GuidePedia

0

Εκτός του προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης κινδυνεύει να βρεθεί η Ελλάδα, αφού σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, δεν πληρούν «τα ελάχιστα ποιοτικά κριτήρια», μια διπλωματική έκφραση στην οποία υποκρύπτεται η δυσαρέσκεια της ευρωπαϊκής πλευράς, για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα…
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στον ιστοχώρο της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» , παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα εφάρμοζε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από το τέλος του μήνα θα περιελάμβανε και αγορές ελληνικών ομολόγων, αυτό φαίνεται να μην συμβαίνει αφού σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel τα ελληνικά ομόλογα -τα οποία υπενθυμίζεται ότι είναι στην κατηγορία «σκουπιδιών»- δεν θα αγοράζονται από την ΕΚΤ κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Εάν το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για μια ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη. Κι αυτό διότι – παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδας είναι μέτοχος της ΕΚΤ- η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αγοράζει ομόλογα της Ελληνικής Δημοκρατίας με το αιτιολογικό ότι «δεν πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια ποιότητας»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, το σχέδιο θα περιορίσει το σύνολο των ομολόγων που μπορεί μία κεντρική τράπεζα να αγοράσει στο 20% ή στο 25% του συνολικού χρέους της χώρας.
Ειδικότερα, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι επιτελείς της ΕΚΤ σκέπτονται να δώσουν το δικαίωμα στις κατά τόπους εθνικές τράπεζες να αγοράζουν μόνο ομόλογα της χώρας τους, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος «μόλυνσης» της μιας χώρας από τα ομόλογα μιας άλλης χώρας.
Οι τελικές αποφάσεις και η έναρξη του προγράμματος θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον Μάριο Ντράγκι την προσεχή Πέμπτη δύο μόλις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Ελλάδα.

Ωστόσο, αναφορικά με το δημοσίευμα του Spiegel, πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισήμαναν  , ότι η συνάντηση στην οποία θα ληφθούν αποφάσεις για την ποσοτική χαλάρωση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. «Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο», λένε οι ίδιες πηγές για το δημοσίευμα του Spiegel.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top