GuidePedia

0

Η Τουρκία χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ ως “Δούρειο Ίππο” για να μπει στο Αιγαίο και για να νομιμοποιήσει τις διεκδικήσεις της έναντι των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αυτό δείχνει η έως τώρα στάση της, αφού με πρόσχημα την ανάπτυξη της Συμμαχικής δύναμης για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών ξεδιπλώνει όλες της τις αξιώσεις. Πέραν του ότι δεν πρόκειται να δεχθεί επαναπροωθήσεις λαθρομεταναστών και προσφύγων στα εδάφη της, όπως ευελπιστούσε η ελληνική κυβέρνηση.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του ΝΑΤΟ βρίσκεται στον αέρα. Τα πλοία της SNMG 2 βρίσκονται σε διεθνή χωρικά ύδατα ή και στα ελληνικά, αφού τους έχουμε παράσχει τις απαιτούμενες διπλωματικές άδειες αλλά μέχρις εκεί. Η Τουρκία αρνείται να επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να μπει στα χωρικά της ύδατα και να κάνει περιπολίες μεταξύ τουρκικών παραλίων και ελληνικών νησιών.

Έχει απορρίψει επίσης και τις επαναπροωθήσεις με τη Συμμαχία να αποδέχεται πώς θα επιστρέφονται στην Τουρκία μόνο όσο κινδυνεύουν να πνιγούν και διασώζονται. Το ΝΑΤΟ έχει πετάξει το μπαλάκι στη Frontex, η οποία επίσης δεν έχει άδεια να μπαίνει στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Τίθεται λοιπόν το εύλογο ερώτημα. Γιατί η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο όταν οι αθρόες ροές λαθρομεταναστών και προσφύγων συνεχίζονται;

Μέχρι στιγμής η Τουρκία είναι αυτή που βγαίνει κερδισμένη. Αφενός δεν επιτρέπει σε κανέναν να μπει στα χωράφια της και από την άλλη δεν επιτρέπει επ' ουδενί αλλαγή των θέσεων της στο Αιγαίο που ονομάζει “νομικές απόψεις”. Θέτει λοιπόν θέμα “γκρίζων ζωνών”, αμφισβητεί το μισό Αιγαίο ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα και διάσωση και την παρουσία δυνάμεων αυτοάμυνας στα νησιά και κανείς δεν της μιλάει. Την παρακαλούν να ανακόψει το έργο των διακινητών από το οποίο θησαυρίζει.

Αφού πρώτα αμφισβήτησε τα Δωδεκάνησα, πέραν την Λήμνου, ασχέτως αν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος το αρνείται όταν πάντως το παραδέχεται ο Αλέξης Τσίπρας, τώρα θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης της Μυτιλήνης. Η Άγκυρα δεν επιτρέπει στην Γερμανίδα υπουργό Άμυνας να επιβιβαστεί στο γερμανικό πλοίο Bonn με ελικόπτερο που θα απογειωθεί από τη Μυτιλήνη και δεν δίνει τη διπλωματική άδεια το πλοίο που θα ασκεί και τη διοίκηση της SNMG 2 να μπει στα χωρικά ύδατα.

Και ήταν αναμενόμενο. Μόνο στην κυβέρνηση δεν μπορούν να το αντιληφθούν ακόμη. Όταν βάζεις το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αυτομάτως αποδέχεται και τις θέσεις που έχει. Και το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει τα 10 ναυτικά μίλια εναέριο χώρο και δεν αποδέχεται τις αποστολές έρευνας και διάσωσης στο FIR Αθηνών σύμφωνα με τους κανόνες του ICAO.
Η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να έχει φροντίσει να πάρει την έγγραφη δέσμευση από τη Συμμαχία πως δέχεται ότι θα λειτουργεί στο Αιγαίο σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις και Κανονισμούς. Αυτό αρκούσε. Διασφάλιζε τα κυριαρχικά δικαιώματα σε ένα μεγάλο βαθμό. Αλλά ούτε αυτό δεν έκανε με αποτέλεσμα να είναι ασαφές ποιος θα κάνει έρευνα και διάσωση σε περίπτωση που απαιτηθεί.

Μέχρι στιγμής λοιπόν η Τουρκία παίζει ένα παιχνίδι αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και είναι βέβαιο πώς θα βγει κερδισμένη με δεδομένο πώς και η Ελλάδα καίγεται να βρεθεί λύση στο μεταναστευτικό που πνίγει τη χώρα. Άρα, έως τώρα κανένα πλοίο του ΝΑΤΟ δεν έχει αναλάβει αποστολή και είναι θολό αν θα συμβεί και μέχρι τα τέλη Μαρτίου που υποτίθεται θα έχει ολοκληρωθεί το επιχειρησιακό σχέδιο.

Αυτό καταδεικνύει και το γεγονός ότι δεν έχουν καθοριστεί συντεταγμένες της αποστολής. Όλα τα πλοία βρίσκονται στα διεθνή ύδατα και αναμένουν τα τερτίπια της Άγκυρας που δεν θέλει να γίνονται περιπολίες μεταξύ των παραλίων της και των ελληνικών νησιών.
Ακόμη και το “Barbaros” βρίσκεται δυτικά της Ρόδου. Ναι δυτικά της Ρόδου συμμετέχοντας σε ΝΑΤΟϊκή αποστολή. Στην ευαίσθητη και αμφισβητούμενη από την Τουρκία περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου βρίσκεται μία τουρκική φρεγάτα. Έτσι τα κατάφερε η ελληνική κυβέρνηση αποδεχόμενη της πρόταση Τουρκίας-Γερμανίας να μπεί το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. 

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top