GuidePedia

0

Ο διευθυντής του ερευνητικού Κέντρου «Μέση Ανατολή-Καύκασος», τουρκολόγος Στανισλάβ Ταράσωφ σε συνομιλία με την εφημερίδα VZGLIAD, σημείωσε ότι η θέση της Τουρκίας σε σχέση με την εκστρατεία της Ρωσία στη Συρία σταδιακά θα αλλάζει.
ΠΗΓΗ: http://www.vz.ru/
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Σωτήρης Δημόπουλος

«Κατ΄ αρχάς, η Τουρκία είναι δυσαρεστημένη με το ότι την έβγαλαν από το παιχνίδι στη Συρία. Ο συντονισμός γίνεται μεταξύ του υπουργείου Αμύνης της Ρωσίας και του Πενταγώνου. Συμφωνία επίσης υφίσταται μεταξύ των υπουργείων Άμυνας Ρωσίας και Ισραήλ.
»Εχθές ο Ερντογάν έδωσε συνέντευξη στη τουρκική τηλεόραση, όπου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του με το ότι η Μόσχα άρχισε την επιχείρηση, παρακάμπτοντας την Άγκυρα. Θέλουν να μπουν στο παιχνίδι, να αρχίσουν να συντονίζουν κάποιες ενέργειες», είπε ο Ταράσωφ.
Ο συνομιλητής μας πρόσθεσε, ότι η υπόθεση θα καταλήξει στο να βρουν κοινή γλώσσα η Μόσχα και η Άγκυρα. «Πρόσφατα ο υπουργός ενέργειας της Ρωσίας βρέθηκε στη Τουρκία, γίνονται συνομιλίες για τον αγωγό Turkish Stream. Επιπλέον, στη Τουρκία, στις αρχές Νοεμβρίου, θα γίνουν εκλογές, η κατάσταση στη χώρα είναι πολύ δύσκολη, ασταθής. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, ποια κυβέρνηση θα υπάρχει μετά από μερικούς μήνες στη Τουρκία. Γι’ αυτό η Τουρκία δεν χρειάζεται προβλήματα με τη Ρωσία» – συνόψισε ο εμπειρογνώμων.
Η σύμβουλος του Διευθυντού του «Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών» (RISI) που υπάγεται στον πρόεδρο της Ρωσίας, Ελένα Σουπόνινα, σε συζήτηση που είχε με τη VZGLIAD, σημείωσε ότι η Τουρκία και ο Ερντογάν δεν βρίσκονται σε κατηγορία βάρους που να αντιπαρατεθούν με τη Ρωσία.
«Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας δεν θα επιδεινωθούν. Τους τελευταίους μήνες η θέση του Ερντογάν έχει γίνει πολύ αδύναμη, δεν έχει πόρους για αντιπαράθεση με τη Μόσχα. Στις πρόσφατες εκλογές δεν μπόρεσε καν να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού, έπρεπε να προκηρυχθούν νέες εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τη 1η Νοεμβρίου. Ο Ερντογάν δεν πρόκειται να τα χαλάσει και πολύ με τη Ρωσία, πολύ περισσότερο που η συνεργασία με τη Μόσχα ήταν ένα από τα δυνατά του χαρτιά» πρόσθεσε η Σουπόνινα.
«Στον πρόεδρο της Τουρκίας δεν είναι χρήσιμη μια διαμάχη με τον Βλαδίμηρο Πούτιν, δεν είναι προς το συμφέρον του. Επιπλέον, είναι ένας έμπειρος πολιτικός και καταλαβαίνει πολύ καλά ότι πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων ο Πούτιν συμφώνησε σε όλα με τον Ομπάμα. Το επεισόδιο με το αεροσκάφος δεν θα σοβαρές επιπτώσεις.

»Η Τουρκία πιάστηκε στον ύπνο από τη ρωσική επιχείρηση στη Συρία. Επιπλέον, της προκάλεσε έκπληξη. Παρ’ όλες τις δημόσιες δηλώσεις, ο Ομπάμα ήταν σύμφωνος με τη ρωσική επιχείρηση στη Συρία, η Άγκυρα πρέπει, αθόρυβα, αυτό να το αποδεχθεί» συνόψισε η συνομιλήτριά μας.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top