GuidePedia

0


Πολλές διαστάσεις φαίνεται ότι έχει το θέμα της σύλληψης δυο υπόπτων για εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες τζιχαντιστών την Πέμπτη με την κατηγορία της οπλοκατοχής, σύμφωνα με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Είναι φανερό ότι η κατηγορία έπρεπε να προταχθεί έως ότου «δεθεί» η υπόθεση, καθώς πληροφορίες για τη δράση των δύο συλληφθέντων υπήρχαν και στην Ελλάδα και σε άλλες υπηρεσίες διεθνώς.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Αστυνομική Διεύθυνση, αναφέρει ότι «συνελήφθησαν, την 28/01/2016 το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, ένας 29χρονος υπήκοος Σουηδίας και ένας 20χρονος υπήκοος Υεμένης, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, μετά από σχετικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στους παραπάνω, βρέθηκαν στη κατοχή τους και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, δύο (2) μαχαίρια, με μήκος λάμας 32 και 23 εκατοστών, αορτήρας πολεμικού όπλου, κινητά τηλέφωνα και διάφορα χρηματικά ποσά».

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αύριο Τρίτη στον ανακριτή για να αντικρούσουν τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, εμμένουν στο ότι προορισμός του ταξιδιού τους ήταν το χωριό Πέπλος – όχι η Συρία μέσω Τουρκίας – όπου και θα πήγαιναν ως… τουρίστες! Γνωστός ταξιδιωτικός προορισμός άλλωστε… Δηλώνουν δε έκπληκτοι διότι έμπλεξαν για δυο μαχαίρια που βρήκαν στις αποσκευές τους.

Σύντομα βέβαια προέκυψε το βεβαρημένο εγκληματικό ισλαμιστικό παρελθόν του 29χρονου Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς, ο οποίος είχε καταδικαστεί στη Βοσνία πριν περίπου μία δεκαετία, για εμπλοκή σε τρομοκρατική οργάνωση και σχεδιασμό επιθέσεων κατά δυτικών στόχων.

Και ο δεύτερος όμως τζιχαντιστής ήταν. Ο 20χρονος Αλ Χασανί Αμέρ, κατάγεται από την Υεμένη, γνωστό εκτροφείο ισλαμικού εξτρεμισμού. Όσον αφορά τα ερωτήματα που θέτουν διάφορες πλευρές για το γεγονός ότι μεσολάβησαν έξι ημέρες από την άφιξή τους στο αεροδρόμιο Ελ Βενιζέλος της Αθήνας έως τη μετάβασή τους στην Αλεξανδρούπολη (δηλώνουν ότι θα σταματούσαν στο χωριό Πέπλο που όλως τυχαίως είναι δίπλα στα σύνορα), η απάντηση είναι ότι παρά τα όσα λέγονται, σύμφωνα με πληροφορίες βρισκόντουσαν υπό παρακολούθηση σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί εάν υπάρχει στην Ελλάδα θύλακας τρομοκρατικός-ισλαμιστικός.

Καλή είναι η γκρίνια για τα πολλά κακώς κείμενα στην Ελλάδα στον τομέα της ασφάλειας, αυτά όμως δεν δημιουργήθηκαν τώρα και η προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης είναι απαράδεκτη. Η συνεργασία με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες είναι η στενότερη δυνατή, ενώ προσποιούνται πολλοί ότι δεν αντιλαμβάνονται ότι οι διαδικασίες που έχουν θεσπίσει γι’ αυτή τη συνεργασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και δεν επιτρέπουν την άμεση μεταφορά των στοιχείων που συλλέγονται ώστε η αξιοποίησή τους να είναι σχεδόν αυτόματη.

Ευτυχώς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν σοβαρότητα μέχρι στιγμής στην αντιμετώπιση του θέματος, αντιλαμβανόμενα πιθανώς ότι οποιαδήποτε άλλη στάση ρίχνει νερό στον μύλο των «εταίρων» που ψάχνονται να φορτώσουν στην Ελλάδα το σύνολο της ευθύνης συγκαλύπτοντας το πανευρωπαϊκό μπάχαλο, συνεπεία ιδεοληψιών δυτικοευρωπαϊκού τύπου, που έχει οδηγήσει σε τεράστια σύγχυση τώρα που το πρόβλημα έφτασε στο κατώφλι τους, αν όχι μέσα στο σπίτι…

Επιστρέφοντας στο προκείμενο, να επισημανθεί ότι προκαλεί εντύπωση το ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ζητήσει συνδρομή δικηγόρου, κάτι που ενδεχομένως να γίνει ενώπιον του ανακριτή την Τρίτη. Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες που έρχονται για τον Βόσνιο 29 ετών Μίρσαντ Μπεκτάσεβιτς είναι συγκλονιστικές…

Κατάγεται από την πόλη Νόβι Πάζαρ στην νοτιοδυτική Σερβία και η οικογένειά του το 1994 μετανάστευσε στη Σουηδία. Θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο στέλεχος της Αλ Κάιντα στα Βαλκάνια, για τη δραστηριότητα της οποίας έχει αρθρογραφήσει εκτεταμένα ο συνεργάτης του «defence-point.gr», Γιάννης Μιχαλέτος, μέσω του ινστιτούτου RIMSE (Radical Islamic Monitor South Europe / Παρακολούθηση Ισλαμικού Εξτρεμισμού στη Νότια Ευρώπη).



Σύμφωνα τώρα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου (ΑΠΕ-ΜΠΕ), η βοσνιακή δημόσια τηλεόραση (FTV) αναφέρει, επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές, ότι ο υπήκοος της χώρας έχει ήδη πολεμήσει στη Σύρια, όπου μετέβη μετά την αποφυλάκισή του, το 2011. Είχε φυλακιστεί για την «ανθρωπιστική» του δράση…

Είχε συλληφθεί το 2005 στο Σεράγεβο, ύστερα από επιδρομή της αστυνομίας στο σπίτι όπου διέμενε. Εκεί εντοπίστηκε εκρηκτική ύλη 20 κιλών, μία αυτοσχέδια ζώνη εκρηκτικών για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, πυροκροτητές και βιντεοκασέτα με οδηγίες για την κατασκευή αυτοσχέδιας βόμβας.

Το 2007, ο Μπεκτάσεβιτς καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ετών για προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων. Έκανε ένσταση και η ποινή του μειώθηκε στα οχτώ χρόνια. Το 2009 ικανοποιήθηκε το αίτημά του να έκτιση την ποινή του στη Σουηδία, χώρα της οποίας ήταν υπήκοος, και αφού εξέτισε τα 2/3 της ποινής το 2011 αποφυλακίστηκε.

Επίσης, εντός του 2015 προσπάθησε τρεις φορές να εισέλθει από τη Σερβία στη Βοσνία, αλλά δεν τού επιτράπηκε η είσοδος. Στην τρίτη προσπάθεια, επιβλήθηκε ποινή οριστικής απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top