GuidePedia

0

Πολύ ωραίο άρθρο του Stratfor για την ανακωχή που προσπαθεί να πετύχει η Σαουδική Αραβία ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Τουρκία, προκειμένου οι δύο χώρες να ενταχθούν στην Σουνιτική συμμαχία που προωθεί η Σαουδική Αραβία προκειμένου να αντιμετωπίσει την άνοδο του Ιράν. Αυτή η εξέλιξη έρχεται μετά την ανακάλυψη του μεγαλύτερου κοιτάσματος της Ανατολικής Μεσογείου στην Αίγυπτο (Zohr), και την πιθανότητα να εξάγει η Αίγυπτος φυσικό αέριο στην Τουρκία, αν φυσικά η Τουρκία τα βρει με την Κύπρο.

Αλλά πέρα από το φυσικό αέριο, το Stratfor γράφει ότι αν θέλουν η Αίγυπτος και η Τουρκία να ανήκουν στην ίδια συμμαχία που προωθεί η Σαουδική Αραβία εναντίον του Ιράν, και η Σαουδική Αραβία πληρώνει καλά να προσθέσω εγώ, θα πρέπει σε κάποιο βαθμό να τα βρούνε και μεταξύ τους. Όπως βλέπετε από τον πίνακα του Stratfor η Σαουδική Αραβία είναι η χώρα με τον μακράν μικρότερο πληθυσμό, αλλά και μακράν το υψηλότερο ΑΕΠ ανά κάτοικο.

Πίνακας 1 Σαουδική Αραβία – Τουρκία - Αίγυπτος

Υπάρχει όπως ξαναπεί μία δυσκολία στον συντονισμό, γιατί για την Σαουδική Αραβία το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το Ιράν, για την Αίγυπτο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Τουρκία, και για την Τουρκία το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Ρωσία. Επομένως υπάρχει μία δυσκολία συντονισμού αφού οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές. Η ανακάλυψη όμως του κοιτάσματος Zohr τον Αύγουστο του 2015 ενδεχομένως να βοηθάει την λύση του μεγαλύτερου προβλήματος αυτής της τριάδας, που δεν είναι άλλο από το Αίγυπτος-Τουρκία.

Να θυμίσω ότι πρόσφατα η Τουρκία στήριξε την Σαουδική Αραβία στην κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στην Σαουδική Αραβία και το Ιράν τον Ιανουάριο του 2015. Το Stratfor γράφει ότι ίσως η Τουρκία αναγκαστεί να δεχτεί την κυβέρνηση του Αμπτέλ Σίσι στην Αίγυπτο, με αντάλλαγμα μία πιο ήπια αντιμετώπιση των Ισλαμιστών της Αιγύπτου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top