GuidePedia

0

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Οι προσπάθειες προσέγγισης Ισραήλ – Τουρκίας, μετά την μακρά περίοδο ψυχρότητας, ενώ φαινόντουσαν να αποκτούν μια δυναμική συνεργασίας, με το Ισραήλ να κάνει κάποιες υποχωρήσεις στις απαιτήσεις της Τουρκίας και την Τουρκία από την πλευρά της να μη φαίνεται τόσο απαιτητική σε όλα τα θέματα που έθεσε ως προϋποθέσεις, φαίνεται να δυσκολεύουν πάρα πολύ μετά την παρέμβαση της Ρωσίας. Η Τουρκία για άλλη μια φορά βρίσκει μπροστά της την Ρωσία κάτι που άλλωστε ήταν αναμενόμενο, μετά την προκλητική και προσβλητική στάση της Τουρκίας απέναντι της.

Έτσι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με την Ισραηλινή Haaretz, δήλωσε στον Διευθυντή του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών Dore Gold ότι η Ρωσία έχει ενοχληθεί από την πρόσφατη τουρκο-ισραηλινή προσέγγιση, καθόσον η Μόσχα έχει ανησυχίες για την τουρκική επιρροή στη Γάζα και για μια πιθανή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ για τους φυσικούς πόρους του φυσικού αερίου. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Emanuel Nachshon δεν έκανε κανένα σχόλιο επί του θέματος.

Σύμφωνα με την Haaretz, ως μέρος των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, η Τουρκία ζήτησε την ελεύθερη πρόσβαση στη Γάζα και ειδικό καθεστώς όσον αφορά στην αποστολή ανθρωπιστικού εξοπλισμού στη Γάζα, καθώς και υλικά κατασκευής, όπως είναι οι ηλεκτρογεννήτριες για την ηλεκτρική ενέργεια. Η Haaretz ισχυρίστηκε επίσης ότι η Τουρκία δεν είναι απαιτητική στο να άρει το Ισραήλ τον αποκλεισμό της Γάζας, επειδή πιστεύει ότι αν η Τουρκία αποκτήσει πρόσβαση στη Γάζα, αυτό θα είναι αρκετό για να μαλακώσει τον αποκλεισμό. Σε αυτά ακριβώς τα θέματα είναι που η Ρωσία έχει επιφυλάξεις σχετικά δηλαδή με την απόκτηση πρόσβασης από την Τουρκία στη Γάζα, καθώς και την επίτευξη συμφωνίας φυσικού αερίου μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ ο Λαβρόφ είναι σε συμφωνία και με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, Sameh Shoukry σχετικά με την ισραηλινο-τουρκική προσέγγιση και σύμφωνα με την Haaretz, οι αντιρρήσεις της Ρωσίας και της Αιγύπτου θα επηρεάσουν την απόφαση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου για την υπογραφή μιας συμφωνίας με την Τουρκία. Ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι μια ισχυρή ομάδα αμυντικών συμβούλων, οι οποίοι προηγουμένως ήταν υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία, είναι τώρα σκεπτικοί, τονίζοντας ότι το Ισραήλ δεν χρειάζεται να βιαστεί για να υπογράψει τη συμφωνία συμφιλίωσης με την Τουρκία. Αυτοί οι ανώτεροι αξιωματούχοι της άμυνας, με πιο σημαντικό από τους οποίους τον Υπουργό Άμυνας Moshe Ya’alon, πιστεύουν ότι η συνεχής δραστηριότητα της τρομοκρατίας της Χαμάς από το τουρκικό έδαφος, σε συνδυασμό με την ανησυχία για τους δεσμούς του Ισραήλ με τη Ρωσία και την Αίγυπτο, θέτει υπό αμφισβήτηση το κατά πόσον η υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία αυτή τη στιγμή θα συμβάλει προς το συμφέρον του Ισραήλ.

Θεωρούμε ότι η Ρωσία συνεχίζει να κόβει το ‘’οξυγόνο’’ της Τουρκίας και ότι θα τη βρίσκει πάντα μπροστά της και όχι άδικα βέβαια. Το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος που κατέρριψαν ήταν από τις ενέργειες που χαρακτηρίζονται ως χτύπημα κάτω από τη μέση και θα πληρώσουν ακριβά το τίμημα

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top