GuidePedia

0

Χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν όπως-όπως την πόλη του Σιλβάν για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις που διεξάγονται εντός της, μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και του ΡΚΚ. Οι συγκρούσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και 10 ημέρες, δηλαδή άρχισαν ταυτόχρονα με τη νίκη του ισλομοφασίστα Ερντογάν στις εκλογές.
Σε τρεις συνοικίες της πόλης έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας. Το Σιλβάν είναι μια πόλη 86.000 κατοίκων που κατοικείται κατά κύριο λόγο από Κούρδους και απέχει από 80 χλμ. από το Ντιγιαρμπακίρ.
«Όπως ο πρόεδρος μας Ερντογάν και ο πρωθυπουργός μας Νταβούτογλου και η κυβέρνησή μας έχει ανακοινώσει, ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξουν αποτελέσματα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Σελαμί Αλτινόκ. «Οι επιχειρήσεις σε τρεις συνοικίες του Σιρνάκ θα συνεχιστούν μέχρι να εκκαθαριστούν από τους εκεί τρομοκράτες», είπε.
Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να πληρώσουν τις τάφρους που έχουν διανοίξει οι Κούρδοι, για να αποτρέψουν την είσοδο στις συνοικίες αυτές της αστυνομίας και του στρατού. Μέχρι τώρα πάνω από 10.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη, χωρίς καν να πάρουν μαζί τους μέρος, έστω, από τα υπάρχοντά τους.

Επίσης παραμένει άγνωστο αν, όταν και εφόσον, ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις, οι πρόσφυγες που θα επιστρέψουν, θα βρουν τα σπίτια τους όρθια. «Η πόλη βάλλεται. Συνεχώς στέλνονται εκεί ενισχύσεις. Έχουμε διασπαρεί. Δεν είναι δυνατό να επισκευαστούν οι ζημιές ούτε τα επόμενα 20 χρόνια», δήλωσε Κούρδος συνδικαλιστής.
Νωρίτερα είχε μεταβεί στην πόλη αντιπροσωπεία του κόμματος HDP, στη οποία συμμετείχε και η αντιπρόεδρος του κόμματος Φιγέν Γιουκσεκντάγκ. Η κουρδική αντιπροσωπεία δέχτηκε επίθεση από την τουρκική αστυνομία με αντλίες νερού και η αντιπρόεδρος δέχτηκε στο κεφάλι δακρυγόνο. «Γίναμε μάρτυρες ενός όχλου εθισμένου στις δολοφονίες. Δεν ισχύει πλέον κανένας νόμος, δεν ισχύει κανένα ανθρώπινο δικαίωμα», δήλωσε η Γιουκσεκντάγκ.
Το HDP χαρακτήρισε την κατάσταση στην πόλη πολεμική και δεν έχει άδικο, καθώς ο Τούρκοι έχουν ρίξει στη μάχη ελικόπτερα και θωρακισμένα κατά των Κούρδων στις τρεις υπό πολιορκία συνοικίες. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι τουρκικές δυνάμεις ανοίγουν πυρ κατά οικιών σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αδιακρίτως ενόπλους και αμάχους.
Προχθές, δύο Τούρκοι, ένας αστυνομικός και ένας στρατιώτης, σκοτώθηκαν. Άλλοι τέσσερις έχουν τραυματισθεί. Από την άλλη πλευρά οι Τούρκοι αναφέρουν ότι σκότωσαν πέντε μαχητές του ΡΚΚ. Οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλει, πάντως, πως οι τουρκικές δυνάμεις ευθύνονται, μέχρι στιγμής για τον θάνατο τουλάχιστον επτά αμάχων.

«Το Σιλβάν πολιορκείται από χιλιάδες στρατιώτες, ειδικές ομάδες της αστυνομίας, υποστηριζόμενες από ελικόπτερα και θωρακισμένα οχήματα εδώ και 10 μέρες. Δεν γνωρίζουμε καν πόσοι έχουν σκοτωθεί ή πόσοι είναι τραυματισμένοι. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι όπου και όποτε το ΑΚΡ έχει επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας σημειώνονται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρουν κουρδικές πηγές.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top