GuidePedia

0


Το θέμα-βόμβα της παράνομης μετανάστευσης επανήλθε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας . Η Ελλάδα δέχεται τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες παράνομους μεταναστες και η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Η Αθήνα προσπαθεί να μεταφέρει το πρόβλημα στην Ευρώπη που αρνείται να εμπλακεί στην λύση του. Η Ελλάδα όμως δεν είναι μόνη . Και αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευθεί. Η γειτονική Ιταλία για παράδειγμα βρίσκεται κι αυτή αντιμέτωπη με την μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών .

Η Κοριέρε Ντέλα Σέρα,γράφει ότι με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών της Ρώμης ζητείται από τους νομάρχες να εξασφαλίσουν άμεσα 6.500 κλίνες -σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας- προκειμένου να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες από τις μαζικές αφίξεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα αποβιβάσθηκαν στις ακτές της Σικελίας και της Καλαβρίας πάνω από 18.000 μετανάστες, οι οποίοι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων διασώθηκαν από την ιταλική ακτοφυλακή στο πλαίσιο της επιχείρησης «Τρίτων». Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο συνολικός αριθμός τους μέχρι το τέλος του χρόνου ενδέχεται να ξεπεράσει τις 100.000, νούμερο - ρεκόρ για την τελευταία δεκαετία.
Και η Ιταλία αναζητά τρόπους για να αντιμετωπίσει το εκρηκτικό πρόβλημα. Προς το παρόν αναζητά χώρους για να τους φιλοξενήσει αλλά κάποια στιγμή -σύντομα- αυτό δεν θα είναι αρκετό.

Είναι λοιπόν προφανές ότι οι βορειοευρωπαίοι θα πρέπει να αναγκαστούν να αναλάβουν και αυτοί πρωτοβουλίες και ρόλο στην προσπάθεια αναχαίτισης του κύματος μεταναστών που όλο και μεγαλώνει. Και βέβαια δεν αρκούν …τα ευρώ που δίνουν για να καλύπτουν κάποια από τα έξοδα φιλοξενίας των μεταναστών.
Η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει συνολικά τους Ευρωπαίους . Και η ενεργή συμμετοχή τους σ΄ αυτά θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά πλέον. Δεν μπορεί ο ελληνικός -αλλά και ο ιταλικός- στόλος να δαπανά τεράστια ποσά σε επιχειρήσεις επιτήρησης του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια από τους “βόρειους πλούσιους” της Ευρώπης. Δεν μπορεί να κρύβονται πίσω από την τυπική παρουσία της Frontex η οποία δεν προσφέρει απολύτως τίποτα ουσιαστικό. Όλα τα ενδεχόμενα πρέπει να εξεταστούν πλέον σοβαρά. Ακόμη και η δημιουργία ναυτικών πολυεθνικών δυνάμεων που θα αναλάβουν να υποστηρίξουν ενεργά την επιτήρηση των νότιων θαλασσών τους ,τις οποίες με λαχτάρα επισκέπτονται κάθε χρόνο για να κολυμπήσουν και να κάνουν διακοπές .

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι “ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Η Αθήνα δεν είναι μόνη ,μπορεί να έχει και την Ρώμη στο πλάϊ της, ίσως και την “εχθρική” Ισπανία.

Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πιεστούν και να κατανοήσουν ότι τα ψέμματα τελείωσαν. Το κύμα παράνομης μετανάστευσης θα συνεχίσει να διογκώνεται .Και να μην ξεχνάμε όλοι εμείς οι δυτικοί ότι αυτό οφείλεται κυρίως σε μας. Οι πληγές που άνοιξαν στις χώρες της Μ.Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής προκάλεσαν όλη αυτή την έκρηξη .

Μέχρι όμως όλα αυτά να γίνουν κατανοητά και να υπάρξουν λύσεις θα περάσουν πολλά χρόνια. Ως τότε το μέτωπο αποτροπής της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης είναι η μοναδική "πρόχειρη" λύση. Και σ΄ αυτό το μέτωπο πρέπει να συμμετάσχουν όλοι οι Ευρωπαίοι, χωρίς εξαιρέσεις.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top