GuidePedia

0

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα κουρδικές οργανώσεις ότι προσπαθούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη βόρεια Συρία και δήλωσε πως η Άγκυρα δεν θα το επιτρέψει.

Σε ομιλία του στη νοτιοανατολική Τουρκία, ο Ερντογάν κατήγγειλε την ενσωμάτωση της συριακής πόλης Τελ Αμπιάντ, την περασμένη εβδομάδα, στην αυτόνομη πολιτική δομή που δημιουργήθηκε από τους Κούρδους. "Αυτό που θέλουν είναι να καταλάβουν πλήρως τη βόρεια Συρία", δήλωσε ο Ερντογάν. "Σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η βόρεια Συρία θύμα των μηχανορραφιών τους. Επειδή αυτό αποτελεί απειλή για εμάς και δεν είναι δυνατό για εμάς ως Τουρκία να πούμε 'ναι' σ' αυτη την απειλή".

Την Τουρκία ανησυχούν τα εδαφικά κέρδη των Κούρδων στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, καθώς φοβάται ότι θα υποκινήσουν τις αυτονομιστικές διαθέσεις της δικής της τουρκικής μειονότητας. Το Τελ Αμπιάντ, στα σύνορα με την Τουρκία, είχαν καταλαβει τον Ιούνιο από το Ισλαμικό Κράτος οι δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG με την υποστήριξη των υπό τις ΗΠΑ αεροπορικών επιδρομών. Την περασμένη εβδομάδα, ένα τοπικό συμβούλιο κήρυξε την πόλη μέρος του συστήματος της αυτόνομης διακυβέρνησης που εγκαθιδρύθηκε από τους Κούρδους. Οι Κούρδοι της Συρίας έχουν εγκαθιδρύσει τρεις αυτόνομες ζώνες ή "καντόνια" κατά μήκος της βόρειας Συρίας αφότου ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος το 2011.

Αρνούνται ότι στόχος τους είναι να εγκθιδρύσουν το δικό τους κράτος. Η Άγκυρα κατηγορεί τον πολιτικό βραχίονα των Κούρδων της Συρίας, το PYD, για βαθειές σχέσεις με το αυτονομιστικό PKK, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν που μάχεται για την αυτονομία των Κούρδων της Τουρκίας. Η τουρκική κυβέρνηση έχει εξοργισθεί με τον ρόλο που ανέλαβαν οι Κούρδοι, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία. Ο Ερντογάν καταφέρθηκε επίσης εναντίον των χωρών που προσφέρουν βοήθεια στο PYD, αν και δεν τις κατονόμασε.

"Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.400 μέλη του PKK στο PYD. Δεν υπάρχει λόγος να το αγνοούμε αυτό, αυτό είναι ένα γεγονός", δήλωσε ο Ερντογάν. "Όμως όλες αυτές οι χώρες που μοιάζουν φιλικές προς εμάς, προσπαθούν να κάνουν αυτό το γεγονός να φανεί αντίστροφα. Όποια βοήθεια σε όπλα λαμβάνει το PYD, έρχεται απ' αυτές τις χώρες. Γνωρίζουμε πολύ καλά αυτά τα όπλα".

Δημοσίευση σχολίου

 
Top