GuidePedia

0
Ολική ανατροπή στην κρίση στη Συρία. Οι ΗΠΑ τα βρήκαν πλήρως με τη Ρωσία για το πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία και συμφώνησαν ότι ο Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν πρέπει να ανατραπεί πολεμικά αλλά να κριθεί πολιτικά από τον λαό της Συρίας.
Με αυτή την κοινή συμφωνία των δύο υπερδυνάμεων ναυαγούν πλήρως όλοι οι νεοθωμανικοί σχεδιασμοί και οι… ονειρώξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ήθελε να ανατρέψει τον πρόεδρο Άσαντ και να μετατρέψει τη βορειοδυτική Συρία σε ισλαμιστικό προτεκτοράτο του.

Για την ακρίβεια, ΗΠΑ και Ρωσία πετάνε εντελώς εκτός παιχνιδιού τον παρανοϊκό σουλτάνο της Άγκυρας.

Επίσης μπαίνει «φρένο» και στα βρώμικα ισλαμιστικά παιχνίδια της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή, η οποία σε συνεργασία με την Τουρκία και το Κατάρ «έθρεψαν» την τζιχαντιστική «επανάσταση» και γιγάντωσαν την Αλ Νούσρα – Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

Μόσχα και Ουάσιγκτον ουσιαστικά αποφάσισαν ότι Τούρκοι και Σαουδάραβες είναι εκτός «παιχνιδιού». Εάν Τούρκοι και Σαουδάραβες δεν πειθαρχήσουν, τότε είναι βέβαιο ότι οι δύο υπερδυνάμεις έχουν ήδη αποφασίσει με ποιους τρόπους θα τις «συμμαζέψουν».

Ένα σοκ πρέπει να έχουν υποστεί σε Λονδίνο και Παρίσι, που συμφωνούσαν μέχρι πρότινος με τις τουρκικές «απόψεις» περί Άσαντ και ό,τι άλλο πιθανώς κρυβόταν από πίσω. Τώρα Γάλλοι και Βρετανοί αναμένεται να υιοθετήσουν με αστρική ταχύτητα τη «νέα γραμμή».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι αποδέχτηκε την Τρίτη το διαρκές αίτημα της Ρωσίας ότι το μέλλον του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ θα καθορισθεί από τον ίδιο τον λαό του, καθώς η Ουάσιγκτον και η Μόσχα κατέληξαν, βάζοντας στην άκρη τις διαφορές τους, για το πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι μας δεν επιζητούμε τη λεγόμενη αλλαγή καθεστώτος», δήλωσε ο Τζον Κέρι στους δημοσιογράφους στη Μόσχα μετά τη συνάντησή του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο Κέρι επανέλαβε την αμερικανική θέση ότι ο Άσαντ κατηγορείται για μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιθέσεις με χημικά όπλα και ότι δεν είναι σε θέση να κουμαντάρει τη Συρία μετά από τεσσεράμισι χρόνια πολέμου.

Ωστόσο, όπως έγινε ξεκάθαρο από τον Κέρι, δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα των ΗΠΑ το τι μπορεί να γίνει άμεσα με ή χωρίς τον Άσαντ, «οι Σύροι θα πάρουν τις αποφάσεις για το μέλλον της Συρίας».

Ο Κέρι είπε: «Κανείς δεν πρέπει να πιεστεί να επιλέξει μεταξύ ενός δικτάτορα και να βασανίζεται από τρομοκράτες». Επίσης περιέγραψε τη θέση των «μετριοπαθών» τζιχαντιστών, μισθοφόρων της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, που συναντήθηκαν στο Ριάντ παριστάνοντας τη συριακή αντιπολίτευση, ότι δηλαδή ο Άσαντ πρέπει να φύγει το συντομότερο για να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, ως μία θέση που δεν επιτρέπει καμία εκκίνηση.

Σημαντική εξέλιξη ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν ότι ο πόλεμος δεν στρέφεται μόνο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος αλλά και στην Αλ Νούσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Το Μέτωπο Αλ Νούσρα, δηλαδή η Αλ Κάιντα, υποστηριζόταν και εξοπλιζόταν ανοιχτά από την Τουρκία μετά την έναρξη των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στις 30 Σεπτεμβρίου. Πριν μερικές ημέρες η Αλ Νούσρα παρέλαβε αντιαρματικό οπλισμό αμερικανικής κατασκευής από τη Σαουδική Αραβία μέσω Τουρκίας.

«Ο κόσμος είναι καλύτερος όταν η Ρωσία και οι ΗΠΑ δουλεύουν μαζί», είπε με νόημα ο Τζον Κέρι, ο οποίος δεν παρέλειψε να ονομάσει την παρούσα συνεργασία Ομπάμα και Πούτιν ως «δείγμα ωριμότητας».

Τώρα απομένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν Τουρκία και Σαουδική Αραβία.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top