GuidePedia

0

Η Ουκρανία έχει αρχίσει σήμερα και επίσημα με την κινητοποίηση επιπλέον 50.000 εφέδρων για να πολεμήσουν στην ανατολική Ουκρανία. Το Υπουργείο Άμυνας στο Κίεβο δήλωσε ότι οι στρατιώτες που είναι ήδη εδώ και καιρό στα θέατρα των επιχειρήσεων, θα πρέπει να αντικατασταθούν από εφέδρους. Το Υπουργείο είχε ήδη ανακοινώσει να κινητοποιήσει άλλους 54.000 στρατιώτες από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, σε δύο στάδια.

Η κινητοποίηση είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη. Ενώ ο σύμβουλος του Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, Γιούρι Μπιργιούκοφ, δήλωσε ότι η μερική κινητοποίηση ενισχύσει την ασφάλεια της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, η Μόσχα και οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία επικρίνουν αυτό το μέτρο. Ο ηγέτης των αυτονομιστών Αλεξάντερ Σχαρτσένκο κατηγόρησε το Κίεβο για πολεμικές προετοιμασίες και απείλησε με σκληρές αντιδράσεις. Ο ίδιος προειδοποίησε: «Δεν είμαστε αδύναμοι αλλά έτοιμοι να ανταποκριθούμε κατάλληλα».

Οι μάχες άναψαν και πάλι στο Ντόνετσκ μετά από προσπάθεις του ουκρανικού στρατού να ανακτήσει τον έλεγχο στην περιοχή Ντόνετσκ. Επίσης, παρατηρητές φοβούνται μια περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κάλεσε τα μέρη της σύγκρουσης για μια ακόμη φορά να σταματήσουν αμέσως με τις εχθροπραξίες. Ειδικά ο μάχες γύρω από το αεροδρόμιο του Ντόνετσκ έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Δεκάδες οι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην ήδη πολύ κατεστραμμένη περιοχή, μόνο από τη Δευτέρα, κατά πάσα πιθανότητα συμπεριλαμβανομένων και αμάχων.

Ποια είναι η ουσία των σφοδρών μαχών πάνω στα ερείπια του αεροδρομίου;

Από στρατιωτικής άποψης, η προσπάθεια ανάληψης του ελέγχου αυτής της θέσης είναι αδικαιολόγητη σε αυτό το θέατρο των επιχειρήσεων. Αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι εδώ και αρκετό καιρό τώρα το αεροδρόμιο στη Ντόνετσκ έχει γίνει για την Ουκρανία ένα σύμβολο. Το γεγονός ότι ο ουκρανικός στρατός δεν το παράτησε και δεν αφήνει την θέση έχει μεγάλη ψυχολογική σημασία για το σύνολο του ουκρανικού στρατού και το σύνολο της χώρας. Στην πραγματικότητα, η διατήρηση του αεροδρομίου άρχισε να γίνεται αντιληπτή ως μια επίδειξη της αποτελεσματικότητας της μάχης και της δύναμης του πνεύματος. Για τους ανθρώπους στην Ουκρανία, αυτό μπορεί να είναι πιο σημαντικό από ό, τι πολλές από τις στρατιωτικές πτυχές.

Η κατάσταση στο αεροδρόμιο επηρεάζει την ατμόσφαιρα για το περιεχόμενο των συνομιλιών για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Ντονμπας. Η σχέση για τους Ουκρανούς είναι προφανής: «Αν υπάρχει ένας ισχυρός και αποτελεσματικός στρατός - είναι δυνατόν να μιλάμε επί ίσοις όροις για τη διευθέτηση». Οι νέοι ήρωες της Ουκρανίας αποκαλούνται «cyborg». Έτσι αποκαλούν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης τους Ουκρανούς στρατιώτες μέσα στα χαρακώματα - στην πρώτη γραμμή. Εδώ και μήνες υπερασπίζονται το αεροδρόμιο της πόλης.

Η μάχη για το αεροδρόμιο του Ντόνετσκ έχει γίνει ένα σύμβολο για τον πόλεμο της Ουκρανίας. Τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας δείχνουν σε καθημερινή βάση μηνύματα με βίντεο των ανδρών στο αεροδρόμιο. Υπάρχουν ημερολόγια προς πώληση με προσωπογραφίες των Ουκρανών στρατιωτών της πρώτης γραμμής του μετώπου. Την ίδια στιγμή, το αεροδρόμιο είναι επίσης ένα σύμβολο της καταστρεπτικής δύναμης του πολέμου στην Ουκρανία. Οι τερματικοί σταθμοί του αεροδρομίου κατασκευάστηκαν για έως 800 εκατομμύρια δολάρια ειδικά για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Euro 2012.

Εδώ και μια βδομάδα υπάρχουν αντιφατικά και αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με την κατάσταση του αεροδρομίου. Πιθανόν η κατάσταση να αλλάζει κάθε ώρα - εξ ου και οι αντικρουόμενες πληροφορίες. Το αεροδρόμιο υπεαρσπίζονται ουκρανικές δυνάμεις έναντι της πολιτοφυλακής των αυτονομιστών. Η τελευταία ελέγχει το παλιό τερματικό σταθμό του αεροδρομίου. Οι ουκρανικές δυνάμεις ήταν στο νέο πύργο του τερματικού σταθμού και είχαν υπό τον έλεχο τον μετεωρολογικό σταθμό στο αεροδρόμιο. Η κατάσταση άλλαξε όπως οι δυνάμεις ενήργησαν σε αντίθεση με προηγούμενες συμφωνίες. Οι αυτονομιστές προηγουμένως αρνήθηκαν να δώσουν στην ουκρανική πλευρά έναν διάδρομο για την εκκένωση των τραυματιών και των νεκρών των Ουκρανών στρατιωτών. Στη συνέχεια, οι Ουκρανοί πήραν τελικά την άδεια για εξέρθουν του αποκλεισμού, αλλά στη συνέχεια έλαβαν ενισχύσεις με τη μορφή βαρέος εξοπλισμού.

Όπως αναφέρει το Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας: «Το αεροδρόμιο του Ντόνετσκ, σύμφωνα με τις συμφωνίες του Μινσκ θα πρέπει να τεθεί υπό τον έλεγχο των πολιτοφυλακών. Αυτό το ζήτημα δεν μπόρσε να επιλυθεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω της διαμάχης γύρω από μερικά από τα άλλα τμήματα της γραμμής επαφής, και εν τω μεταξύ οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν βομβαρδισμό του αεροδρομίου Ντόνετσκ και άλλων οικισμών, προκαλώντας τον θάνατο αμάχων, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, κατέστρεψαν σχολεία, οικίες και άλλες μη στρατιωτικές υποδομές. Για την πρόληψη αυτών εγκληματικών πράξεων η Λαϊκή Δημοκρατία Ντόνετσκ πήρε τον έλεγχο του αεροδρομίου, αλλά τα ουκρανικά στρατεύματα, ανεξάρτητα από τις απώλειες αμάχων, έχουν ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση πλήρης κλίμακα, σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν το στρατηγικό σημείο, προκειμένου να συνεχίσουν τις επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές του Ντόνετσκ».
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top