GuidePedia

0


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την πολύ σοβαρή πιθανότητα να βρίσκονται στις τάξεις των Τζιχαντιστών που πολεμούν στα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ, ακόμα και Έλληνες, (μουσουλμάνοι ;), εθελοντές, θίγει σε ένα αποκαλυπτήκο της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα Milliyet, επισημαίνοντας ότι οι πολεμιστές του Χαλιφάτου είναι ένας κυριολεκτικά διεθνής στρατός που μάλιστα παρομοιάζεται με τον… Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, καθώς αποτελείται από μαχητές που προέρχονται από δεκάδες χώρες και μάλιστα μη μουσουλμανικές.

Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, στα σύνορα Τουρκίας Συρίας όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα περάσματα των Τζιχαντιστών που έρχονται από την Ευρώπη και από άλλες χώρες για να ενταχτούν στις τάξεις των μαχητών του Χαλιφάτου, συχνά εντοπίζονται διάφοροι ξενόγλωσοι πολεμιστές που δείχνουν τον ολοκληρωτικά διεθνή χαρακτήρα που έχει πάρει το πολεμικό σώμα των εξτρεμιστών μουσουλμάνων. Τελευταία συνελήφθηκε ένας Νοτιοκορεάτης που κατευθύνονταν να καταταγεί στις τάξεις των Τζιχαντιστών, προκαλώντας μεγάλη εντύπωση στις τουρκικές αρχές ενώ όπως αναφέρεται, τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον 200 ξένοι μαχητές έχουν εντοπιστεί από τις τουρκικές αρχές που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα για να εισέρθουν στην επικράτεια του μουσουλμανικού χαλιφάτου.

Εντυπωσιακό είναι, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, ότι μέχρι σήμερα έχουν διαπιστωθεί με επίσημα στοιχεία ότι στις τάξεις των Τζιχαντιστών πολεμούν εκτός από τους χιλιάδες Τούρκους και μαχητές από τις χώρες Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία, Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Αυστραλία, Αζερμπαϊτζάν, Ουζμπεκιστάν, Σουδάν, Νιγηρία, Λιβύη, Κατάρ, Αφγανιστάν, Τατζικιστάν, Λίβανος, Ιράν, από όλες τις χώρες των Βαλκανίων, (και από Ελλάδα ;), από τον Καύκασο και τελευταία όπως αναφέρεται, και πολεμιστές από την Νότιο Κορέα! Οι διαπιστώσεις αυτές, όπως τονίζεται, δείχνουν πως οι Τζιχαντιστές έχουν μεταλλαχτεί πλέον σε μια διεθνή στρατιωτική φάλαγγα κάτι ανάλογο με τον ισπανικό εμφύλιο. Το γεγονός αυτό δείχνει και το πόσο μεγάλη έκταση έχει πάρει το φαινόμενο αυτό που επηρεάζει σε σοβαρό βαθμό τις νεολαίες πολλών κρατών της Ευρώπης, αλλά και της Αμερικής, που έρχονται να καταχτούν σε ένα εξτρεμιστικό κίνημα που βαρύνεται με πολλά φρικτά εγκλήματα. Σίγουρα η εξέλιξη αυτή χρειάζεται κάποια σοβαρή ψυχολογική ερμηνεία, αν και πολλοί την ερμηνεύουν σαν μια αντίδραση στο πολιτιστικό αδιέξοδο της Δύσης και παράλληλα σαν ένα ισχυρό κίνητρο σε πολλές χώρες της Ανατολής που έχουν υποστεί τα πάνδεινα από τα δυτικά καθεστώτα, να βρουν έτσι τρόπο να εκτονώσουν την οργή τους. Έτσι απογοητευμένοι νέοι της Δύσης και οργισμένοι της Ανατολής, φαίνεται πως έχουν βρει ένα κοινό τρόπο να ενώσουν τις δυνάμεις τους πολεμώντας υπέρ ενός ακραίου ισλαμικού χαλιφάτου.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις κατά της τουρκικής κυβέρνησης και κατά της τουρκικής υποκρισίας που ενώ επίσημα προσπαθεί να δείχνει ότι πολεμά το Ισλαμικό χαλιφάτο, στην πραγματικότητα όμως τα τουρκοσυριακά σύνορα έχουν αποβεί ένα σουρωτήρι για τους εθελοντές που έρχονται από τα πέρατα της γης να καταταχτούν στις τάξεις των ισλαμιστών. Οι διεθνείς πιέσεις έχουν αναγκάσει τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας της Τουρκιάς, Mevlüt Çavuşoğlu, να δηλώσει ότι θα ληφθούν καινούργια έκτακτα μέτρα σε μια προσπάθεια να ελεγχτούν πιο αποτελεσματικά τα σύνορα αν και όπως παραδέχτηκε, τα 911 χιλιόμετρα στα σύνορα είναι πολύ δύσκολα να ελεγχτούν απόλυτα έτσι πολλοί παράνομοι διέρχονται ανενόχλητοι από την τουρκική προς την συριακή πλευρά και το αντίστροφο.

Όλα αυτά δείχνουν πως το φαινόμενο των Τζιχαντιστών δεν είναι κάποιο προσωρινό φαινόμενο. Το εντυπωσιακό είναι, όπως επισημαίνεται από πολλούς ξένους παρατηρητές, ότι η ηγεσία των Τζιχαντιστών δεν είναι τυχαία αλλά είναι ανωτάτου μορφωτικού επιπέδου και αποτελείται κυρίως από Ευρωπαίους διανοούμενους. Αυτό δείχνει πως πολύ δύσκολα αν όχι αδύνατο με τα σημερινά δεδομένα και με τις συνεχιζόμενες από δεκάδες χώρες στελέχωση τους, θα υπάρξει κάποια ορατή προοπτική στο εγγύς μέλλον να κατασταλεί έστω και μερικώς η δραστηριότητα τους, ενώ ο κίνδυνος των τρομοκρατικών επιθέσεων σε πολλές χώρες της Ευρώπης θα γίνεται όλο και πιο έντονος.

Όσοι δημιούργησαν αυτό το «τέρας» θα πρέπει κάποτε να αναλάβουν τις διεθνείς ευθύνες του και να σταματήσουν να υποκρίνονται.

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγοςπηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top