GuidePedia

0

Στο σκοτάδι οι δημοσκόποι - Κυβέρνηση συνεργασίας το βασικό σενάριο
Ισοδύναμοι εμφανίζονται Συντηρητικοί και Εργατικοί, δεν εξασφαλίζει κανείς αυτοδυναμία

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Βρετανοί προκειμένου να εκλέξουν την επόμενη κυβέρνηση τους με τις εκτιμήσεις για τον νικητή να είναι στον αέρα.
Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να είναι η πλέον αμφίρροπη των τελευταίων δεκαετιών, καθώς σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις Συντηρητικοί και Εργατικοί εμφανίζονται ισοδύναμοι, την ώρα που εκτιμάται πως κανένα από τα δύο κόμματα δεν θα καταφέρει να σχηματίσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Ωστόσο οι δημοσκόποι δεν μπορούν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα λόγω του ότι πολλές περιφέρειες βρίσκονται εκτός έρευνας, καθώς το κόστος είναι δυσβάσταχτο.
Τα δεδομένα αυτά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία λόγω και των θεμάτων που τέθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο, όπως για παράδειγμα το δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός David Cameron για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ αλλά και η διαφαινόμενη άνοδος των Σκωτσέζων εθνικιστών (SNP).
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις θέλουν τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς να λαμβάνουν και οι δύο από 35% των ψήφων, ποσοστό που σε όρους εδρών θα εξασφάλιζε ένα προβάδισμα τριών εδρών στους Συντηρητικούς.
Βάσει αυτών των ποσοστών, οι Συντηρητικοί θα εξασφάλιζαν 274 έδρες, οι Εργατικοί 271, το SNP 53 έδρες, οι Φιλελεύθεροι 27, το UKIP 3, οι Πράσινοι 1 έδρα και τα υπόλοιπα κόμματα 21 έδρες.
Εφόσον επιβεβαιωθούν αυτά τα ποσοστά, καμία από τις πιθανές συμμαχίες δεν θα εξασφάλιζε πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, τουλάχιστον όχι με δύο μόνο κόμματα.
Είναι σαφές ότι το ενδιαφέρον εστιάζει στην επόμενη ημέρα της κάλπης και ιδιαίτερα στο ποιο κόμμα θα έρθει πρώτο, μια και αυτό θα έχει τον πρώτο λόγο στο σχηματισμό κυβέρνησης.
Την εκλογική αναμέτρηση παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η ΕΕ, τόσο λόγω του δημοψηφίσματος που έχει υποσχεθεί ο Cameron στο βρετανικό λαό για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ όσο της δυναμικής που αναμένεται να αποκτήσει το αντιευρωπαϊκό UKIP.






Blueprint Capital: Κυβέρνηση συνασπισμού το βασικό σενάριο που αποτιμούν οι αγορές για τη Βρετανία


Το χειρότερο πιθανό σενάριο για τη στερλίνα αναζητά η Blueprint Capital σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βρετανία και πέραν του βασικού σεναρίου, ήτοι της κυβέρνησης συνασπισμού, που ήδη έχουν αποτιμήσει οι αγορές.
Όπως σημειώνει, η προσοχή στις αγορές συναλλάγματος είναι στραμμένη σήμερα, 7 Μαΐου, στις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η αγορά φαίνεται να έχει ήδη αποτιμήσει το βασικό σενάριο μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, μιας κυβέρνησης συνασπισμού και μιας περιόδου διαπραγματεύσεων.
Όμως, σύμφωνα με την Blueprint capital, το χειρότερο σενάριο για τη στερλίνα, πέραν του βασικού σεναρίου, είναι μια απροσδόκητη υποστήριξη των ψηφοφόρων προς το εθνικιστικό κόμμα UKIP του Nigel Farage.

Η αντίδραση του FTSE 100 στις εκλογικές αναμετρήσεις

Embedded image permalink

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top