GuidePedia

0

Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία υποχρεώθηκε να πληρώσει τεράστιες πολεμικές αποζημιώσεις. Η Συνθήκη των Βερσαλλιών οδήγησε απλά στην “δημοκρατία της Βαϊμάρης” και τελικά στον ναζισμό και στο αιματοκύλισμα όλου του πλανήτη ,με ευθύνη πάλι της Γερμανίας. Το Βερολινο όμως δείχνει ανιστόρητο και όπως γράφει ο Πολ Κρούγκμαν στους New York Times, τα όσα ζητά από την Ελλάδα είναι ίδια με όσα ζήτησαν οι σύμμαχοι απο την Γερμανία μετά από τον Α’ Παγκόσμιο!

Τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτί η Γερμανία από την Ελλάδα κρίνονται υπερβολικά από τον Κρούγκμαν ο οποίος επισημαίνει ότι παρά τις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες έχουν καταφέρει να πετύχουν μέσα στην ύφεση πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.

Κι όπως εξηγεί ο νομπελίστας οικονομικών δεν μπορεί να πάει παραπάνω.

Γι΄ αυτό το λόγο ο Κρούγκμαν γράφει ότι τα όσα απαιτεί το Βερολίνο μοιάζουν “πολύ με τις αποζημιώσεις που προσπάθησαν να αποσπάσουν οι Σύμμαχοι από τη Γερμανία μετά από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο- αν και για διαφορετικούς λόγους. Το να αναγκάσεις την Ελλάδα να έχει τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα σε αυτό το σημείο θα επιβάλλει ένα ''υπερβολικό φορτίο'' πέρα και πάνω από το άμεσο κόστος των ίδιων των πλεονασμάτων».

Το άρθρο του Κρούγκμαν συνοδεύεται και από ένα γράφημα από το οποίο προκύπτει πόσο έξω έπεσαν οι εκτιμήσεις αυτών που ήρθαν να μας σώσουν.

 

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top