GuidePedia

0

Παρέμβαση των ΗΠΑ προς το ΔΝΤ για να κάμψει τις αντιστάσεις του στη διαπραγμάτευση και να ανοίξει ο δρόμος της συμφωνίας συμφωνήθηκε στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την περασμένη Παρασκευή ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ο Lew φέρεται να διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι θα αναληφθούν από αμερικανικής πλευράς οι δέουσες πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Υπονοήθηκε δε ότι ο ίδιος ο Lew επιδιώκοντας να βοηθήσει, προτίθεται να θέσει το θέμα της Ελλάδας κατά την επικείμενη Σύνοδο του G7 που αρχίζει αύριο στη Γερμανία.
Κατά πληροφορίες της εφημερίδας, ακολούθησε και δεύτερο τηλεφώνημα από τον βοηθό υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Singh, ο οποίος είπε ότι, «ανεξαρτήτως των όσων διαδραματίζονται στο Brussels Group η Ουάσινγκτον θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου το ΔΝΤ να μη σταθεί εμπόδιο σε διαφαινόμενη συμφωνία».
Με βάση την απόρρητη ενημέρωση των Αρχών των ΗΠΑ προς τις Αρχές, ο Αμερικανός υπουργός πείστηκε μετά την επικοινωνία του με τον Πρωθυπουργό, για την αναγκαιότητα άμεσης προώθησης λύσης και συμφωνίας.
Μάλιστα, οι Αμερικανοί φέρονται να ενημέρωσαν το Μαξίμου με εμπιστευτικό τηλεγράφημα τα ξημερώματα του Σαββάτου, ότι η Christine Lagarde, παρά τα όσα γράφονται τις τελευταίες ημέρες, προτίθεται να συνεισφέρει στο μέτρο που της είναι επιτρεπτό σε θετική κατάληξη.
Παράλληλα οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά να καταθέσει τις προτάσεις της πριν από τη σύνοδο των G7, προκειμένου να διευκολύνει αυτή την πρωτοβουλία από πλευράς ΗΠΑ.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top