GuidePedia

0

Bloomberg
Εαν οι υπεύθυνοι της ευρωζώνης ξεπεράσουν το πρόβλημα τους με την ελληνική χρηματοπιστωτική μικροπολιτική και δώσουν περισσότερη οικονομική βοήθεια, δε θα ειναι γι’αυτον τον λόγο, γραφει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Σ'ένα άρθρο στο οποίο διακρίνεται ενας επικριτικός τόνος προς την Ελλάδα, το αμερικανικο πρακτορείο τονίζει οτι ο λόγος που η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ δεν ειναι οικονομικός αλλα γεωπολιτικός. Με αφετηρία το μπρούντζινο άγαλμα του Τρούμαν στο κέντρο της Αθήνας, το πρακτορείο επισημάνει την στρατηγική θέση της Ελλάδας.

Γράφει το Bloomberg:

Το μπρούντζινο άγαλμα του Τρούμαν στο κέντρο της Αθήνας ειναι μια υπενθύμιση της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας μετα τον Δευτερο Παγκόσμιο Πολεμο, ως στρατηγικό προπύργιο των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

“Η γεωπολιτική δύναμη της Ελλάδας εχει χρησιμοποιηθεί ως υπόσχεση, αλλά ως επί το πλείστον ως απειλή”, δήλωσε ο Ειρήνη Καραμούζη, λέκτορας στον τομέα της σύγχρονης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Sheffield και συγγραφέας ενός βιβλίου για τη σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. “Υπάρχει πάντα η απειλή καταστροφικών δευτερογενών επιπτώσεων, εάν η Ελλάδα αφεθεί στην τύχη της ή, ακόμη χειρότερα, να μετατραπεί σε ένα αποτυχημένο κράτος στην αυλή της Ευρώπης."

Το χαρτι της Ελλάδας, ιστορικά ηταν πάντα η θέση της στην νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Καθώς το Ισλαμικό Κράτος κερδίζει εδάφη προς τα νότια και η Ρωσία αποτελεί απειλή στα βόρεια και οι μετανάστες αποβιβάζονται στην Ευρώπη, το ερωτημα που τίθεται ειναι εαν η Ελλάδα αξίζει περισσότερο απο τα δισεκατομμύρια που χρειάζεται για να βγει απο την οικονομική κρίση.

Ενώ η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και οι πιστωτές καυγαδίζουν για τις διαφορές στις ποσοστιαίες μονάδες για τις απαιτήσεις του προϋπολογισμού, οι ηγέτες διεξάγουν συνομιλίες για την ασφάλεια και την πολιτική.

«Σκληρές αποφάσεις»

Στην συνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά G7 στη Γερμανία αυτή την εβδομάδα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης. "Αν και οι δύο πλευρές δείχνουν επαρκή ευελιξία, τότε πιστεύω ότι μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα”, είπε. "Αλλά αυτό θα απαιτήσει κάποιες δύσκολες αποφάσεις για όλους τους εμπλεκόμενους, και θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να ενθαρρύνουμε αυτό το είδος του αποτελέσματος."

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Τσίπρας, στη συνέχεια συναντήθηκαν επί δύο ώρες στο περιθώριο της συνεδρίασης για τη Λατινική Αμερική στις 10 Ιουνίου για να καταλήξουν σε μια συμφωνία πριν από το τέλος του μήνα.
Με το τραπεζικό σύστημα της χώρας στα πρόθυρα της καταρρευσης, ο Τσίπρας πρεπει να κάνει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και μια αναθεώρηση του προϋπολογισμού πριν πάρει τα € 7.200.000.000 ($ 8.200.000.000) από τα υπάρχοντα κεφάλαια διάσωσης της χώρας.

Ρωσικα "χρωματα"

Πριν από αυτό, όμως, ο Τσίπρας έχει προγραμματισει να ταξιδεψει στην Αγία Πετρούπολη για να παρακολουθήσει ένα οικονομικό φόρουμ στις 18 Ιουνίου.
Θα είναι η δεύτερη φορά από τότε ανέβηκε στην εξουσία τον Ιανουάριο που θα συναντήσει τον Βλαντιμιρ  Πούτιν στη Ρωσία. Αυτή η σχέση εχει δυσαρεστήσει το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκουν κυρώσεις εναντίον της χώρας λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ο Τσίπρας έχει συμφωνήσει να συνεργαστεί με τη Ρωσία για μια συμφωνία φυσικού αερίου που οι ΗΠΑ επέκριναν.

Η Μέρκελ σημείωσε τα στρατηγικά οφέλη μετά την πρώτη συνάντησή της με τον Τσίπρα τον Μάρτιο.

"Έχουμε κοινές γεωπολιτικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, '' είπε. Η Ευρώπη είναι μια “τεράστια ειρηνευτική προσπάθεια που πρέπει να περάσει από κάθε πολιτική γενιά. '' '

Η ανάγκη να μεινει η Ελλάδα σταθερά στην αγκαλιά της Δύσης ηταν πάντα πίσω απο τον ρόλο της στην Ευρώπη. Για 26 χρόνια, έως ότου εντάχθηκε και η Βουλγαρία το 2007, δεν ειχε κοινά σύνορα με κανενα άλλο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προειδοποίηση του Τρούμαν

Τα λόγια της Μέρκελ ήταν μια επανάληψη του τι είπε ο Τρούμαν στο Κογκρέσο το 1947. Τότε ήταν που πήρε την έγκριση για την στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα για να μην αφεθεί υπο την επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου(1946-1949).

''Αν δεν κατορθώσουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και την Τουρκία αυτή τη μοιραία ώρα, το αποτέλεσμα θα εγίνει αισθητό τοσο στα δυτικά όσο και προς τα ανατολικά” , είπε ο Τρούμαν. "Πρέπει να λάβουμε άμεση και αποφασιστική δράση.” (Η αναφορά στην Τουρκία δεν υπάρχει στο άγαλμα στην Αθήνα).

Οι Έλληνες εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ το 1952, τρία χρόνια πριν από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και την ίδια στιγμή με την Τουρκία, μια κίνηση που ένωνε δυο παραδοσιακούς εχθρους. Η βοηθεια που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του Δόγματος Τρούμαν και στη συνέχεια το Σχέδιο Μάρσαλ εδωσε χρόνια ανάπτυξης.

Σύγκρουση Ανάγκων

Οι Έλληνες αριστεροί υποτίμησαν την επιρροή των ΗΠΑ. Το στρατιωτικό καθεστώς, ή η χούντα, το 1967-1974 θεωρήθηκε οτι χρηματοδοτηθηκε απο τις ΗΠΑ. Το άγαλμα του Τρούμαν το οποίο κατασκευάστηκε το 1963 από τους Ελληνο-Αμερικανούς, εχει λεηλατηθεί συχνά κατά τη διάρκεια των ετών ως ένδειξη διαμαρτυρίας των ελλήνων προς την αμερικανική πολιτική στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή.

Καθώς ο Τσίπρας ετοιμαζόταν να συναντήσει τη Μέρκελ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε σε μια συγκέντρωση στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ότι τώρα είναι η ώρα να αποφασίσουμε αν η επιδίωξη της ασφάλειας, της ευημερίας και της ελευθερίας θα επικρατήσει πάνω απο την εστίαση στους αριθμούς και στο κέρδος. “Στις μέρες μας ο ρόλος της γεωπολιτικής είναι πιο σημαντικός από ό, τι πριν”, δήλωσε ο Κοτζιάς. "Ο κόσμος μας είναι στη μέση μιας διαμάχης μεταξύ των τρεχουσών αναγκών και των μελλοντικών απαιτήσεων”
Όπως λέμε στην Ελλάδα η ΕΕ "πρέπει να μάθει να βλέπει πέρα ​​από τη μύτη της”, ειπε. "Για να διαχειριστεί το μέλλον μας οχι ως μια στιγμιαία ενέργεια, ούτε ως μια συνέλευση των μετόχων που σκέφτεται με ορίζοντα των τριμηνιαίων κερδών”.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου