GuidePedia

0

Η Τουρκία φαίνεται πως αλλάζει την όλη, απολύτως αποτυχημένη έως τώρα, στρατηγική της στη Μέση Ανατολή. Πως αλλιώς θα μπορούσαν να μεταφραστούν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς στο 5ο Συνέδριο του Βοσπόρου των Τούρκων Εξαγωγέων, στις 12 Δεκεμβρίου.

Όχι προφανώς τυχαία, ο Αρίντς, ονόμασε την Συρία και το Ιράν «γείτονες», ενώ αναφερόμενος στην Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά στην Αίγυπτο και την Ιορδανία, είπε πως η Τουρκία διατηρεί, παραδοσιακά, φιλικές σχέσεις με τις εν λόγω χώρες.
Οι σχέσεις Συρίας – Τουρκίας μεταβλήθηκαν με την έναρξη του πολέμου στην Συρία, για τον οποίο η Τουρκία μόνο ανεύθυνη δεν είναι, καθώς συνέδεσε την επιβίωση του καθεστώτος Άσαντ με το δικό της, κουρδικό πρόβλημα. Η πτώση του Άσαντ θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός σουνιτικού κράτους δορυφόρου, στη θέση της Συρίας του Άσαντ. Οι σχέσεις Άγκυρας και Τεχεράνης επίσης διαταράχθηκαν συνεπεία του συριακού πολέμου, αν και προηγουμένως ήταν ιδιαίτερα στενές και η Τουρκία, υπογείως, παραβίαζε τις εναντίον του Ιράν διεθνείς κυρώσεις, λόγω του πυρηνικού του προγράμματος.

Όσον αφορά την Αίγυπτο μετά την ανατροπή της κυβέρνησης των Αδελφών Μουσουλμάνων και του προέδρου Μόρσι, που η Τουρκία υποστήριζε αναφανδόν, με προπομπό τον τότε πρωθυπουργό και νυν πρόεδρο Ερντογάν, η Τουρκία δεν χάνει ευκαιρία να επιτίθεται στο νέο αιγυπτιακό καθεστώς του στρατάρχη Σίσι. Η τουρκική, φραστική έστω, υποστήριξη των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο, οι οποίοι, σύμφωνα με τους Αίγυπτιους συνδλεονται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Σινά, έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση στις σχέσεις Καίρου – Άγκυρας.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις χώρες του Κόλπου, εκτός του Κατάρ, είναι επίσης τεταμένες, μετά την συμμετοχή των τελευταίων στον αμερικανικής έμπνευσης συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), παρά το γεγονός ότι, σε πρώτη φάση, η Σαουδική Αραβία υποστήριζε ακραίες οργανώσεις ισλαμιστών που αντιμάχονται το καθεστώς Άσαντ στην Συρία, όπως το Μέτωπο Αλ Νούσρα, το οποίο υποστήριζε ενεργά και η Τουρκία. Υπό τις αμερικανικές πιέσεις όμως και παρά την κόντρα της με το Ιράν στην Υεμένη, η Σαουδική Αραβία, μετέβαλε τακτική, καθώς το ISIS δρα πλέον και εντός των συνόρων της, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το σαουδαραβικό καθεστώς.

«Μπορεί να υπάρχει μια ψυχρότητα στις σχέσεις με τις εν λόγω χώρες, λόγω διαφορετικών πολιτικών, ή λόγω της συμπεριφοράς των κυβερνήσεών τους, αλλά είμαστε πάντα φίλοι και αδέλφια», είπε ο Αρίντς, αφήνοντας μάλλον άφωνους, τους ακροατές του. «Η ψυχρότητα αυτή εξασθενεί, όμως, ταχύτατα. Μέσω αποφάσεων που θα λάβουμε οι σχέσεις μας θα ομαλοποιηθούν και θα είναι όπως πριν. Θέλουμε την σταθερότητα και οι σχέσεις μας, ακόμα και με χώρες που τώρα έχουν διακοπεί, θα γίνουν καλύτερες από πριν», είπε ο Αρίντς.

Ωστόσο οι δηλώσεις Αρίντς φαντάζουν μάλλον υπεραισιόδοξες. Η Τουρκία, διπλωματικά απομονωμένη, μη έχοντας άλλους εν δυνάμει συμμάχους στη Μέση Ανατολή, πλην του Κατάρ, ήταν απολύτως λογικό να αντιληφθεί , κάποια στιγμή, το λάθος της και να προσπαθήσει αν το διορθώσει, ενδεχομένως, όσον αφορά την Αίγυπτο, και υπό το βάρος της προσέγγισης Αθήνας- Λευκωσίας και Καίρου. Το θέμα είναι θέμα είναι όμως πόσο πρόθυμοι θα φανούν οι Αιγύπτιοι και κυρίως οι Σύριοι να την «συγχωρήσουν». Όλα δείχνουν πως ο νέος τουρκικός ελιγμός δεν θα είναι τόσο εύκολο να επιτύχει, καθώς ουδείς πλέον στη Μέση Ανατολή δεν εμπιστεύεται την Τουρκία, πλην του Κατάρ και διαφόρων τρομοκρατικών οργανώσεων, της Χαμάς περιλαμβανομένης. 

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top