GuidePedia

0

Μια τεράστια επιχειρησιακή τρύπα στις Ένοπλες Δυνάμεις ,αβεβαιότητα για την μεγαλύτερη ελληνική αμυντική βιομηχανία κι ένα “τραύμα” στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις αφήνει πίσω της η απερχόμενη κυβέρνηση. Και τα τρία πολύ μεγάλα θέματα που δημιουργήθηκαν άνευ λογου και αιτίας θα κληθεί μέσα σ΄όλα τ΄ άλλα να τα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση,μέσα σε χρονικά όρια περιορισμένα.

Η ιστορία της αναβάθμισης και της επανεργοποίησης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P 3,έχει…απ΄ όλα! Επιπολαιότητα, ανευθυνότητα ,”γκουρού” της δήθεν “αμυντικής δημοσιογραφίας” τις “γνώσεις” των οποίων έχουμε πληρώσει πανάκριβα και πολλά άλλα.

Το Onalert.gr έχει ασχοληθεί αρκετές φορές με το ζήτημα ακριβώς γιατί είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι στα λόγια όλοι ενδιαφέρονται για την την άμυνα,την αμυντική βιομηχανία ,την…πολυσυζητημένη ανάπτυξη και την “επανεκκίνηση” της οικονομίας κλπ. Στην πράξη όμως δυστυχώς αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στάσιμη στο 2009.

Το ΠΝ δεν θα έχει τελικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας!!! Είχε ανακοινωθεί θα πείτε. Τα πληρώματα των αεροσκαφών είχαν συγκεντρωθεί στην Ελευσίνα. Ο Α/ΓΕΝ και οι πολιτικοί του προϊστάμενοι το είχαν ανακοινώσει ως μεγάλη επιτυχία σε δημόσιες ομιλίες τους. Στις ΗΠΑ όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσουν οι εργασίες επανεργοποίησης των αεροσκαφών ,όλες στην ΕΑΒ. Και στο ΠΝ οι επιτελείς ήταν ανακουφισμένοι που επιτέλους θα αποκτούσαν ένα εναέριο “εργαλείο” που θα τους έλυνε τα χερια στο Αιγαίο και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο χωρίς να χρειάζεται να “αιμορραγούν” οικονομικά “καίγοντας” απεριόριστες ποσόστητες καυσίμων σε πλοία που δεν μπορούσαν εκ των πραγμάτων να έχουν το αποτέλεσμα που έχουν οι εναέριες περιπολίες. Με δυο λόγια πίστεψαν ότι η “μαύρη τρύπα” στον επιχειρησιακό τους σχεδιασμό θα έκλεινε. Έκαναν λάθος όπως ολοι μας.

Η κυβέρνηση αποχωρεί χωρίς να ολοκληρώσει το τυπικό μέρος της συμφωνίας ,η οποία να υπενθυμίσουμε ότι έχει περάσει από ΚΥΣΕΑ και απέμενε η υποτίθεται τυπική έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών και τον κ.Σταϊκούρα. Η δικαιολογία που δεν ενεργοποιήθηκε η συμφωνία …πηγαινοέρχεται μεταξύ ΥΠΕΘΑ και πλατείας Συντάγματος. Ο ΥΕΘΑ λέει ότι το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε αναπροσαρμογές κονδυλίων. Αυτές έγιναν ,λένε από το ΥΠΕΘΑ αλλά το υπουργείο Οικονομικών δεν υπέγραψε τις πιστώσεις. Από την άλλη πλευρά από την πλατεία Συντάγματος λένε ότι μέχρι και χθες ανέμεναν τις τελικές διορθώσεις οι οποίες όμως ποτέ δεν έφθασαν! Όπως και να ΄χει ,όποιος κι αν λέει αλήθεια ή ψέμματα η ουσία είναι μία: η μαύρη τρύπα μένει ανοιχτή!
Μήπως δεν είχε γίνει κατανοητό; Ο Α/ΓΕΝ είχε πει ότι το πρόγραμμα των αεροσκαφών ήταν εξίσου σημαντικό μ΄ αυτό των υποβρυχίων! Και μαζί του είχε συμφωνήσει και ο Α/ΓΕΕΘΑ στον οποίο πρέπει να αναγνωριστεί ότι προσπάθησε με κάθε τρόπο να βοηθήσει το ΠΝ.

Η δεύτερη μεγάλη επίπτωση της επιπολαιότητας με την οποία αντιμετωπίστηκε το θέμα έχει να κάνει με την πολύπαθη ΕΑΒ για την οποία πολλοί αγωνιούσαν στην κυβέρνηση. Μόνο που το μόνο που κατάφεραν ήταν να την βάλουν σε πολύ μεγάλους μπελάδες! Η ΕΑΒ περίμενε τι και πως τα 150 εκατομμύρια του προγράμματος για να έχει ελπίδες επιβίωσης. Τα χρήματα αυτά πλέον είναι στον αέρα. Εδώ πρέπει να αναφερθούμε στους “γκουρού” της “εξειδικευμένης αμυντικής δημοσιογραφίας”. Οι οποιοι χρησιμοποιήθηκαν για να παρουσιαστεί ως “εναλλακτική λύση” η πρόταση εταιρείας για να πάρει το ΠΝ αεροσκάφη από την Αυστραλία! Έχουμε αποδομήσει επαρκώς την πρόταση κι έχουμε πολλά ακόμη στοιχεία . Η πιο απλή ερώτηση στην οποία δεν απαντουν οι “γκουρού” είναι αν η πρόταση που υποστήριξαν μέχρι να επιτευχθεί η καθυστέρηση των αποφάσεων του ΠΝ περιελάμβανε την ΕΑΒ ή όχι! Δεν είναι δύσκολη η ερώτηση για να απαντηθεί… Το μόνο που απομένει είναι να αποκαλυφθεί και ποιος “δημιούργησε” την εναλλακτική πρόταση.


Τέλος να αναφερθούμε στις ελληνοαμερικανικές σχέσειςκαι στο “τραύμα” που προκλήθηκε . Για να το πούμε πιο ωμά,γιατί έτσι το έχουμε καταλάβει οι αμερικανοί δεν είναι δυσαρεστημένοι τόσο με το γεγονός ότι η υπόθεση των P 3 δεν ολοκληρώθηκε. Θα έχει κυβέρνηση και την Δευτέρα η χώρα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Είναι όμως εξαιρετικά ενοχλημένοι με το …δούλεμα που υπέστησαν μέχρι και την τελευταία ώρα της προεκλογικής περιόδου. Και είναι απολύτως βέβαιο ότι αυτό το πρόβλημα δεν θα είχε δημιουργηθεί αν από τις 29 Δεκεμβρίου που η χώρα μπήκε σε προεκλογική περίοδο η ελληνική κυβέρνηση με ευθύ τρόπο έλεγε ότι δεν μπορεί σ΄ αυτή τη φάση να ολοκληρωθεί οποιοδήποτε θέμα. Το να “πουλάμε” υποσχέσεις με την γνωστή προεκλογική υποσχέση του … “ετελείωσε” δεν δημιουργεί τις καλύτερες εντυπώσεις.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top