GuidePedia

0


Δριμύ κατηγορώ κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, καταγγέλλοντας...
 τη συνεχιζόμενη για 40 χρόνια κατοχή μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και τις πρόσφατες αντιαμερικανικές τοποθετήσεις του Ταγίπ Ερντογάν, που δεν αρμόζουν στον ηγέτη συμμάχου των ΗΠΑ.

Παίρνοντας το λόγο στην ολομέλεια της αμερικανικής Γερουσίας κι έχοντας πίσω του το χάρτη που δείχνει τις κινήσεις του «Μπαρμπαρός» και των τουρκικών πολεμικών στην κυπριακή ΑΟΖ, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων εξέφρασε την έντονη ανησυχία του «για την εισβολή της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Κύπρου».

“Στις 20 Οκτωβρίου, η Τουρκία έστειλε ένα ερευνητικό σκάφος, το Barbaros, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου – για να σταματήσει την κυβέρνηση της Κύπρου από την άσκηση του νομίμου και κυριαρχικού δικαιώματός της να διερευνήσει για φυσικό αέριο εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Τις ημέρες που ακολούθησαν, η Τουρκία απέστειλε πολεμικά πλοία για την υποστήριξη του Barbaros στις παράνομες δραστηριότητές του, τα οποία παραμένουν έως σήμερα. Το περιστατικό αυτό είναι απλώς η τελευταία μιάς μακράς σειράς παραβιάσεων από την πλευρά της Τουρκίας σε βάρος του κυριαρχικού δικαιώματος της Κύπρου να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους της, στη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Η Τουρκία, βέβαια, επίσης, κατέχει παράνομα με 40.000 τουρκικών στρατευμάτων το βόρειο τμήμα του νησιού και έχει εδώ και σαράντα χρόνια αποτρέψει οποιαδήποτε ουσιαστική προσπάθεια συμφιλίωσης».

Υπογράμμισε επίσης ότι οι φυσικοί πόροι που έχουν ανακαλυφθεί στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν ένα ισχυρό κίνητρο προς τους Ε/Κ και του Τ/Κ για να καταλήξουν σε συμφωνία και αν η συμφωνία επιτευχθεί η Κύπρος θα μπορούσε να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια.

Επιδεικνύοντας το χάρτη με τις τουρκικές παραβιάσεις, ο γερουσιαστής Μενέντεζ είπε πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι οι ενέργειες της Τουρκίας έχουν θέσει σε κίνδυνο τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που άρχισαν τον Φεβρουάριο με ένα κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε, από τις δύο κοινότητες.

«Αυτό το ανακοινωθέν δεσμεύει για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης βασισμένης σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Όμως, λόγω της τακτικής εκφοβισμού της Τουρκίας, οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι τώρα σε αναμονή».

Ο κ. Μενέντεζ υποστήριξε ότι για να αρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, η Τουρκία πρέπει να αποσύρει αμέσως τα πλοία της που δραστηριοποιούνται μέσα και γύρω από την Κύπρο.

«Η διεθνής κοινότητα έχει υποστηρίξει με απόλυτη σαφήνεια τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνα για φυσικούς πόρους εντός της Οικονομικής Ζώνης της και καταδικάσει την Τουρκία για αυτήν την κατάφωρη παραβίαση».

Ο φιλέλληνας αμερικανός γερουσιαστής αναφέρθηκε στο ψήφισμα που ενέκρινε στις 13 Νοεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταδικάζοντας σθεναρά τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, τονίζοντας ότι« η Δημοκρατία της Κύπρος έχει την πλήρη και κυριαρχικό δικαίωμα εξερεύνησης των φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ της» και πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες αυτές ενέργειες είναι μόνο ένα παράδειγμα των εμπόλεμης και πολεμοχαρούς ρητορικής της και της υπαναχώρησής της για την ειρήνη και τη δημοκρατία.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Πρόεδρος Ερντογάν και η κυβέρνησή του έχουν χρησιμοποιήσει ασυνήθιστα πολεμική και αντιδυτική ρητορική για να επιτεθούν στη Δύση», είπε ο γερουσιαστής Μενέντεζ, διαβάζοντας σχετικά αποσπάσματα, όπου ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνει ότι «οι Αμερικανοί μοιάζουν με φίλους αλλά μας θέλουν νεκρούς, θέλουν να δουν τα παιδιά μας να παθαίνουν» και άλλα όπου επιτίθεται κατά των γυναικών.

«Έφτασε μάλιστα στο σημείο να πει ότι οι μουσουλμάνοι ανακάλυψαν την Αμερική κι όχι ο Κολόμβος. Έχει ορκιστεί να γίνονται υποχρεωτικά τα μαθήματα οθωμανικής γλώσσας στην αραβική αλφάβητο σε γυμνάσια και λύκεια, μια άκρως συμβολική κίνηση που εξόργισε τους κοσμικούς οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ακολουθεί μια όλο και πιο εξτρεμιστική ατζέντα».

Με όλα τα πιο πάνω, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ εκτίμησε πως υπάρχει μία δραματικά κλιμακούμενη μετατόπιση της Τουρκίας μακριά από τη δημοκρατία και τους εταίρους της στη Δύση, που κατά την άποψή του απαιτεί μια άμεση και δυναμική απάντηση.

«Οι Κύπριοι χρειάζονται μια ισχυρή φωνή για το θέμα αυτό. Χρειάζονται εμείς να προτρέψουμε τον Πρόεδρο Ερντογάν να αποσυρθεί αμέσως από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, ώστε οι συνομιλίες για την επανένωση να επαναληφθούν.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ συνεχάρη την ηγεσία της Κύπρου για τις προσπάθειες που καταβάλλει για αλλαγή της δυναμικής, αλλά και γιατί είναι σύμμαχος και υποστηρικτής των αμερικανικών συμφερόντων.

«Ο ενεργός ρόλος της Κύπρου στην υποστήριξη των προσπαθειών καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και την απομάκρυνση των χημικών όπλων από τη Συρία δεν έχουν περάσει απαρατήρητες. Η Κύπρος έχει σαφώς αναδειχθεί ως ένα τμήμα της δυτικής αρχιτεκτονικής για την ασφάλεια και αποτελεί πηγή, συνήγορο και σύμμαχο στα συμφέροντά μας. Αυτές οι εξελίξεις οδήγησαν το Λευκό Οίκο να διαδραματίσει ενεργό ρόλο για λογαριασμό της Κύπρου. Και ήμουν πολύ ευχαριστημένος από την επίσκεψη του πρώην συναδέλφου μου αντιπροέδρου Μπάιντεν τον Μάιο και τη δέσμευσή του για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Ο κ. Μενέντεζ είπε ότι συμμερίζεται την υποστήριξη του αντιπροέδρου Μπάιντεν στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την Αμμόχωστο, τα οποία θα ωφελήσουν και τις δύο πλευρές και θα επιταχύνουν την πρόοδο προς μια οριστική διευθέτηση, με την οποία οι Κύπριοι θα ορίζουν τη μοίρα τους και το έδαφός τους και που στο τέλος η διευθέτηση θα είναι από το λαό Κύπρου για το λαό της Κύπρου και μόνο αυτόν.

«Για το σκοπό αυτό, έστειλα πρόσφατα επιστολή προς τον Πρόεδρο Ομπάμα προτρέποντας τη συνεχή δέσμευση του για το θέμα της επανένωσης του νησιού και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες του. Επίσης, έγραψε στην μόνιμο αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ, πρέσβη Σαμάνθα Πάουερ, προτρέποντας την ενεργό συμμετοχή της στην ανανέωση της ειρηνευτικής επιχείρησης του ΟΗΕ στη νήσο και χάρηκα όταν η ανανέωση επισημοποιήθηκε στα τέλη του Ιουλίου».

Καταλήγοντας ο γερουσιαστής Μενέντεζ ευχήθηκε πως τώρα που ο Ερντογάν έχει τελειώσει με την εκλογή του στην προεδρία, θα χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να παίξει ένα ανανεωμένο ρόλο στην εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης. «Όλοι μας εκτιμούμε πως οποιαδήποτε πρόοδος θα εξαρτηθεί από μια πραγματική δέσμευση των Τούρκων στην ειρηνευτική διαδικασία».

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗΣ, ΚΥΠΕ-CNA

Δημοσίευση σχολίου

 
Top