GuidePedia

0

Νέα ένταση σημειώνεται στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας μετά την ανάπτυξη, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, 100 Ρώσων στρατιωτικών και συμβούλων στην πόλη Καμισλί, σε απόσταση αναπνοής από τα τουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Ρώσοι στάλθηκαν στην πόλη για να επιθεωρήσουν και να αξιοποιήσουν το εκεί αεροδρόμιο. Η πόλη βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, αλλά και των Κούρδων του PYD-YPG, που είναι κόκκινο πανί για την Τουρκία, καθώς είναι φίλα προσκείμενοι στο ΡΚΚ.

Αν κι επισήμως η Τουρκία υποβαθμίζει το γεγονός, στην πραγματικότητα ανησυχεί ιδιαιτέρως. Σημαντικό είναι ότι η εξέλιξη αυτή σημειώνεται λίγες ημέρες πριν την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Συρία που θα ξεκινήσουν στη Γενεύη, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Νταβούτογλου να κατηγορεί τη Ρωσία ότι υπονομεύει τη διαδικασία, εντάσσοντας σε αυτή και τους Κούρδους της Συρίας.

Ο Νταβούτογλου, από το Νταβός, είπε πως «τρομοκρατικές ομάδες δεν πρέπει να μετέχουν στις συνομιλίες». Αν και τουρκικά μέσα ανέφεραν ότι Ρώσος εκπρόσωπος θα μετέχει στην συνάντηση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου που γίνεται στην Τουρκία, Ρώσος εκπρόσωπος δεν θα μεταβεί τελικά, σημάδι ότι η ένταση συνεχίζεται.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του κυβερνώντος ΑΚΡ πάντως η παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στα τουρκικά σύνορα αποτελεί κλιμάκωση της διμερούς έντασης και έχει στόχο την ισχυροποίηση των ρωσικών θέσεων στις συνομιλίες της Γενεύης.

«Η Ρωσία έχει περιορίσει σημαντικά τις τούρκικες δυνατότητες ελιγμού στην Συρία και αυτό θα συνεχιστεί», ανέφερε ο εκπρόσωπος σχολιάζοντας την παρουσία των πυραύλων S-400 και τις νεότερες εξελίξεις. Η δε συνεργασία των Ρώσων με τους Κούρδους σημαίνει, σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές, ότι η Ρωσία πήγε στην Συρία για να μείνει.

«Η Τουρκία έριξε τα ζάρια. Η Ρωσία παίζει σκάκι. Αυτός που ρίχνει τα ζάρια δεν μπορεί να ξέρει το αποτέλεσμα. Ο σκακιστής σκέπτεται 4-5 κινήσεις μπροστά και παίζει αναλόγως», σχολίασε κορυφαίος Τούρκος αναλυτής.

«Η Δύση ήρε τις κυρώσεις κατά του Ιράν. Η Ρωσία προσπαθεί να κερδίσει το πάνω χέρι στην συριακή κρίση. Η Ρωσία έχει κερδίσει αυτές τις χώρες, η Τουρκία έχει εξοστρακιστεί», σημείωσε ο ίδιος.
Σημαντικό για την Τουρκία είναι επίσης το γεγονός πως ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν σχετικά με τον χαρακτηρισμό συγκεκριμένων οργανώσεων στην Συρία ως τρομοκρατικών. Η κατηγοριοποίηση αυτή διαφέρει δραματικά από την αντίστοιχη τουρκική. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το Μέτωπο αλ Νούσρα, αλλά και το κουρδικό YPG.

Αμερικανοί και Ρώσοι θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση την αλ Νούσρα, αλλά συνεργάζονται με τους Κούρδους, αντίθετα με την Τουρκία η οποία μάταια εξέφρασε τις αντιρρήσεις της στους Αμερικανούς.

Σημαντικό σημείο είναι και η μη πρόσκληση της Τουρκίας σε συνάντηση στο Παρίσι των υπουργών Άμυνας των χωρών που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top