GuidePedia

0

Η ρωσική πρόταση για πώληση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας, μπορεί να πλήξει σοβαρά τα τουρκικά συμφέροντα, ανέφερε ο Τούρκος πρώην πρέσβης και ειδικός σε θέματα ενέργειας Μιτάχ Μπαλκάν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Χουριέτ.



Ο Μπαλκάν δήλωσε πως εξεπλάγη από την ακύρωση από τη Ρωσία του South Stream, αλλά κατανοεί τη ρωσική ενέργεια, λόγω των ευρωπαϊκών, εναντίον της κυρώσεων.

Ωστόσο ο ίδιος εκφράζει τον σκεπτικισμό του έναντι του προγράμματος του νέου αγωγού, λέγοντας πως το πιθανότερο είναι, τελικά, να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού ΤΑΝΑΡ, μέσω του οποίοι θα μεταφέρεται και το ιρανικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς, όπως είπε, ΗΠΑ και ΕΕ, αναζητούν εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, πέραν της Ρωσίας. Άρα και η κατασκευή του αγωγού Ρωσίας-Τουρκία.

“Δεν γνωρίζουμε αν οι ευρωπαϊκές χώρες θα αγοράσουν, τελικά, ρωσικό αέριο, μέσω της Τουρκίας, και αν ναι, υπό ποίους όρους. Δεν θεωρώ, κατά συνέπεια, το σχέδιο ρεαλιστικό”, ανέφερε ο Τούρκος ειδικός.

“Εξάλλου, θα μπορέσει η Ρωσία, δεδομένης της οικονομικής της κατάστασης, να επενδύσει, τελικά, το ποσό που απαιτείται, την στιγμή που δεν μπορεί να εξασφαλίσει δυτική χρηματοδότηση και πλήττεται από τις δυτικές κυρώσεις;”, αναρωτήθηκε ο Μπαλκάν.

Ο Τούρκος ειδικός συνέχισε λέγοντας πως ο νέος αγωγός, μακροπρόθεσμα, θα βλάψει καίρια τα τουρκικά συμφέροντα, καθώς θα ακυρώσει την χρησιμότητα του αγωγού ΤΑΝΑΡ. Είπε πως η απόφαση της Τουρκίας να δεχτεί το ρωσικό σχέδιο σημαίνει επίσης, πως η Τουρκία ξεχνά, οριστικά, την ευρωπαϊκή προοπτική.



“Είμαστε ήδη εξαρτώμενοι από τη Ρωσία. Γιατί να γίνουμε ακόμα πιο εξαρτώμενοι; Η Ρωσία μας έκανε έκπτωση 5% στο φυσικό αέριο που θα μας πουλά, την στιγμή που το πετρέλαιο έχει πέσει 50% και οι τιμές του φυσικού αερίου εξαρτώνται από αυτές του πετρελαίου. Η έκπτωση που μας κάνει η Ρωσία είναι γελοία.

Πρέπει να περιορίσουμε την ενεργειακή μας εξάρτηση από τη Ρωσία και να τηρήσουμε τις διεθνείς ισορροπίες”, κατέληξε ο Μπαλκάν.

Πηγή: Hurriyet
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top