GuidePedia

0
Image

30-10-2014
Επιμέλεια :Λ .ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Έκλεισε το ενδεχόμενο εγκατάστασης αμερικανικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV's ) στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη! ''Δεν υπάρχει πλέον τέτοιο ενδεχόμενο'' αποκάλυψε ανώτατη πηγή του Υπουργείου Άμυνας εξηγώντας ότι οι λόγοι είναι καθαρά γεωστρατηγικοί : Άφησε ωστόσο να εννοηθεί μάλιστα ότι περισσότερο πρόκειται για επιλογή της Ελλάδας και λιγότερο ( ή καθόλου) για μη επίτευξη συμφωνίας των δύο πλευρών για την ακριβή θέση εγκατάστασή τους. Και αυτό καθώς, οι μεν  ΗΠΑ ήθελαν ως βάση το το Καστέλι Ηρακλείου ( για επιχειρησιακούς λόγους), η δε Ελλάδα απαντούσε  ότι δίνει την βάση της Σούδας ( υπό μορφή επέκτασης των υπαρχόντων επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ).

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε πολιτικό επίπεδο από ελληνικής πλευράς  -και από το Μέγαρο Μαξίμου- είχε  εξ αρχής ειπωθεί 'ναι'' στο αμερικανικό αίτημα για τα UAV's, εδώ και πολύ καιρό μάλιστα. Είχε ωστόσο εξηγήσει ότι η  Αθήνα μπορεί να δώσει άδεια  μόνο για εξόρμηση από την  Σούδα. Ο λόγος όπως λένε οι κακές γλώσσες επιλέχτηκε   για επικοινωνιακούς λόγους - για να φανεί δηλαδή στην κοινή γνώμη ότι είναι μια ''μικροεπέκταση'', στο πλαίσιο της υπάρχουσας ελληνοαμερικανικής συμφωνίας Ευκολιών. Χωρίς επίσης να είναι χωρίς βάση το επιχείρημα ότι ότι η βάση του Κασστελίου είναι επιχειρησιακά ''φορτωμένη'' με τα ελληνικά μαχητικά και δεν σηκώνει άλλο πτητικό έργο.

Όλο το ''πακέτο'' πάντως είχε πολλά για ρύθμιση - ακόμα και κανονισμός πτήσης των UAV's  δεν υπάρχει για τους ουρανούς της ΕΕ. Ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου το ONALERT.GR σημείωνε προφητικά ότι << μέχρι την τελική συμφωνία  και κυρίως μέχρι ενδεχόμενη  έναρξη χρήσης του Καστελίου ή της Σούδας, ο δρόμος δεν είναι εύκολος- και πολιτικά και επιχειρησιακά>>.

Τώρα από τα πλέον υπεύθυνα και αρμόδια χείλη ειπώθηκε ότι ο δρόμος έκλεισε! Και είναι λογικό αφού έγιναν προφανώς κατανοητό αυτό που είχε προβληθεί από αναλυτές ότι τυχόν εμπλοκή αυτού του είδους στα της Μέσης Ανατολής - και μελλοντικά της Αφρικής- θα άνοιγε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει η Ελλάδα στόχος από φανατικούς, για ένα θέμα που οι ΗΠΑ μπορούν να λύσουν με άλλο τρόπο.


Η εξέλιξη των UAV με την Κρήτη δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν από αέρος επιθέσεις των ΗΠΑ στους τζιχαντιστές πέραν αυτών με μαχητικά ή βομβαρδιστικά και με επιχειρήσεις UAV -  με Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη δηλαδή. Αυτό προκύπτει κυρίως , λένε ειδικοί αναλυτές, από 2 σημεία  μιας παλιότερης φράσης του κ. Ομπάμα :Ότι αφενός θα εφαρμοστεί η ίδια τακτική που εφαρμόστηκε κατά της Αλ Κάιντα και αφετέρου ότι ένα από τα βήματα  είναι η ''εξόντωση της ηγεσίας'' της ISIL.Είναι πασίγνωστο επ' αυτών ότι κατά της ηγεσίας της Αλ Κάιντα - και όχι μόνο...- χρησιμοποιήθηκαν τα UAV με στοχευμένες επιχειρήσεις

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top