GuidePedia

0

Νταβούτογλου: Το YPG πίσω από την επίθεση στην Άγκυρα - Διαρροές σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες θέλουν Σύρο το δράστη της επίθεσης - Καταδίκασε την επίθεση η Ουάσινγκτον, ανησυχεί η Ευρώπη.

Μέλος των κούρδων ανταρτών του YPG πραγματοποίησε την επίθεση στην Άγκυρα χθες, σύμφωνα με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.
Κατά τον ίδιο η επίθεση πραγματοποιήθηκε από το Συριακό Κουρδικό YPG σε συνεργασία με αντάρτες του PKK στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου, έχουν αναγνωριστεί οι δράστες και πως έχουν συλληφθεί εννέα άτομα.
Ο Νταβούτογλου δήλωσε πως η βομβιστική επίθεση δείχνει πως το Συριακό Κουρδικό YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση και πως αναμένει να υπάρξει συνεργασία των συμμάχων κατά του YPG.

Αντίποινα σε Τουρκία και εξωτερικό προαναγγέλλει ο Ερντογάν

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε, μετά τη νέα επίθεση στο κέντρο της Άγκυρας, πως η Τουρκία θα «χρησιμοποιήσει το νόμιμο δικαίωμά της να υπερασπιστεί τον εαυτό της παντού και πάντα», προαναγγέλλοντας αντίποινα στα «πιόνια και τους δράστες των επιθέσεων». «Δεν κάμπεται η αποφασιστικότητά μας να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία, και μέσα στην Τουρκία και στο εξωτερικό» είπε.

O τελευταίος απολογισμός, με τα τουρκικά ΜΜΕ να τελούν υπό συσκότιση μεταδίδοντας μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις, βρίσκεται σε τουλάχιστον 28 νεκρούς και 61 τραυματίες. Στόχος ήταν ο στρατός, και το σημείο της επίθεσης -έξω από το Γενικό Επιτελείο και λίγα βήματα από την Εθνοσυνέλευση- ήταν ισχυρότατο μήνυμα πως ούτε η καρδιά της πρωτεύουσας δεν είναι ασφαλής.

Ανάληψη ευθύνης ακόμη δεν υπάρχει, όμως οι πρώτες διαρροές από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας δείχνουν πως πρώτος ύποπτος θεωρείται, στην παρούσα φάση, το κουρδικό PKK.

Στο πρώτο μήνυμά του μετά την επίθεση, ο Ερντογάν μίλησε για «πιόνια» που διενεργούν επιθέσεις εναντίον του τουρκικού κράτους και εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει σε αντίποινα.

«Με τέτοιες πράξεις μεγαλώνει η αποφασιστικότητά μας να αντεπιτεθούμε σε τέτοιες επιθέσεις, και στην Τουρκία και στο εξωτερικό, επιθέσεις που έχουν στόχο την ενότητά μας και το μέλλον μας» είπε ο τούρκος πρόεδρος.

«Θα συνεχίσουμε κάθε ημέρα με αποφασιστικότητα τη μάχη μας απέναντι στα πιόνα που διενεργούν τέτοιες επιθέσεις, που δεν γνωρίζουν όρια ούτε ηθικής ούτε ανθρωπισμού, και τις δυνάμεις από πίσω τους» συνέχισε.

Στήριξη από ΗΠΑ, ιδιαίτερη ανησυχία από την Ευρώπη


Η Ουάσινγκτον καταδίκασε την επίθεση, υπογραμμίζοντας επίσης την δέσμευσή της για στήριξη της Τουρκίας στο πλαίσιο της βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Στεκόμαστε στο πλευρό της Τουρκίας, ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ, ενός ισχυρού εταίρου» ανέφερε στην πρώτη αντίδραση από τις ΗΠΑ το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η επίθεση προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στην Ευρώπη, με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να σπεύδουν να εκφράσουν την καταδίκη τους.

Η συγκυρία είναι ευαίσθητη, καθώς οι «28» προσβλέπουν σε συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό -η ακύρωση των συναντήσεων στη Σύνοδο με την τουρκική κυβέρνηση εξαιτίας της επίθεσης ήταν το λιγότερο: Ο κίνδυνος να περιπλακεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση στην Τουρκία και στην εμπλοκή της πέραν της συριακής μεθορίου ρίχνει την σκιά του στο ήδη βαρύτατο πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη για το προσφυγικό.

Διαρροές θέλουν ο δράστης της επίθεσης στην Αγκυρα να είναι Σύρος
Ενώ στα τουρκικά ΜΜΕ έχει επιβληθεί συσκότιση, διαρροές σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες υποστηρίζουν πως ο δράστης της νέας επίθεσης στην καρδιά της Άγκυρας, με στόχο τον στρατό, ήταν Σύρος.

Υποστήριζεται πως τα δαχτυλικά του αποτυπώματα είχαν ληφθεί κατά την είσοδό του στη χώρα με πρόσφυγες και πως το όχημα που χρησιμοποιήθηκε είχε νοικιαστεί στη Σμύρνη - αναφορές αδύνατον ακόμη να επιβεβαιωθούν.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top