GuidePedia

0

Στις τεταμένες σχέσεις της Άνγκελας Μέρκελ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρεται η Deutsche Welle σε σημερινό της δημοσίευμα τονίζοντας ότι οι διαφωνίες τους περνούν μια μικρή «ύφεση» έπειτα από τις θετικές, για εκείνους, εξελίξεις με την Ελλάδα, αλλά και ενόψει της καλοκαιρινής ξεκούρασης.
Όπως τονίζει η ιστοσελίδα, προς το παρόν υπάρχει μια μικρή ανακωχή χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν έχουν όντως αποκατασταθεί οι σχέσεις τους ή αν πρόκειται για ένα διάλειμμα λόγω καλοκαιριού, όπου η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών της θα βρεθούν αρκετά χιλιόμετρα μακριά για κάποιο διάστημα.
Ωστόσο, η «ανακωχή» θα διαρκέσει για λίγες ημέρες με τη συνέχεια να προοιωνίζεται θυελλώδης καθώς θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα το οποίο και θα πρέπει να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο.
Για την Deutsche Welle είναι δεδομένο ότι αρκετοί βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος δεν θα στηρίξουν το τρίτο πακέτο, ενώ, αναμένεται να υπάρξουν και νέες διαφωνίες ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ποιο μείγμα πολιτικής πρέπει να ακολουθηθεί για τη διάσωση της Ελλάδας.

Η πρόταση-απειλή για Grexit

Η Deutsche Welle, ωστόσο, επισημαίνει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι ένας οποιοσδήποτε αντίπαλος. Αρκετοί μέσα στο κόμμα αποκαλούν την κα Μέρκελ «μαύρη χήρα», καθώς, είναι γνωστή η ιδιότητά της να εξαφανίζει δυνητικούς και πραγματικούς αντιπάλους εντός του στρατοπέδου της. Όποιος της έχει εναντιωθεί μέχρι στιγμής έχει χάσει, ωστόσο, αυτά δεν τρομάζουν τον υπουργό Οικονομικών. Αυτό, άλλωστε, το απέδειξε όταν την περασμένη εβδομάδα έκανε σαφές ότι θεωρεί καλύτερη λύση ένα προσωρινό Grexit, ενώ, εκφράστηκε ακόμη και η ιδέα για παραίτησή του εφόσον κάποιος προσπαθούσε να επιβάλει αποφάσεις ασυμβίβαστες με τα πιστεύω του.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle δεν πρόκειται μόνο για ένα παιχνίδι ιδεών, αλλά για μια απειλή που θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη η Μέρκελ. Ο υπουργός Οικονομικών γνωρίζει ότι χάρη στη σκληρή του στάση εξασφάλισε την πλειοψηφία στη Βουλή, ενώ γνωρίζει ότι η πολιτική του γραμμή έχει απήχηση στους πολίτες. Σε περίπτωση παραίτησής του θα ήταν πολύ δύσκολο για τη Μέρκελ να περάσει το τρίτο πακέτο από τη Βουλή.

Ποιος θα βγει νικητής;

Ποιον θα βγάλει όμως νικητή αυτή η μονομαχία; Ο Σόιμπλε επέβαλε την άποψή του στην Μέρκελ και η καγκελάριος έκανε πίσω ή θα συνεχιστεί η εικόνα μιας πρόθυμης καγκελαρίου και ενός προβληματισμένου υπουργού Οικονομικών;
Οι διεθνείς αναλυτές δεν μπορούν ακόμη να διακρίνουν εάν στην ελληνική κρίση η Μέρκελ θα επιβάλει την άποψή της ή ο Σόιμπλε θα πιέσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη διότι πιστεύει ότι δεν ανήκει εκεί. Τίτλοι τέλους δεν έχουν ακόμη μπει.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων και μπορεί να επιβάλει σκληρούς όρους. Η Μέρκελ δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές της γερμανικής πολιτικής γενικά, ωστόσο δύσκολα θα μπορέσει να εναντιωθεί στον υπουργό Οικονομικών της.
Τέλος, η Deutsche Welle υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει κανένας να ξεχνά πόσο υπομονετική μπορεί να είναι η καγκελάριος. Το ξέρουν και το κόμμα και η κοινοβουλευτική ομάδα, που της οφείλει τη νίκη στις εκλογές και τη βουλευτική τους έδρα. Και όταν καταλαγιάσει η κονιορτός με την Ελλάδα, πάλι στη Μέρκελ θα οφείλουν την έδρα τους στην επόμενη εκλογική μάχη του 2017. Και ίσως ο Σόιμπλε να μην είναι και πάλι υπουργός Οικονομικών λόγω ηλικίας.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top