GuidePedia

0

Με την απόφαση εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο η Ελλάδα βρέθηκε αυτομάτως με την πλάτη στον τοίχο και τώρα έχει επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο αγώνα διαβουλεύσεων για να πείσει να μην εξαιρεθούν τα Δωδεκάνησα και η Λήμνος από τις περιπολίες της Συμμαχικής δύναμης, όπως αξιώνει η Τουρκία αμφισβητώντας ευθέως και ξεκάθαρα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ποιο τελικά θα είναι το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό στις 26 Φεβρουαρίου οπότε και θα ανακοινωθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΝΑΤΟϊκής ναυτικής Μοίρας στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι ωστόσο εξακολουθούν να πιέζουν με το επιχείρημα πώς η Συνθήκη των Παρισίων του 1947 βάσει της οποίας και παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα προβλέπει πώς είναι “αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη”.

Η Ελλάδα από την αξίωση της Άγκυρας έχει ήδη υποστεί μία ήττα σε διπλωματικό επίπεδο, αφού καλείται τώρα να αποδείξει πώς δεν είναι... ελέφαντας. Εκφράζεται η αισιοδοξία πώς τελικώς θα το πετύχει, αλλά κανείς δεν είναι βέβαιος, δεδομένου πώς όπως φαίνεται, πίσω από την απόφαση της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο κρύβεται ένα γενικότερο σχέδιο να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Τούρκων και όχι μόνο στο Αρχιπέλαγος.

Στην ελληνική κυβέρνηση δε θα έπρεπε να έχουν χτυπήσει “καμπανάκια” από την ημέρα που η Άγκυρα ζήτησε να μην προσγειωθεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος που έχει προορισμό τον Ιράν μέσω τουρκικών εδαφών για ανεφοδιασμό στη Ρόδο, εγείροντας από τις 6 Φεβρουαρίου ζήτημα “αποστρατιωτικοποίησης” του νησιού.

Θα έπρεπε επίσης να διασφαλίσει και να λάβει όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις από τη Συμμαχία πώς αποδέχεται την εμπλοκή του ΝΑΤΟ χωρίς να θιγούν στο παραμικρό τα δικαιώματα της Ελλάδας να προασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα και τα σύνορα της.

Αν τώρα γίνει αποδεκτή από το ΝΑΤΟ η τουρκική απαίτηση (σημειώνεται πώς η Συμμαχία δεν έχει παράδοση να υπερασπίζεται τα ελληνικά δικαιώματα στο Αιγαίο αλλά τα τουρκικά) τότε η Ελλάδα είναι σαν να παραδέχεται de facto πώς δεν μπορεί να διαθέτει δυνάμεις αυτοάμυνας στα Δωδεκάνησα και στη Λήμνο με σοβαρές συνέπειες στα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο.

Θα έχει δε καταφέρει η κυβέρνηση να πετύχει το ακατόρθωτο: Και να εμπλακεί το ΝΑΤΟ στις περιπολίες και να πληγούν τα εθνικά συμφέροντα και να συνεχίσουν να έρχονται κατά καραβιές οι μετανάστες στα ελληνικά νησιά, αφού οι Τούρκοι δουλέμποροι με τη Συμμαχική δύναμη να περιπολεί στα βόρειο και το κεντρικό Αιγαίο θα μπορούν άνετα να τους προωθούν μέσω του νοτίου Αιγαίο, όπως η Ρόδος, η Κως και η Σύμη.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στα νησιά της Δωδεκανήσου. Ήδη χθες ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίο και ο Δήμαρχος της Ρόδου έστειλαν επιστολή στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ζητώντας αναλυτική ενημέρωση και σαφείς εξηγήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τις περιπολίες του ΝΑΤΟ και τον κυβερνητικό σχεδιασμό αποτροπής των ροών μεταναστών στα νησιά εν' όψει του καλοκαιριού.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πώς ετοιμάζονται και άλλες αντιδράσεις από τα νησιά του νοτίου Αιγαίου που βλέπουν να επιχειρείται εκ μέρους της Τουρκίας και μέσω της εμπλοκής του ΝΑΤΟ να ανοίξει η “κερκόπορτα” στο Αιγαίο.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top