GuidePedia

0

Πολλοί φοβούνται (το συμμερίζομαι απόλυτα) ότι με το τέλος του πολέμου στη Συρία θα υπάρξει μία νέα ανάφλεξη στην περιοχή με τους Κούρδους. Ίσως και νωρίτερα… Οι περισσότεροι φαντάζονται ότι θα είναι με την Τουρκία, αλλά το πρόβλημα είναι περισσότερο μεταξύ των Κούρδων παρά με την όποια χώρα στην οποία είναι μειονότητα οι ίδιοι.

Ο φύλαρχος (γιατί ως φύλαρχος συμπεριφέρεται) Μπαρζανί, που ηγείται των Κούρδων του Ιράκ, στην προσπάθεια του να ξεφύγει από τον έλεγχο της Βαγδάτης τα έχει βρει με την Τουρκία, ώστε να βρει διέξοδο το πετρέλαιο της περιοχής τους στις διεθνείς αγορές χωρίς να δίνει λογαριασμό στην Βαγδάτη.
Προφανώς το σχέδιό του είναι να δημιουργήσει στο Βόρειο Ιράκ την πρώτη κρατική οντότητα του Κουρδιστάν (ως κρατικό μόρφωμα ήδη υπάρχει) και με την πάροδο του χρόνου να εντάξει υπό την ηγεσία του όλες τις άλλες Κουρδικές περιοχές (Συρία, Τουρκία, Ιράν), ώστε στο τέλος να δημιουργηθεί το ενιαίο Κουρδιστάν υπό την ηγεμονία του.
Φαίνεται όμως πως δεν συμφωνούν όλοι οι Κούρδοι με αυτά τα σχέδια και αρκετοί από αυτούς δεν διστάζουν να τον χαρακτηρίσουν προδότη λόγω των σχέσεων του με την Τουρκία. Είναι περισσότερο από πιθανό ότι μετά τη λήξη των εχθροπραξιών στην Συρία θα υπάρξει ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των διαφόρων Κούρδικων ομάδων για το ποιο και πως θα είναι το μέλλον τους.
Εδώ υπάρχουν πολλά συγκρουόμενα συμφέροντα και μερικά από αυτά είναι ισχυρότερα από το Φυλετικό / Εθνικό αίσθημα των διαφόρων ομάδων Κούρδων, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν συγκρούσεις ή και να ξεσπάσει ένας νέος εμφύλιος, μεταξύ των Κούρδων αυτή τη φορά.
Αυτό βέβαια, εάν γίνει, θα είναι προς μεγάλη ικανοποίηση της Τουρκίας αλλά ακόμα και της Αμερικής πιθανώς, γιατί αυτός ο εμφύλιος θα είναι μια πολύ βολική δικαιολογία για τις ΗΠΑ να τους πουλήσει για άλλη μια φορά χωρίς να εκτεθεί.

Φοβάμαι ότι η περιοχή της Μέσης Ανατολής θα πάρει πάρα πολλά ακόμη χρόνια πριν ειρηνεύσει και οι εκτοπιζόμενοι από τις συγκρούσεις πληθυσμοί θα συνεχίσουν να προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη. Νομίζω ότι στο μεταναστευτικό, αυτή τη στιγμή βλέπουμε το πρώτο επεισόδιο και δυστυχώς έπονται πολλά επεισόδια ακόμα.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top