GuidePedia

0

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Πολλά ερωτήματα γεννά η είδηση που έρχεται από την Τουρκία ότι είναι ήδη έτοιμη η νέα «πανίσχυρη» ομάδα επέμβασης και διάσωσης σε περιπτώσεις πολεμικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο Πέλαγος. Η ομάδα αυτή, που αποτελείται από ειδικούς κομάντος του τουρκικού στρατού, έχει την κωδική ονομασία, «ΜΑΚ» και έχει την έδρα της στην Σμύρνη για να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να επέμβει στο Αιγαίο όταν κλιθεί από τις περιστάσεις, χωρίς να διευκρινίζονται ποιες θα είναι αυτές οι περιστάσεις και σε ποιες περιοχές θα επεκτείνεται η δικαιοδοσία αυτής της ομάδας.

23215

Όπως αναφέρεται σχετικά, η έδρα της «ΜΑΚ» είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης της Δεύτερης Μοίρας της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Σμύρνη και τα αρχικά «ΜΑΚ», σημαίνουν «Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης Πολέμου». Οι κομάντος της Ομάδας έχουν όλα τα μέσα για τις όλες περιπτώσεις, όπως αλεξίπτωτα, πλωτά μέσα, μέσα κατάδυσης και υποβρυχίων επιχειρήσεων, ενώ η εκπαίδευσης τους είναι όπως αναφέρετε σχετικά, άριστη και οι δυνατότητες τους είναι πολύ μεγάλες όσον αφορά το πεδίο δράσης του. Μάλιστα τόσο πολύ είναι ικανοποιημένοι οι αρμόδιοι του τουρκικού Γενικού Επιτελείου για την εκπαίδευση και την σύνθεση αυτής της ομάδας, ώστε έχει αποφασιστεί να δοθεί η εκπαίδευση τους και σε ειδικούς επιλεγμένους κομάντος από την άλλες χώρες «φίλες» με την Τουρκία. Για τον λόγο αυτό, όπως έγινε γνωστό, πρόκειται να μεταβούν στο Κέντρο Εκπαίδευσης κομάντος από την Βοσνία για να πάρουν τα «φώτα» της τουρκικής εκπαίδευσης έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν παρόμοιες απειλές στην ίδια τους την πατρίδα.
Η γνωστοποίηση της ύπαρξης αυτής της ειδικής ομάδας Τούρκων κομάντος για το Αιγαίο, έρχεται σε πολύ ευαίσθητη στιγμή την ίδια περίοδο που στο Αιγαίο σημειώνετε μια επικίνδυνη αύξηση της έντασης εξ’ αιτίας της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας. Η δημιουργία της, όπως αναφέρεται, πρέπει να σχετίζεται με την μορφή των ασκήσεων που έγιναν τον προηγούμενο χρόνο στο Αιγαίο όπου δόθηκε μεγάλη έμφαση στις δυνατότητες αερομεταφοράς ενός πλήρους τάγματος με τον εξοπλισμό του σε μια μόνο διαδρομή, ημέρα και νύχτα, ικανού να καταλάβει ένα μικρό νησί. Τα στοιχεία αυτών των ασκήσεων δείχνουν ότι η Τουρκία προτίθεται να χρησιμοποιήσει στα επιχειρησιακά της σχέδια την κοντινή απόσταση των τούρκικων ακτών σας χώρους εφόδου και εξόρμησης, με αντικειμενικό στόχο την όσο τον δυνατόν περισσότερο μείωση της χρονικής δυνατότητας αντίδρασης των ελληνικών μονάδων από την στιγμή έναρξης του συναγερμού. Επίσης δοκιμάστηκαν νέα οπλικά συστήματα συντονισμού και συνεργασία Ναυτικού και τουρκικής Αεροπορίας. Τα συγκεκριμένα σενάρια προβλέπουν αποκλεισμό μικρού νησιού, αποστολές καταστροφής εχθρικής, (ελληνικής), αεροναυτικής δύναμης που κατευθύνεται για να διασπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό, ανθυποβρυχιακές ασκήσεις, αντιαεροπορική άμυνα περιοχής, ασκήσεις ηλεκτρονικού πολέμου και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.
Φαίνεται πως ο «κουμπάρος» μας ο Ερντογάν, έχει πολλές ανησυχίες στο εσωτερικό και στα ανατολικά του σύνορα και προσπαθεί να ξεδώσει με τις πολεμικές του «επιδείξεις» στο Αιγαίο.

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top