GuidePedia

0

Η Μέρκελ έχει ακολουθήσει απέναντι στην Ρωσία μία πολιτική δύο όψεων. Ενώ έχει υποστηρίξει τα ενεργειακά projects Ρωσίας-Τουρκίας, πχ Nord Stream 2, στην εξωτερική της πολιτική κράτησε από τον Πούτιν αποστάσεις. Παρόλο που πάρα πολλοί πολιτικοί στην Γερμανία υποστηρίζουν ότι η Γερμανία θα πρέπει να προχωρήσει σε ακόμη μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων της με την Ρωσία, και για οικονομικούς λόγους, αλλά και για να μπορέσει η Γερμανία να αντέξει στο σφυροκόπημα της Γαλλίας και της Ιταλίας, που ζητάνε από την Γερμανία ακόμη μεγαλύτερες οικονομικές ενισχύσεις.

Η Μέρκελ γνωρίζει ότι αν βρεθεί η Γερμανία και η Ρωσία από την μία πλευρά, και οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Αγγλία από την άλλη, η Ευρώπη θα έχει ξαναγυρίσει στο 1939, με όλους τους κινδύνους που κάτι τέτοιο συνεπάγεται για την Γερμανία και για ολόκληρη την Ευρώπη. Παρόλα αυτά η Μέρκελ στην επέμβαση στην Λιβύη το 2011 πήγε κόντρα στους Γάλλους, Άγγλους και Αμερικανούς, και κράτησε την ίδια στάση με την Ρωσία και την Κίνα, που απείχαν από την ψηφοφορία του συμβουλίου ασφαλείας.

Επίσης, όταν ξέσπασε η Αραβική Άνοιξη στην Συρία το 2011, η Μέρκελ κράτησε πάλι την ίδια στάση με την Ρωσία, και πήγε κόντρα στους Τούρκους, τους Αμερικανούς, τους Γάλλους και τους Άραβες, που ζητούσαν να εφαρμοστεί non-fly zone, όπως έγινε και στην Λιβύη. Non-fly zone σημαίνει ότι απαγορεύεται να πετάνε αεροπλάνα πάνω από την Συρία, που σημαίνει ότι τα αεροπλάνα του Άσαντ δεν θα μπορούν να επιχειρήσουν, ή αν επιχειρήσουν το ΝΑΤΟ θα τα χτυπήσει. Το non-fly zone είναι κάτι που μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε μία στρατιωτικής επέμβαση.

Όταν ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, η Μέρκελ πήρε σαφείς αποστάσεις από την Ρωσία, κάτι που δεν της έχει συγχωρήσει ο Πούτιν. Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία, και οι Ελλήνες κομμουνιστές με τους Τούρκους Ισλαμιστές βούλιαξαν την Ευρώπη στους μετανάστες, προκειμένου να ασκήσουν πίεση στις Βρυξέλλες και την Γερμανία, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Η Γερμανία δέχτηκε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και η Μέρκελ είδε την δημοτικότητα της, η οποία βρισκόταν στα ύψη μέχρι εκείνη την στιγμή, να γκρεμίζεται μέσα σε μία νύχτα.

Σαν να μην έφτανε στην Μέρκελ η συμμαχία των Ελλήνων κομμουνιστών με τους Τούρκους Ισλαμιστές το 2015, με το 1 εκατομμύρια μετανάστες που έστειλαν οι Τσίπρας-Ερντογάν στην Γερμανία, ξέσπασε το 2016 και η κόντρα Τουρκίας-Ρωσίας. Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στην Συρία, γιατί δεν μπορεί να παραδεχτεί ότι υποστηρίζει τον ISIS, και αυτό το εκμεταλλεύεται η Ρωσία που σφυροκαπάει τους Σουνίτες Σύριους, κυρίως τους πιο μετριοπαθείς του Free Syrian Army, αλλά και αυτούς του ISIS. Ως αντίποινα οι Τούρκοι απειλούν ότι θα στείλουν ακόμη περισσότερους μετανάστες στην Ευρώπη, αν οι Ευρωπαίοι δεν πιέσουν την Ρωσία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς, ή αν δεν συμφωνηθεί να μπει το ΝΑΤΟ στις Σουνιτικές περιοχές της Συρίας. Βλέπε ανοιχτό καφέ του παρακάτω χάρτη.

Χάρτης 1


Το ακόμη χειρότερο είναι ότι υπάρχει η υποψία ότι και τον Πούτιν τον εξυπηρετεί πλέον η είσοδος χιλιάδων λαθρομεταναστών στην Γερμανία, γιατί ανεβάζει τους εθνικοσοσιαλιστές Γερμανούς του AfD (Alternative for Germany), και τους νεοναζί του National Democratic Party of Gemrany (NPD), οι οποίοι είναι κατά της ΕΕ και υπέρ της στενότερης συμμαχίας με την Ρωσία.
Και για τα δύο αυτά κόμματα υπάρχουν υποψίες ότι δέχονται χρηματοδοτήσεις από την Ρωσία.

Η Μέρκελ είναι μία φιλελεύθερη πολιτικός, υπόδειγμα δημοκρατικότητας και ευαισθησίας, και δεν δέχτηκε να χτυπήσει στα σύνορα τους μετανάστες, όπως ζητούσαν πολλοί Γερμανοί πολιτικοί, και αυτό το πλήρωσε πολύ ακριβά δημοσκοπικά, αλλά και με την άνοδο των εθνικοσοσιαλιστών. Δυστυχώς οι Έλληνες πολίτες ενημερώνονται από κομμουνιστές ισλαμολάγνους, και έχουν μία τελείως εκτός πραγματικότητας εικόνα για την Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω site του EU Observer, ενός πολύ καλού site για τα θέματα της ΕΕ, κάποιοι αναρωτιούνται μήπως ένα από τα οφέλη που ευελπιστεί να αποκομίσει ο Πούτιν από τα χτυπήματα στο Χαλέπι είναι η ανατροπή της Μέρκελ και η άνοδος των εθνικοσοσιαλιστών Γερμανών.

Νομίζω ότι αυτό δεν ισχύει, και το άρθρο γράφει ότι φαίνεται τραβηγμένο να ενδιαφέρει τον Πούτιν περισσότερο να πλήξει την Μέρκελ και όχι να βελτιώσουν την θέση τους στην Συρία. Τον Πούτιν τον ενδιαφέρει να κλείσει τον διάδρομο που θα μπορούσε να ενώσει ενεργειακά την Τουρκία με τον Περσικό Κόλπο. Όχι ότι τον Πούτιν τον χαλάει η άνοδος των εθνικοσοσιαλιστών στην Γερμανία προκειμένου να ασκούνται πιέσεις στην Μέρκελ υπέρ της Ρωσίας. Αλλά ο Πούτιν δεν είναι τρελός. Αν ανέβουν στην εξουσία οι εθνικοσοσιαλιστές Γερμανοί, το πιθανότερο είναι να ζητήσουν να σταματήσει η Γερμανία να πληρώνει τους Γάλλους και τους Ιταλούς, και να κινηθούν ακόμη περισσότερο προς την Ρωσία. Αυτό είναι 1939 και ο Πούτιν σίγουρα γνωρίζει πόσο επικίνδυνο θα ήταν κάτι τέτοιο, όσο και αν ακούγεται καλό για την Ρωσία.

Τέλος πάντων, για να μην τα πολυλογώ, η Μέρκελ πρώτα πήγε και υποσχέθηκε στον Ερντογάν να του δώσει 3 δις ευρώ για να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές. Αρχικά ο Ερντογάν συμφώνησε, αλλά τώρα ζητάει πολύ περισσότερο. Το ποσό που φέρεται να ζητάει τώρα ο Ερντογάν είναι περίπου 30 δις ευρώ, ποσό που δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πληρώσουν οι Γερμανοί.

Σήμερα ανακοινώθηκε ότι η Μέρκελ είπε για πρώτη φορά ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί στην Συρία κάποιας μορφή non-fly zone, κάτι που στρέφεται κυρίως κατά της Ρωσίας, αφού θα πρέπει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί των Ρώσων και του Άσαντ στο Χαλέπι, κάτι που ζητάνε οι Τούρκοι και οι Άραβες.

Δεν είναι βέβαια τόσο εύκολο να επιβληθεί έναν non-fly zone στην Συρία, γιατί υπάρχουν τα Ρωσικά αεροσκάφη που χτυπάνε τους Σουνίτες Σύριους του Free Syrian Army και του ISIS, υπάρχουν τα Τουρκικά αεροσκάφη που χτυπάνε τους Κούρδους της Συρίας, υπάρχουν τα Αμερικανικά αεροσκάφη που χτυπάνε τον ISIS, και υπάρχουν τα Ισραηλινά αεροσκάφη που χτυπάνε τους Ιρανούς όταν κατευθύνονται προς τον Νότιο Λίβανο και τα Υψώματα Γκολάν στα σύνορα Συρίας-Ισραήλ. Επομένως πιο εύκολα λέγεται παρά γίνεται το non-fly zone που πετάει στο τραπέζι η Μέρκελ για να ηρεμήσει τον Ερντογάν. Αλλά είναι σημαντική δήλωση της, με την έννοια ότι η Μέρκελ παίρνει αποστάσεις από την Ρωσία στην Συρία προκειμένου να εξασφαλίσει την βοήθεια της Τουρκίας στο μεταναστευτικό.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top