GuidePedia

0

Ναταλίας Γρίβα, Διεθνολόγου
 Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan, τάσσεται κατά της δημιουργίας ενός «τρομοκρατικού διαδρόμου», όπως αποκάλεσε την επικράτηση του κουρδικού κινήματος PYD στη βόρεια Συρία, το οποίο σύμφωνα με αυτόν σχετίζεται με το PKK. Μάλιστα, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως κίνδυνο και πρόβλημα για τα τουρκικά συμφέροντα και τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο.
Επιπρόσθετα, ο Erdoğan αναφέρθηκε στην κατάπαυση του πυρός στη Συρία χαρακτηρίζοντάς την περιορισμένη, αφού πραγματοποιείται στο ένα τρίτο της Συρίας και όχι σε ολόκληρη τη χώρα. Ως παράδειγμα, για την συνέχιση των εχθροπραξιών, ανέφερε την επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» στην πόλη Tel Abyad, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη του 70% της πόλεως από τους τζιχαντιστές και τον μετέπειτα αεροπορικό βομβαρδισμό της πόλεως από τις δυνάμεις του συνασπισμού.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι με την επίτευξη της κατάπαυσης, θα αναβιώσει η ειρηνευτική διαδικασία της Συρίας στη Γενεύη και ότι δεν πρέπει τα συμβαλλόμενα μέρη να χάσουν την εμπιστοσύνη, γιατί αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την πρόοδο της επίλυσης του συριακού ζητήματος.
Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στις συζητήσεις για τη διχοτόμηση της Συρίας, εκφράζοντας την ανησυχία για την κατάληψη του ενός τρίτου της χώρας από το «Ισλαμικό Κράτος» και ανέφερε ότι κάποιοι υποστηρίζουν την ανάδυση ενός κράτους βόρεια και νότια της Λατάκειας, προσθέτοντας την ελπίδα του για την μη υλοποίηση καμίας εκ των προσπαθειών αυτών.
Σημειωτέον ότι, οι δηλώσεις του προέδρου Erdoğan πραγματοποιήθηκαν πριν την αποχώρησή του για την Αφρική, η οποία ξεκίνησε στις 28-02-2016, με αρχικό προορισμό την Ακτή Ελεφαντοστού και επόμενους προορισμούς τη Γκάνα, τη Νιγηρία και τη Γουινέα.
Επίσης, η επίσκεψη αυτή στοχεύει στην εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων της Τουρκίας με την Αφρική και την ανάπτυξη διμερών σχέσεων με μέλη της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Economic Community of West African States – ECOWAS).
Με την ίδια διαδικασία σκέψης, η απόπειρα εξάπλωσης της τουρκικής παρουσίας στην Αφρική έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2016, όταν ο Tayyip Erdoğan επισκέφτηκε την Αιθιοπία, το Τζιμπουτί και τη Σομαλία, ενώ είναι η πρώτη φορά, που Τούρκος πρόεδρος Δημοκρατίας επισκέπτεται την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γουινέα. Παράλληλα, η Τουρκία έχει τριπλασιάσει τον αριθμό των πρεσβειών της στην Αφρική από το 2009, ενώ η τουρκική αεροπορική εταιρία Turkish Airlines έχει δεκάδες προορισμούς στη Μαύρη Ήπειρο. Εκτός τούτου, σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το διμερές εμπόριο μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών της Αφρικής αγγίζει τα 23,4 δισ. δολάρια το 2014, ενώ το διμερές εμπόριο με τις υποσαχάριες χώρες έχει δεκαπλασιαστεί μετά το 2000.
Πέραν των παραπάνω, ο Erdoğan προσπαθώντας να αυξήσει την παρουσία της χώρας του και εκτός των παραδοσιακών σφαιρών επιρροής της στα πρώην εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, επισκέφτηκε τη Χιλή, το Εκουαδόρ και το Περού.
Κλείνοντας, κρίνεται σκόπιμο να επισημανθούν οι ακόλουθες απόψεις του Ahmet Davutoğlu: «Η οικοδόμηση υγιών σχέσεων της Τουρκίας με τον εγγύς χερσαίο χώρο (Βαλκάνια-Καύκασος- βόρεια Μέση Ανατολή) και τον εγγύς ηπειρωτικό χώρο (Κεντρική Ασία-Ανατολική Ευρώπη-Βόρειος Αφρική) απαιτεί τη συγκρότηση μιας μακροπρόθεσμης και συντονισμένης θαλάσσιας στρατηγικής. Οι πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές διαστάσεις αυτής της στρατηγικής πρέπει να ενεργοποιηθούν μεταξύ τους ως υποστηρικτικά στοιχεία αυτής της πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να αναβαθμισθούν οι περιφερειακές συμμαχίες και οι ενταξιακές δράσεις.»

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top