GuidePedia

0


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ «ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες για την μαζική σφαγή δεκάδων Κούρδων άμαχων πολιτών στη νοτιοανατολική πόλη της Τουρκίας, Cizre, κατά την διάρκεια «επιχείρησης κάθαρσης» του τουρκικού στρατού στην περιοχή, φέρνει στο φως το ρωσικό RT.

Οι καταγγελίες για σφαγή 150 Κούρδων, τους οποίους οι Τούρκοι στρατιώτες φέρεται να έκαψαν ζωντανούς και να αποκεφάλισαν, είδαν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας τον Φεβρουάριο, από βουλευτή φιλοκουρδικού κόμματος, ωστόσο τότε δεν κατέστη δυνατή η διασταύρωση με ρεπορτάζ επί τόπου των όσων καταγγέλονταν.

Σήμερα, το Russia Today, παρουσιάζει το ρεπορτάζ του Ουίλιαμ Γουάιτμαν, ο οποίος μίλησε με αυτόπτες μάρτυρες που γλίτωσαν από τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού και υπέδειξαν το σημείο όπου έγινε η σφαγή, περιγράφοντας τα γεγονότα με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, όπως επισημαίνει το ρωσικό δίκτυο.

Έκαψαν περίπου 40-50 ανθρώπους ζωντανούς μέσα σε ένα μόνο από τα κτίρια, λέει κάτοικος στον ρεπόρτερ του RT.

«Οι Τούρκοι τους έκαψαν όλους. Όταν μπήκαμε στο υπόγειο, βρήκαμε αποκεφαλισμένα πτώματα. Τους έκαψαν και τους αποκεφάλισαν».

«Δεν θα το ευχόμουν αυτό για κανέναν. Ο Ερντογάν κατέστρεψε τον κόσμο μας. Μας έκαψε: 300, 400, ίσως και 500 ανθρώπους. Ήταν ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά, ακόμη και 10 ετών. Σκότωσαν και γυναίκα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη» καταγγέλλει μια γυναίκα, κατηγορώντας τον Ερντογάν ότι σκοτώνει αδιακρίτως αμάχους στα πλαίσια της αποκαλούμενης μάχης κατά των ανταρτών του κουρδικού ΡΚΚ.

«Ο στόχος της κυβέρνησης του Ερντογάν είναι μια εκστρατεία που ισούται με γενοκτονία κατά των Κούρδων, γιατί αυτό συμβαίνει τώρα. Η τουρκική κυβέρνηση αρνείται ότι διεξάγεται μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή. Ο τουρκικός στρατός είναι σαφές ότι χρησιμοποιεί βαρύ οπλισμό» δηλώνει μιλώντας στο RT, ο Γκρέγκορι Κόπλεϊ, του Defense and Foreign Affairs.

Για εγκλήματα πολέμου κατηγορεί τον Ερντογάν και ο διευθυντής του αμερικανο-κουρδικού δικτύου AKIN, Kani Xulam, τονίζοντας ότι οι τουρκικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πολίτες που δεν πήραν μέρος στις μάχες, παραβιάζοντας τους διεθνείς κανόνες:

«Μια χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ και αποκαλείται μέλος του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να μετατρέπει σε στόχο μια ολόκληρη πόλη» λέει ο Xulam και τονίζει επικαλούμενος στοιχεία από το Τουρκικό Ίδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα«178 πολίτες έγιναν εσκεμμένα στόχοι σε τρία διαφορετικά υπόγεια κτιρίων και μεταξύ των νεκρών υπήρχαν και παιδιά 9-10 ετών…Η κυβέρνηση, όχι μόνο μετέτρεψε τους ανθρώπους εσκεμμένα σε στόχους και τους εκτέλεσε, αλλά και τους έκαψε. Ορισμένοι συγγενείς πήραν χούφτες από τα οστά των αγαπημένων τους».

Σύμφωνα με τον Xulam, η επιχείρηση της Άγκυρας κατά των Κούρδων πηγάζει από το γεγονός ότι ο Ερντογάν επιδιώκει να εδραιωθεί ως «ο ανώτατος ηγέτης, ο σουλτάνος», κάτι στο οποίο ανθίστανται σθεναρά τόσο οι Κούρδοι, όσο και οι βουλευτές που τους εκπροσωπούν.

Στόχος του Τούρκου προέδρου είναι όπως επισημαίνει, να αποδεχθούν οι Κούρδοι-οι οποίοι αποτελούν σημαντική εθνική μειονότητα (15%-30% του τουρκικού πληθυσμού σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις)- ένα στάτους «κατωτερότητας» και να σταματήσουν να διεκδικούν αυτονομία, γλωσσικά και πολιτισμικά δικαιώματα.

Από όταν ξεκίνησε η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή Cizre όπου διαμένει κουρδικός πληθυσμός, μέλη του ευρωκοινοβουλίου έχουν απευθυνθεί στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν με ανοιχτές επιστολές και δημόσιες ομιλίες, καλώντας τον να θέσει ένα τέλος στην βία σε τουρκικές περιοχές που κατοικούνται από Κούρδους.Το RT αναφέρει ότι έχει καταθέσει το υλικό από την περιοχή σε ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και ο Ερυθρός Σταυρός, ρωτώντας τους οργανισμούς αν σκοπεύουν να ερευνήσουν τις συγκλονιστικές καταγγελίες.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου