GuidePedia

0

Ο πρέσβης της Τουρκίας στο Κατάρ Αχμέτ Ντεμιρόκ μίλησε στην εφημερίδα Sabah (www.dailysabah.com, 28-02-2016) σε μια αποκλειστική συνέντευξη, επαίνεσε τις μακροχρόνιες διμερείς σχέσεις μεταξύ του Κατάρ και της Τουρκίας και υπογράμμισε πως οι σχέσεις τους βασίζονται στους ιστορικούς δεσμούς και στην ισχυρή πολιτιστική συγγένεια. O πρέσβης Ντεμιρόκ είπε πως οι δύο χώρες έχουν κοινές θέσεις και συνεργάζονται ενεργά, αναφορικά με τη συνεχιζόμενη συριακή κρίση. Απαντώντας στους ισχυρισμούς μίας κοινής χερσαίας επιχείρησης Σαουδικής Αραβίας-Τουρκίας-Κατάρ κατά του συριακού καθεστώτος, ο Ντεμιρόκ υπογράμμισε ότι, οι χώρες αυτές φιλοδοξούν τη σταθερότητα, την πρόοδο και την ειρήνη στην περιοχή.

Ακολούθως παρατίθεται η συνέντευξη του Τούρκου πρέσβη, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταδεικνύει την επιδίωξη της Άγκυρας να προβάλλει τη στρατηγική του Στρατηγικού Βάθους στη Μέση Ανατολή.

DS: Πώς θα αξιολογούσατε την τρέχουσα κατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ του Κατάρ και της Τουρκίας; Από την πλευρά σας, ποιοι είναι οι λόγοι για να υπάρχουν στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών;
Οι σχέσεις Τουρκίας-Κατάρ είναι απλά εξαιρετικές. Οι σχέσεις βασίζονται σε ιστορικούς δεσμούς και ισχυρή πολιτιστική συγγένεια. Σε αυτό το κοινό έδαφος, οι δύο χώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να εδραιωθεί περαιτέρω η συνεργασία τους σε κάθε τομέα.

Η εξωτερική πολιτική μας είναι παρόμοια και συμβατή στην περιοχή. Σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος υπάρχει ένας ανοικτός διάλογος, ως μέρος της στρατηγικής μας συνεργασίας. Τόσο η Τουρκία όσο και το Κατάρ επιδιώκουν την πολιτική αρχών.

Ένας επιπλέον λόγος που διευκολύνει τη συνεργασία μας είναι οι στενές σχέσεις μεταξύ των ηγετών. Ως εκ τούτου, οι συχνές διμερείς επισκέψεις υψηλού επιπέδου ενθαρρύνουν τους Τούρκους και τους Καταριανούς να εργαστούν από κοινού. Βλέπω πως οι Τουρκικές και Καταριανές αρχές έχουν εστιασθεί στην περαιτέρω προώθηση των σχέσεων σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο. Για παράδειγμα, σε ό,τι έχει να κάνει με τις οικονομικές σχέσεις, οι τουρκικές επιχειρήσεις στο Κατάρ αναβαθμίζονται συνεχώς. Μέχρι στιγμής, η συνολική αξία των έργων που αναλαμβάνονται από τουρκικές εταιρείες και εργολάβους στο Κατάρ έχει υπερβεί τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό θα μπορούσε να είναι δυνατό μόνο λόγω της αμοιβαίας εμπιστοσύνης που εδραιώθηκε όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ των τουρκικών εταιρειών και τις αρχές του Κατάρ. Ομοίως, οι Καταριανές επενδύσεις στην Τουρκία είχαν ανοδική τάση και είναι πιθανό να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, η Τουρκία γίνεται ο βασικός τουριστικός προορισμός για του Καταριανούς. Πέρυσι (2015) πάνω από 36.000 Καταριανοί επισκέφθηκαν την Τουρκία για τουριστικούς και εμπορικούς σκοπούς, σημειώνοντας αύξηση 33%. Πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι ενθαρρύνει τις ανθρώπινες επαφές, ενώ η Τουρκία εξελίσσεται σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό για τους Καταριανούς.

Έχουμε κίνητρα για να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερες δράσεις, έτσι ώστε να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας έτι περαιτέρω. Για το σκοπό αυτό, η Τουρκία και το Κατάρ θα συνεχίσουν να οικοδομούν τις πολιτιστικές τους σχέσεις. Ανακηρύξαμε το 2015 ως Έτος Πολιτισμού μεταξύ των χωρών μας και οργανώσαμε 40 αντίστοιχες εκδηλώσεις που στέφτηκαν με επιτυχία και στις δύο χώρες. Τον Δεκέμβριο του 2015, ανοίξαμε το Yunus Emre Τουρκικό Πολιτιστικό Κέντρο στη Ντόχα, το οποίο θα προωθήσει περαιτέρω τις σχέσεις μας σε πολιτιστικό επίπεδο.

DS: Πιστεύετε πως το σημερινό επίπεδο των σχέσεων οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών, ή λόγω των μακροχρόνιων οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών δεσμών;
 Η κοινή ιστορία και η πολιτιστική συγγένεια θεωρείται ως ένα πολύ γόνιμο έδαφος για να οικοδομηθούν οι σχέσεις Τουρκίας-Κατάρ. Φυσικά, ο στενός και ανοικτός διάλογος μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του Εμίρη Σεΐχη Ταμίμ, καθώς και άλλων υψηλού επιπέδου Τούρκων και Καταριανών αξιωματούχων, είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Προσπαθούμε να θεσμοθετήσουμε σχέσεις με βάση τις καλύτερες δυνατοτήτες μας. Οι οικονομικοί και κοινωνικοί δεσμοί είναι όλο και ισχυρότεροι. Πιστεύω ότι αυτές οι ισχυρές σχέσεις είναι προς το συμφέρον των αδελφών χωρών μας.

DS: Το Κατάρ και η Τουρκία μοιράζονται το ίδιο όραμα στην εξωτερική πολιτική, πολιτικές που κυρίως συμπίπτουν σε ό,τι αφορά στη Συρία. Τι οδήγησε σε αυτό;
Για τη Συρία, η Τουρκία και το Κατάρ έχουν μια κοινή στάση και συνεργάζονται ενεργά. Επιδιώκουμε μια λύση για τη Συρία που θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του λαού της και συνεργαζόμαστε στενά για τη σταθερότητα στη χώρα αυτή μέσω της δημοκρατικής οδού. Στη Τουρκία όσο και στο Κατάρ πιστεύουμε ότι η βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την πτώση του καθεστώτος Άσαντ και τη δημιουργία μιας νέας διοίκησης που θα περιλαμβάνει όλα τα τμήματα της συριακής κοινωνίας. Οι πολίτες της Συρίας θέλουν μια αξιοπρεπή ζωή. Θέλουν ένα κλίμα σταθερότητας στο πλαίσιο της δημοκρατίας, όπου θα προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματά τους. Αυτές είναι πολύ αστικές απαιτήσεις που θα πρέπει να υποστηρίζονται από όλο τον κόσμο. Η Τουρκία και το Κατάρ έχουν υποστηρίξει τους Σύριους, μέχρι στιγμής, και θα συνεχίσουν να το πράττουν.
Σε διεθνές επίπεδο, συμμετέχουμε στη δυτική συμμαχία κατά των τζιχαντιστών (DAESH). Είμαστε υποστηρικτές της διαδικασίας της Γενεύης και ελπίζουμε πως οι διεθνείς προσπάθειες θα αποφέρουν καρπούς.

DS: Πώς αντέδρασε η κοινή γνώμη του Κατάρ στην πρόσφατη αναφορά των μέσων ενημέρωσης για φήμες κοινής επιχείρησης της Σαουδικής Αραβίας-Τουρκίας-Κατάρ κατά του συριακού καθεστώτος; Βρίσκετε αυτή την συμμαχία ρεαλιστική;
Οι τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις, οι απειλές της τρομοκρατίας, καθώς επίσης οι λοιπές περιφερειακές προκλήσεις, μας υπαγορεύουν να συνεργαζόμαστε πολύ στενότερα. Η Τουρκία και το Κατάρ είναι μέλη της διεθνούς συμμαχίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και πολεμούμε τον DAESH από την αρχή. Τελευταία, η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να ενταχθεί στην συμμαχία αυτή και έστειλε μαχητικά αεροσκάφη στην Τουρκία.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η Τουρκία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία είναι τρεις αδελφικές χώρες. Επιδιώκουμε τη σταθερότητα, την πρόοδο και την ειρήνη στην περιοχή που μοιραζόμαστε. Για πολύ καιρό, έχουμε αγωνιστεί η κάθε μία έναντι της άλλης σε αυτή την περιοχή. Βλέπω αυτή τη νέα δυναμική ως αχτίδα ελπίδας για την περιοχή. Πιστεύω πως ο συνεχής διάλογος μεταξύ αυτών των τριών σημαντικών χωρών της περιοχής, θα αποτελέσει το κίνητρο που θα βοηθήσει τους λαούς και στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής να κατανοήσουν την αξία της συνύπαρξης και της συνεργασίας. Ο πληθυσμός αυτής της περιοχής έχει υποφέρει από την ανάθεση επίλυσης των προβλημάτων τους σε άλλες χώρες. Ωστόσο, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που θα πρέπει να παράγουμε τις δικές μας λύσεις για τα δικά μας προβλήματα. Μπορώ να πω ότι η κοινή γνώμη του Κατάρ συντάσσεται επίσης προς αυτή την άποψη. Οι Καταριανοί εκτιμούν τις περιφερειακές πρωτοβουλίες και πιστεύω ότι η ενωμένη δύναμη αυτής της περιοχής μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα.

DS: Πρόσφατα αυτό τον μήνα η τουρκική BOTAŞ και η εθνική εταιρεία πετρελαίου του Κατάρ υπέγραψε συμφωνία για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για μια μακροχρόνια περίοδο. Πώς αυτή η συμφωνία θα βοηθήσει την Τουρκία στο να διαφοροποιήσει το ενεργειακό μείγμα της;
Νομίζω πως αναφέρεστε στη συμφωνία που υπογράφηκε με την ευκαιρία της επίσκεψης στο Κατάρ του Προέδρου Ερντογάν στις 02 Δεκεμβρίου 2015. Αυτό ήταν μια κρίσιμη συμφωνία σχετικά με την μακρά πάγια πολιτική μας για διαφοροποίηση των ενεργειακών οδών προς την Τουρκία.
Το Κατάρ αποτελεί έναν έμπιστο συνεργάτη της Τουρκίας στα θέματα που αφορούν στην ενεργειακή ασφάλεια. Είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο και έχει τεράστιες δυνατότητες. Προσδοκά, επίσης στην επέκταση συνεργασιών με αναπτυσσόμενες οικονομίες. Η Τουρκία προμηθεύεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από το Κατάρ και μια μακροπρόθεσμη συμφωνία, αναμφίβολα, αφενός θα στηρίξει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας, αφετέρου θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας. Συνεπώς είναι προφανές ότι, όλοι είμαστε κερδισμένοι από αυτήν την εξέλιξη και ελπίζω πως θα είναι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση μιας ευρύτερης ενεργειακής συνεργασίας με το Κατάρ.

DS: Το περασμένο έτος ανακοινώθηκε ότι η Τουρκία θα δημιουργήσει μια στρατιωτική βάση στο Κατάρ, στο πλαίσιο μιας αμυντικής συμφωνίας, με στόχο την αντιμετώπιση κοινών εχθρών. Ποια είναι τα τελευταία νέα; Τι σημαίνει αυτή η στρατιωτική βάση και ποιες είναι οι προοπτικές για την Τουρκία και το Κατάρ;
Η Τουρκία και το Κατάρ αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και μοιράζονται τις ίδιες έντονες ανησυχίες για τις εξελίξεις στην περιοχή. Έχουμε αντιμετωπίσει κοινούς εχθρούς. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή είναι ζωτικής σημασίας η συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Τουρκίας και του Κατάρ για τη Μέση Ανατολή. Συνεπώς, οι στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας τείνουν να γίνουν όλο και πιο ισχυρές. Επίσης, η τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ αποτελεί την πρώτη εγκατάσταση των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας εκτός χώρας, στη Μέση Ανατολή. Σημειωτέον ότι, η βάση αυτή θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Για το λόγο αυτό, αυτή θα αποτελείται από χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές μονάδες, καθώς επίσης από τμήματα ειδικών δυνάμεων και εκπαιδευτικό προσωπικό. Πέραν των παραπάνω, η σταθερότητα του Κόλπου αποτελεί προτεραιότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Μάλιστα, θεωρώ πως αυτή η βάση αφενός θα στηρίξει την εν λόγω πολιτική, αφετέρου θα είναι ένα επιπρόσθετο σημαντικό έρεισμα για την Τουρκία και το Κατάρ να διευρύνουν την περιφερειακή συνεργασία τους.

DS: Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να προσθέσετε;
Όπως προανέφερα, η περιοχή μας και ο μουσουλμανικός κόσμος διανύει μια πολύ κρίσιμη περίοδο και οι λαοί της περιοχής υποφέρουν. Η επίτευξη βιώσιμης ειρήνης και σταθερότητας είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις προσπάθειές μας να ενωθούμε για να λύσουμε τα δικά μας προβλήματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τρέχουσα άρτια σχέση μεταξύ της Τουρκίας και του Κατάρ είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για τις γειτονικές χώρες έτσι ώστε να ενωθούν στα κοινά εδάφη, για ένα ειρηνικό και σταθερό περιβάλλον στην περιοχή μας. Οι υλικές ζημιές μπορούν εύκολα να αποκατασταθούν με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο θα πρέπει να συμπορευθούμε και να εργαστούμε σκληρότερα για να σταματήσει η αιματοχυσία και η ανθρωπιστική τραγωδία στην περιοχή. Μάλιστα, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι δεν μπορούμε να φέρουμε πίσω τα αγαπημένα μας παιδιά ή τους συγγενείς μας, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη περιοχή μας. Εύχομαι και προσεύχομαι για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας και στον κόσμο.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top