GuidePedia

0
Καταιγιστικές οι αποκαλύψεις από τον «νέο Σνόουντεν» για τα drones των ΗΠΑ. Τα «drone papers» (έγγραφα για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη) εξετάζουν μια περίοδο πέντε μηνών, στη διάρκεια της οποίας εννέα στους δέκα δολοφονηθέντες από drones ήταν διαφορετικοί από τους στόχους (Pics). 
Η αμερικανική επιτροπή της Διεθνούς Αμνηστίας ζήτησε με επίσημη ανακοίνωσή της από το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει τη διεξαγωγή επείγουσας ανεξάρτητης έρευνας για τη χρησιμοποίηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) για την πραγματοποίηση αεροπορικών επιθέσεων, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα.

Η έρευνα έπεται της δημοσίευσης απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων που αποκαλύπτουν τις πρακτικές αυτές στο intercept. Ο φάκελος «drone papers» αποδίδεται σε πηγή που δεν αποκαλύπτει την ταυτότητα της. «Αυτά τα έγγραφα δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για το αν (οι ΗΠΑ) έχουν διαπράξει συστηματικά παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, όπως να χαρακτηρίζουν ανθρώπους αγνώστου ταυτότητας ως «μαχητές» ώστε να δικαιολογήσουν τις δολοφονίες τους», ανέφερε η Νόριν Σαχ, σύμβουλος της επιτροπής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Το Intercept εξειδικεύεται σε κατασκοπευτικές υποθέσεις και σε δραστηριότητες της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA).
«(Τα έγγραφα) αποκαλύπτουν τις τρομακτικές ανθρώπινες απώλειες από την χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και τονίζουν τα διαχρονικά κενά στην διαδικασία λήψης αποφάσεων πίσω από τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπολύονται σε πολλές χώρες», δήλωσε η Νόριν Σαχ. Αν ισχύει η εγκυρότητα των εγγράφων, κάτι που θα διερευνηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, θα αποδειχθεί ότι η αμερικανική διακυβέρνηση κατά την περίοδο Ομπάμα πραγματοποίησε βομβαρδισμούς με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, παρά τη γνώση ότι οι πληροφορίες που έδιναν οι μυστικές υπηρεσίες είχαν κενά, προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων αθώων αμάχων.

 Χτυπώντας στα τυφλά 

«Αυτές οι αποκαλύψεις δικαιολογούν την άμεση διεξαγωγή έρευνας από το Κογκρέσο με το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση Ομπάμα κρατούσε μυστική αυτήν την κρίσιμη πληροφορία, όπως τις πραγματικές ταυτότητες όσων σκοτώθηκαν σε αυτό το παγκόσμιο πρόγραμμα δολοφονιών», τονίζει η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωση της.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή της η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) σημειώνει ότι τα έγγραφα που διέρρευσαν αποδεικνύουν πως οι ισχυρισμοί της Ουάσιγκτον ότι οι επιχειρήσεις σε χώρες του εξωτερικού περιορίζονταν σε νομότυπους στόχους, είναι ανακριβείς.

«Αυτές οι αποκαλύψεις γκρεμίζουν τους ισχυρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης ότι οι θανατηφόρες ένοπλες επιχειρήσεις της βασίζονται σε αξιόπιστες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών και περιορίζονται σε νομότυπους στόχους. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση συχνά υποστηρίζει πως οι επιτυχίες της είναι πραγματικά τραγικές απώλειες», δήλωσε η Χίνα Σάμσι, διευθύντρια σε θέματα εθνικής ασφάλειας της ACLU, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέρρευσαν αναφορικά με την επιχείρηση Haymaker των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στο χρονικό διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2012 και Φεβρουαρίου 2013, οι αεροπορικές επιδρομές της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ σκότωσαν πάνω από 200 ανθρώπους που αργότερα χαρακτηρίστηκαν ως «εχθροί που σκοτώθηκαν στην μάχη». Μόνο 35 από όσους σκοτώθηκαν στοχοθετήθηκαν ως άτομα, σύμφωνα με το The Intercept.

Τα στοιχεία του Γραφείου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας αναφέρουν πως οι αεροπορικές επιθέσεις drones της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, έχουν σκοτώσει έως και 1000 αμάχους στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Σομαλία και την Υεμένη τα τελευταία 10 χρόνια.


Από τη δική του μεριά, ο Τζέρεμι Σκέιχιλ, δημοσιογράφος του Intercept, είπε την Πέμπτη: «Η νέα πηγή αποφάσισε να δώσει τα έγγραφα αυτά στη δημοσιότητα, επειδή πιστεύει ότι η κοινή γνώμη έχει δικαίωμα να γνωρίζει τη διαδικασία με βάση την οποία άνθρωποι τοποθετούνται σε λίστες προς εξόντωση και δολοφονούνται με εντολές από τα ανώτατα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης».

Το Intercept, ψηφιακό περιοδικό που ίδρυσαν οι γνωστοί από την υπόθεση Σνόουντεν δημοσιογράφοι Γκλεν Γκρίνγουολντ και Λόρα Πόιτρας, διαθέτει «ασφαλή θυρίδα», μέσω της οποίας οι πηγές μπορούν να επικοινωνήσουν με τους δημοσιογράφους με ανώνυμα κρυπτογραφημένα μηνύματα. Αυτό φαίνεται ότι διευκόλυνε την άγνωστη πηγή, για την οποία οι δημοσιογράφοι δεν θέλουν, για την ώρα, να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Ο ίδιος ο Σνόουντεν έχει δηλώσει ότι τα βίντεο των πληγμάτων από drones, τα οποία μπορούσε ελεύθερα να παρακολουθεί λόγω της πρόσβασής του στους υπολογιστές των αμερικανικών υπηρεσιών, συνέβαλαν στην απόφασή του να δημοσιοποιήσει τα έγγραφα της NSA.

Το Γλωσσάρι του Θανάτου 

Είναι η πρώτη φορά που πηγή από το εσωτερικό του προγράμματος αυτού περιγράφει με λεπτομέρειες πώς λειτουργεί το πρόγραμμα, από τη φάση της επιλογής των στόχων έως την έγκριση των πληγμάτων από τον Λευκό Οίκο. Επί προεδρίας Ομπάμα, το πρόγραμμα δολοφονιών μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχει μετατραπεί σε βασικό εργαλείο της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία. Από τα έγγραφα του Intercept, προκύπτει και το «Γλωσσάρι του Θανάτου» που χρησιμοποιείτο επιχειρησιακά κατά τη διάρκεια των επιθέσεων με drones:

BIRDS 

Ο πρώτος βομβαρδισμός στην ιστορία, έγινε την 1η Νοεμβρίου του 1911 σε μια όαση έξω από την Τρίπολη της Λιβύης. Η ρίψη της βόμβας έγινε από τον Ιταλό πιλότο Lieutenant Giulio Gavotti που πολέμησε στον Ιταλο-Τουρκικό πόλεμο του 1911 και 1921.

Πάνω από εκατό χρόνια μετά, οι περισσότεροι βομβαρδισμοί γίνονται από μη επανδρωμένα αεροπλάνα. Τα γνωστά σε όλους μας drones, αποκαλούνται «birds» ή αλλιώς «πουλιά», στην ορολογία του στρατού των ΗΠΑ.

 Κάπως έτσι κάθονται οι χειριστές και οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων στις αίθουσες σχεδιασμού και εκτέλεσης τους:

OBJECTIVES 

Ή κοινώς, «στόχοι». Ένα παράδειγμα:

Ο παραπάνω σχεδιασμός ήταν εναντίον ενός ανθρώπου – «στόχου» που ονομάζεται Bilal el-Berjawi. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ τον παρακολουθούσαν επί σειρά ετών μέχρι να αφαιρεθεί η ιθαγένεια του από τη Βρετανία.

 Εκτελέστηκε από αμερικανικό drone στο Αφγανιστάν την περίοδο που η γυναίκα του έφερνε στον κόσμο το παιδί τους, σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Εντοπίστηκε από την κλήση που έκανε στη σύζυγο του.

Επέβαινε στο παρακάτω όχημα:


JACKPOT 

Όταν οι drone επιδρομές βρίσκουν τον στόχο τους, εξοντώνοντας το άτομο που είχε θεωρηθεί σαν «αντίπαλος», τότε εκείνος που εκτελέστηκε καλείται «jackpot».

Όταν όμως αντί να εκτελεστεί ο στόχος, σκοτώνεται κάποιος αθώος, άμαχος ή μη στοχοποιημένος, τότε έχουμε «παράπλευρη απώλεια εχθρού» ή αλλιώς EKIA. Όπου EKIA σημαίνει «enemy killed in action», δηλαδή «εχθρός που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης». Όλοι πάντως, όσοι έχασαν τη ζωή τους από επιδρομή, χαρακτηρίζονται ως «εχθροί».

 EKIA 
ΕΚΙΑ λοιπόν. Μέσα σε μια περίοδο πέντε μηνών, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν drones για να εκτελέσουν 155 ανθρώπους στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν. Πέτυχαν 19 jackpot. Οι υπόλοιποι 136 νεκροί, κατηγοριοποιήθηκαν ως ΕΚΙΑ.

Με λίγα λόγια, 9 στους 10 εκτελεσθέντες δεν ήταν εξ αρχής στόχοι των «τηλεκατευθυνόμενων» βομβαρδισμών.

TOUCHDOWN
 Όπως γράψαμε και παραπάνω, οι στόχοι εντοπίζονται μέσω κινητών τηλεφώνων. Οι κάρτες SIM προδίδουν το σημείο στο οποίο βρίσκεται κανείς, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Όταν ο στόχος εντοπίζεται από κλήση κινητού τηλεφώνου, τότε η επιχείρηση καλείται «touchdown».


BASEBALL CARD
Οι «κάρτες του μπέιζμπολ» είναι ο τρόπος που ακολουθεί ο στρατός των ΗΠΑ για να αρχειοθετήσει και να καταγράψει τη ζωή του στόχου. Απεικονίζονται όλα τα δεδομένα και οι πληροφορίες για το «ιστορικό» – βιογραφικό του, οι σχέσεις του με τρίτους, το πού ζει και κυκλοφορεί κλπ. Ένα παράδειγμα τέτοιας κάρτας:

 BLINK 
«Blink» έχουμε όταν ένα drone χάνει τον στόχο και δεν υπάρχει κάποιο άλλο αεροσκάφος για να συνεχίσει την παρακολούθηση. Σύμφωνα με τα διαβαθμισμένα έγγραφα, υπάρχει πάντα ένας κύριος στόχος που χρήζει «επίμονου βλέμματος».

 FOOTPRINT 
Αποτυπώματα. Τα drones δεν είναι μαγικά. Πρέπει να απογειωθούν από κάπου, δεν εμφανίζονται δηλαδή από το πουθενά. Κατά κύριο λόγο, απογειώνονται από την Αφρική. Οι κύριες βάσεις απ” όπου σηκώνονται, είναι στο Τζιμπουτί, στην Κένυα και στην Αιθιοπία.

Πολλά Predator drones έπεσαν κοντά στη βάση Lemonnier στο Τζιμπουτί και έτσι η βάση στήθηκε στο απομακρυσμένο Chabelley.

Η ακτίνα δράσης:

 ORBITS 
Στα έγγραφα που δημοσιεύονται, υπάρχει ο όρος «τυραννία της απόστασης» εξ αιτίας των αποστάσεων εκείνων που πρέπει να καλύψουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μέχρι να βομβαρδίσουν. Οι επιχειρήσεις σε Υεμένη και Σομαλία και οι «τροχιές» στις οποίες κινούνται τα drones:

 KILL CHAIN 
Η αλυσίδα των εντολών μέχρι να δοθεί η τελική για εκτέλεση. Οι Οργανώσεις που μάχονται για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προσπαθούσαν για πολλά χρόνια να βρουν πρόσβαση στην «αλυσίδα του θανάτου». Ποιος έδινε το πράσινο φως για την επιχείρηση; Το βασικό είναι αν την έγκριση για χρήση στρατιωτικής βίας τη δίνει το Πεντάγωνο ή αν υπάρχει απευθείας ανάθεση δράσης από κατώτερα στελέχη που λειτουργούσαν αυτοβούλως. Η αλυσίδα που αποκαλύπτεται οδηγεί στον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

WATCHLIST 
Ένα drone μπορεί να «λοκάρει» εκείνον που εντοπίστηκε μέσω του κινητού του τηλεφώνου. Ελέγχεται αν αυτό το άτομο είναι στη λίστα παρακολούθησης. Η κάρτα SIM δίνει το σήμα της τοποθεσίας και η διαδικασία μετά είναι γνωστή. Ιδού μια σχετική λίστα παρακολούθησης:


FIND, FIX, FINISH 
Έχουμε ένα ξεκάθαρο σύστημα πληροφοριών, παρακολούθησης – επιτήρησης και αναγνώρισης. Οι ενέργειες είναι: Βρες το άτομο, επιβεβαίωσε και τελείωσε τον.
Υπάρχουν και δύο ενδιάμεσα στάδια. Αξιοποίηση και ανάλυση των παρεχόμενων από την παρακολούθηση, πληροφοριών.
Τα παραπάνω αναφέρονται ως «F3EA». Είναι ένας ανατροφοδοτούμενος κύκλος που καταλήγει σε ένα ανθρώπινο κυνήγι. Αξίζει να σημειωθεί πως τα drones του αμερικανικού στρατού επιτίθενται με πυραύλους Hellfire.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top