια απο τη Ρωσία απελευθέρωσαν ολοκληρωτικά την αρχαία πόλη της Παλμύρας από τους μαχητές του Ισλαμικού κράτους. H κοινή στρατιωτική επιχείρηση διήρκησε τρεις εβδομάδες.
Αναμφίβολα, ήταν η μεγαλύτερη ήττα των τζιχαντιστών από τότε που ανακυρήρυχθηκε το ‘’χαλιφάτο’’ το 2014, γράφει το ρωσικό Sputniknews. Σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Kommersant η νίκη του Άσαντ στην Παλμύρα ανατρέπει τα δεδομένα του υπο των ΗΠΑ συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Για πάνω από 10 μήνες η Παλμύρα ήταν υπό των έλεγχο των τρομοκρατών, που λεηλάτησαν την αρχάια πόλη. Ωστόσο, η συριακή κυβέρνηση ήταν σε θέση να ανταποδώσει το χτύπημα. Η επίθεσή της στην Παλμύρα διήρκεσε τρεις εβδομάδες. Το πρωί της 27ης Μαρτίου, ενώ η δυτική χριστιανοσύνη γιόρταζε το Πάσχα, η πόλη απελευθερώθηκε. Πάνω από 400 τρομοκράτες αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν στη μάχη.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Kamal Alam, Σύρος στρατηγικός αναλυτής, "η μάχη αυτή είναι πολύ σημαντική από στρατηγική άποψη. Απέδειξε ότι ο συριακός στρατός είναι σε θέση να αγωνίζεται μόνος του. Είναι η μόνη δύναμη στη χώρα που είναι ικανή να νικήσει τους τζιχαντιστές και είναι η μόνη δύναμη στη χώρα ικανή να νικήσει τους τζιχαντιστές", τόνισε. Επίσης, είπε χαρακτηριστικά ότι  "η απελευθέρωση της Παλμύρας έχει τεράστια στρατηγική και συμβολική νίκη για τις κυβερνητικές δυνάμεις".
Ακόμα, η νίκη αυτή είναι σημαντική γιατί βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της Συρίας. "Συνδέει τα ανατολικά και τα μεσαία τμήματα της χώρας, ενώ τα κύρια δρομολόγια προς Ράκκα, Δαμασκό και Ιντλίμπ περνάνε μέσα από την πόλη. Επίσης, καθώς έχουν ανακτήσει τον έλεγχο στην Παλμύρα , ο συριακός στρατός θα προχωρήσει στην ανατολική Συρία".

Ακόμα, ο ίδιος προσέθεσε, ότι μετά την απελευθέρωση της Παλμύρα, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης, παρά το σκεπτικισμό της Δύσης .
Έπειτα "η Δύση θα πρέπει να αλλάξει τη στάση της και να παραδεχθεί ότι η συριακή κυβέρνηση και ο συριακός στρατός είναι τα μόνα όργανα ικανά να νικήσουν τους τζιχαντιστές, ενώ οι Δυτικές κυβερνήσεις θα πρέπει να υποστηρίξουν τον Μπασάρ Άσαντ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας", δήλωσε.

Από την άλλη μεριά, οι τζιχαντιστές δεν έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν μια οργανωμένη χερσαία επιχείρηση που ξεκίνησε από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, υπογράμμισε ο στρατηγικός αναλυτής Gregory Copley .
"Για να επιβιώσουν, οι τζιχαντιστές θα χρειαστούν μεγαλύτερη υποστήριξη από το εξωτερικό, όπως από την Τουρκία, το Κατάρ ή τη Σαουδική Αραβία . Τώρα, οι τζιχαντιστές υιοθετούν μια αμυντική στάση", είπε χαρακτηριστικά.
"Το τέλος της συριακής σύγκρουσης δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Άγκυρας καθώς η Τουρκία δεν μπορεί να αφήσει τους τζιχαντιστές να χάσουν στην παρούσα φάση του πολέμου. Αν οι τρομοκράτες ηττηθούν στη Συρία , θα πάνε πίσω στην Τουρκία. Ως αποτέλεσμα, το κουρδικό πρόβλημα, το οποίο έχει σχεδόν μετατραπεί σε εμφύλιο πόλεμο στην Τουρκία , θα ενταθεί", όπως εξήγησε ο Copley.

Η νίκη της Παλμύρας έχει τόσο στρατηγική όσο συμβολική σημασία. Σύμφωνα με ειδικούς, μετά την ήττα στην Παλμύρα οι μαχητές θα υποχωρήσουν προς το Ντέιρ αλ-Ζορ ή θα φύγουν προς το Ιράκ. Όπως οι τζιχαντιστές φεύγουν ανατολικά , θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις αεροπορικές επιδρομές της αμερικανικής συμμαχίας στο Ιράκ. Επί του παρόντος, τα συμμαχικά αεροσκάφη ρίχνουν βόμβες σε μεγάλες πόλεις του Ιράκ, όπου οι τρομοκράτες έχουν ήδη χάσει το 40% του εδάφους τους .

Το επόμενο βημα του Άσαντ 

Ο στρατός της Συρίας έχει καταφέρει μια σημαντική νίκη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Ποιο θα ειναι το επόμενο βήμα για τον Άσαντ; Η επιτυχία του εγχειρήματος ανοίγει το δρόμο για το συριακό στρατό να επιτεθεί στην Ράκα - την οποία το Ισλαμικό Κράτος ανακήρυξε πρωτεύουσα του, γράφει η ρωσική εφημερίδα Kommersant (Коммерсант).

Σύμφωνα με την Kommersant oι ειδικοί δεν αποκλείουν ότι οι βασικές γεωπολιτικές συνέπειες μπορεί να ειναι η ένωση των δύο αντιτρομοκρατικών συνασπισμών στη Συρία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, κάτι που η Μόσχα απο καιρό προσπαθεί, καθώς και την ενσωμάτωση ενός ενιαίου συνασπισμού της Δαμασκού. H Ουάσιγκτον έχει διευκρινίσει οτι δεν πρόκειται να κάνει πίσω όσο αφορά την παραίτηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ωστόσο, η ανακατάληψη της Παλμύρας επιτρέπει στην συριακή ηγεσία τη στρατηγική πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους», ανοίγοντας το δρόμο για τα κυβερνητικά στρατεύματα να επιτεθούν στη συριακή πόλη της Ράκα- πόλη κλειδί για το ΙΚ καθώς εχει ανακηρυχθεί πρωτεύουσα του "ισλαμικού χαλιφάτου”, γράφει η Kommersant.

"Η ανακατάληψη της Παλμύρας απο τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, η οποια επιτευχθηκε με την ενεργό υποστήριξη της Ρωσίας,  έδειξε οτι το καθεστώς στη Δαμασκό ειναι μια πραγματική δύναμη ικανή για την καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους. "Μέχρι πρόσφατα, λίγοι ήταν αυτοι που πίστευαν ότι ο πρόεδρος Άσαντ είναι σε θέση να πραγματοποιήσει ένα τέτοιο ρόλο. Ωστόσο, μια προοπτική για επίθεση στη Ράκα μπορεί να κάνει το ρόλο της Δαμασκού στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ακόμα πιο σημαντικό, και αυτό δεν θα περάσει απαρατήρητο”, - εξήγησε στην ” Kommersant ", ο καθηγητής Γκριγκόρι Κόζατς του τμήματος Ιστορίας, Πολιτικών Επιστημών και Νομικής του RSUH.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η στάση Άσαντ στην καταπολέμηση του ΙΚ, προκαλεί ενα ελαφρύ μπέρδεμα στους "παίχτες" του αντιτρομοκρατικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. "Είτε ειναι σκόπιμα, είτε όχι, η φιλο-αμερικανική συμμαχία σχεδιάζει και αυτη να επιτεθεί στη Ράκκα, τώρα θα αναγκαστούν να αναγνωρίσουν οτι το καθεστώς της Συρίας είναι μέρος του συνασπισμού που μάχεται κατά του ΙΚ. Συνεπώς μπορούμε να επιστρέψουμε σε μια παλιά ιδέα της Μόσχας σχετικά με τη δημιουργία ενός ενιαίου αντιτρομοκρατικού συνασπισμού, αντί των υφιστάμενων δύο συνασπισμών, υπό την ηγεσία της Ρωσίας και των ΗΠΑ, επιπλέον, η Ρωσία πλέον εχει άλλο ενα επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις με τη Δύση, σχετικά με την αναγνώριση του συριακού καθεστώτος," δήλωσε ο Κόζατς στην Kommersant.

Ωστόσο, χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ, δήλωσε ότι ο λαός της Συρίας δεν είναι υποχρεωμένος να επιλέξει μεταξύ της “βαρβαρότητας του ΙΚ και της τυραννίας του Άσαντ."

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top