GuidePedia

0

Υποψία προβοκάτσιας με προφανή στόχο την υποδαύλιση της έντασης ανάμεσα σε σιίτες και σουνίτες είχαμε πριν λίγες ώρες στη Σαουδική Αραβία, όταν ένοπλος προσπάθησε να εισέλθει σε αίθουσα συνάντησης Σιιτών στην πόλη Σαϊχάτ, ανοίγοντας πυρ με AK-47 Kalashnikov και σκοτώνοντας πέντε παριστάμενους και τραυματίζοντας άλλους εννιά.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Ο ένοπλος δεν μπόρεσε να εισέλθει στην αίθουσα, καθώς πρόσωπα που είχαν επιφορτιστεί με την ασφάλεια της εκδήλωσης κατάφεραν να τον σταματήσουν. Μετά το μακελειό, ο ίδιος έχασε τη ζωή του, καθώς έφτασε η σαουδαραβική αστυνομία που τον εξουδετέρωσε μετά από μια σύντομη μάχη.
Παρά την όποια αντίθεση εξτρεμιστών ισλαμιστών με το καθεστώς των Σαούντ, το οποίο είναι δεδομένο ότι φοβάται την ανατροπή του από ακόμα πιο ακραία ισλαμιστικά στοιχεία δεν θα πρέπει να λησμονηθεί ότι οι δυο πλευρές βρίσκονται στο ίδιο «στρατόπεδο» στο μέτωπο της Συρίας…

Παρότι αντιμάχονται το «σιιτικό μπλοκ» που στηρίζει τον Άσαντ (Χεζμπολάχ, Ιράν), η επίθεση εναντίον Σιιτών στη Σαουδική Αραβία που έχει ανοικτό μέτωπο για το θέμα αυτό με το Ιράν, ενώ η θρησκευτική αυτή μειονότητα είναι συγκεντρωμένη στις πιο πλούσιες με υδρογονάνθρακες περιοχές του βασιλείου, θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα «λύσει», άρα καθίσταται εξ ορισμού ύποπτη…

Το περιστατικό έρχεται δυο μόλις ημέρες μετά την έναρξη της ιερής γιορτής – και περίοδος διακοπών – του σιιτισμού, της Ashura, όπου τιμάται η μνήμη του δολοφονηθέντα ιμάμη Χουσεΐν, ένα ζήτημα που είναι κεντρικό στη διαμάχη ανάμεσα στους Σιίτες και τους Σουνίτες μουσουλμάνους.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top