GuidePedia

0

Πρωτοφανής υποστήριξη από τον Μπαράκ Ομπάμα στην νέα ελληνική αριστερή κυβέρνηση.

Η χθεσινή παρέμβαση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα υπέρ της Ελλάδας, που πολλούς εξέπληξε,μόνο απρόσμενη δεν είναι. Είχε προηγηθεί το συγχαρητήριο τηλεφώνημά του στον Αλέξη Τσίπρα - πράγμα που δεν έχει ξαναγίνει - και οι θερμές δηλώσεις υποστήριξης, για την εκλογική νίκη και τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Και βεβαίως θα έχει συνέχεια. Ηδη με παρέμβασή του  ο αμερικανός υπουργός ΟικονομικώνΤζακ Λιού συνδέθηκε με τον ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη, είχαν τις πρώτες συνομιλίες και κατά μια εκδοχή θα υποστηρίξει την ελληνική υπόθεση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να διευκολύνει τις συνομιλίες και να μη βάλει περαιτέρω εμπόδια.

Η τόσο θετική παρέμβαση βεβαίως  έχει την εξήγησή της, δεν εξελίσσεται εν κενώ, ούτε ξαφνικά ο Μπάρακ Ομπάμα αγάπησε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όσοι παρακολουθούν τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις γνωρίζουν ότι εδώ και χρόνια οι αμερικανοί - πολιτικοί και οικονομολόγοι -  παλεύουν να πείσουν τη Γερμανία ότι η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει στην Ευρώπη είναι ανορθολογική,βυθίζει τις οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου στη στασιμότητα, η οποία μόνο την ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν ευνοεί, παρά μόνο τις δυνάμεις που εργάζονται για την υπονόμευσή της αναδεικνύει.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «οι αμερικανοί έχουν απηυδήσει με τηνΜέρκελ και το επιτελείο της , που δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που πηγάζουν από την εμμονή τους στη λιτότητα».

Ακριβώς λοιπόν επειδή εξαντλήθηκε η υπομονή τους παρεμβαίνουν με τόσο δυναμικό τρόπο και φθάνει ο Μπάρακ Ομπάμα, αναφερόμενος στην Ελλάδα,να δηλώνει ότι «δεν μπορούμε να ξεζουμίζουμε ένα λαό».
Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, στο πλαίσιο αυτής ακριβώς της αμερικανικής προσπάθειας μεταστροφής της Γερμανίας, εντάσσεται και η υποστήριξη  της Ελλάδας και ειδικότερα της νέας αριστερής κυβέρνησης του κ.Τσίπρα.

Η αμερικανική διοίκηση έχει αξιολογήσει τον κ.Τσίπρα και τον αντιμετωπίζει ως μια νέα  πολιτική προσωπικότητα που θα παίξει ρόλο στην αλλαγή των συσχετισμών στη Γηραιά Ήπειρο. Και από αυτή την άποψη θα του προσφέρει υποστήριξη και δυνατότητες.
Η αλήθεια είναι ότι η υποστήριξη αυτή δεν θα ανέφελη ή χωρίς αμφισβητήσεις. Στις ΗΠΑ ήδη ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές επικρίνουν τον Ομπάμα γι' αυτή την «ανάρμοστη σχέση με τον Τσίπρα» , με ένα πολιτικό που «κοιτάζει προς τη Ρωσία και το Ιράν, αμφισβητεί το ΝΑΤΟ και όλα τα προηγούμενα χρόνια κατάγγελνε τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό».

Ωστόσο το επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα γνωρίζει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τέτοιες επιδιώξεις, ούτε το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη θέλει να εγκαταλείψει για χάρη του Πούτιν και των ιερωμένων της Τεχεράνης. Αντίθετα μάλιστα εκτιμούν ότι επειδή έχει τα ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά μπορεί να παίξει ευκολότερα διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στη Δύση και στις δύσκολες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Οι Αμερικανοί βέβαια δεν ξεχνούν τα προβλήματα της τρομοκρατίας και θα ήθελαν να συνεχισθεί πλήρως η συνεργασία στον τομέα αυτό. Προβληματίζουν απ' αυτή την άποψη οι τοποθετήσεις στα κρίσιμα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, αλλά πιστεύουν ότι θα βρουν πεδίο συνεννόησης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως φαίνεται ότι η αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα απολαμβάνει της υποστήριξης της διοίκησης Ομπάμα και αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά δεν είναι απίθανο οι δεσμοί να ενισχυθούν περαιτέρω και να συνοδευτούν από πραγματική οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας.

Κατά τα φαινόμενα έχουμε πολλά να δούμε προσεχώς. Ακόμη κι ένα ταξίδι του κ.Τσίπρα στην Ουάσιγκτον δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο στο προσεχές μέλλον. 
ΒΗΜΑ

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top