GuidePedia

0

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Η τριμερής συνεργασία Κύπρου, Ελλάδος και Αιγύπτου διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα στην περιοχή, έχοντας τις δυνατότητες να αναβαθμιστεί και να διευρυνθεί, με τη συμμετοχή και άλλων χωρών. Ήδη η Λευκωσία, που καλείται να παίξει ένα συντονιστικό ρόλο μαζί με την Αθήνα, προβαίνει σε ανοίγματα και προς άλλες χώρες, την ώρα που οι γέφυρες με το Ισραήλ υπάρχουν και τα κανάλια επικοινωνίας είναι ανοικτά.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες στη Λευκωσία, έστειλαν ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για να σταματήσει τις προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η καταγραφή των υποδείξεων αυτών προς την Άγκυρα, σε κοινό ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε, θεωρείται κίνηση στήριξης στη Λευκωσία, η οποία αναζητεί τέτοιες τοποθετήσεις, θεωρώντας παράλληλά πως θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την Άγκυρα. Το Κάιρο παρουσιάζεται αποφασισμένο να μην αφήσει σε «χλωρό κλαδί» την Άγκυρα, υποστηρίζοντας πως λειτουργεί εχθρικά προς την Αίγυπτο. Η απόφαση του Καίρου να προκαλεί συνεχώς με αποφάσεις του οικονομικό κόστος την Τουρκία δείχνει τις προθέσεις της αιγυπτιακής κυβέρνησης έναντι του ιδίου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Παράλληλα, οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, Sameh Hassan Shoukry και Ιωάννης Κασουλίδης, καθόρισαν τα επόμενα βήματα, τα οποία δεν θα αφορούν μόνο τη συνεργασία στα θέματα των υδρογονανθράκων, αλλά σε μια σειρά ζητήματα, αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως είναι μεταξύ άλλων, τα πεδία της ασφάλειας, του τουρισμού και της οικονομίας.
Οι μεγάλες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν κατά την τριμερή συνάντηση κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Νοεμβρίου στο Κάιρο,με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah el-Sisi και προσκεκλημένους τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Άλλωστε η χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, είχε και χαρακτήρα προετοιμασίας της συνόδου κορυφής. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, όλα τα θέματα θα βρίσκονται προς συζήτηση στο τραπέζι των συνομιλιών στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και σε τεχνοκρατικό επίπεδο συνεχίζουν τις συνεννοήσεις. Μεταξύ των θεμάτων, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές στη Λευκωσία, θα είναι και το ενδεχόμενο ένα ποσοστό του κυπριακού φυσικού αερίου από το Αφροδίτη να διοχετευτεί σε τερματικό της Αιγύπτου.
ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Αναστασιάδης αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ισραήλ εντός των επόμενων εβδομάδων, κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Δεκεμβρίου. Στην Κύπρο θα φθάσει 5 – 6 Νοεμβρίου και ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν . Εντός Νοεμβρίου αναμένεται να έρθει στην Κύπρο ο διάδοχος του θρόνου του Άμπου Ντάμπι. Όπως είναι γνωστό, στις 27 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα επισκεφθεί το Μπαχρέιν.
ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΜΕ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ θα επιστρέψει στις συνομιλίες μόνο όταν υπάρξει αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας και τερματισμός των παράνομων ενεργειών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό ανέφερε ενημερωμένη πηγή, η οποία στέλνει το μήνυμα προς όσους θα επιχειρήσουν να πιέσουν τη Λευκωσία. Οι ίδιες πηγές σημείωσε ότι η Λευκωσία συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες της για το θέμα και έχει νομικά όπλα στη διάθεσή της για τα οποία επιφυλάσσεται.
ΣΥΣΦΙΞΗ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είχε ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς και την προσδοκία του Προέδρου της Αιγύπτου Abdel Fattah el-Sisi για την τριμερή συνάντηση μεταξύ των ηγετών των Κυβερνήσεων Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στις 8 Νοεμβρίου στο Κάϊρο. Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ εξέφρασε την επιθυμία για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Κύπρου-Αιγύπτου καθώς και επέκταση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Πρόσθεσε ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στους τρόπους ενδυνάμωσης των οικονομικών σχέσεων.
ΥΠΕΞ: Καταλύτης οι υδρογονάνθρακες
ΥΠΑΡΧΕΙ η κοινή αντίληψη ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία στο περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής. Αυτό ανέφερε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης σημειώνοντας ότι οι τρεις πλευρές εξέτασαν την πρόοδο των τριμερών πολιτικών διαβουλεύσεων και εξέφρασαν την άποψη ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πρότυπο περιφερειακού διαλόγου και συνεργασίας, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση της ειρήνης, της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στις δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το τριμερές σχήμα έχει αποκτήσει πλέον και ουσιαστικό περιεχόμενο και σημείωσε ότι η επικείμενη πρώτη  τριμερής συνάντηση κορυφής στέλλει μήνυμα πολιτικής αναβάθμισης της συνεργασίας αυτής. Σημείωσε ότι η Αίγυπτος είναι η χώρα κλειδί για όλες τις θετικές εξελίξεις στην περιοχή λόγω του μεγέθους και της ιστορίας της, ενώ Κύπρος και Ελλάδα, ως μέλη της ΕΕ, είναι και χώρες μεσογειακές και πολύ κοντά στην περιοχή της κρίσης, γεγονός που δημιουργεί `ένα  τρίγωνο με προστιθέμενη αξία, όχι μόνο  για τις τρεις χώρες αλλά και για την ΕΕ και την ευρωμεσογειακή συνεργασία γενικότερ.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου είπε ότι η συνεργασία αποβλέπει στην προώθηση των κοινών αξιών που μοιράζονται οι τρεις χώρες και της κοινής αντίληψης για σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή. Απαντώντας σε ερώτηση, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ είπε ότι δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε σε σχέση με τη συνεργασία μεταξύ της χώρας του και της Κύπρου και πρόσθεσε ότι η συνεργασία που υπάρχει και τα νομικά εργαλεία που συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών θα εφαρμοστούν με καλή πίστη και στο πνεύμα συνεργασίας που ήδη υπάρχει μεταξύ τους στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου που καθορίζει όλα τα θέματα του Δικαίου της Θάλασσας.
Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν
ΣΤΕΝΗ και σε διάφορα επίπεδα συμφώνησαν να προωθήσουν οι ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδος και Αιγύπτου, που συναντήθηκαν χθες στη Λευκωσία. Ένας από τους βασικούς σκοπούς της συνάντησης ήταν η προετοιμασία της τριμερούς Συνόδου Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών/Κυβερνήσεων, που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου 2014, αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και τα εξής:
* Οι Υπουργοί εξέτασαν την πρόοδο του υφιστάμενου μηχανισμού τριμερών πολιτικών διαβουλεύσεων και εξέφρασαν την άποψη ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο περιφερειακού διαλόγου και συνεργασίας, συμβάλλοντας στην εδραίωση της ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
* Συμφώνησαν επίσης να διευρύνουν το διάλογο και σε άλλα επίπεδα. * Οι Υπουργοί αποδοκίμασαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας  στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και τις χωρίς άδεια σεισμικές έρευνες που πραγματοποιούνται σε αυτήν. Υπογράμμισαν ότι τέτοιες μονομερείς ενέργειες που δυστυχώς συνεχίζουν αμείωτες υπονομεύουν περαιτέρω τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ήδη ταραχώδη περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου και της Μέσης Ανατολής.
* Κάλεσαν τη Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά  δικαιώματα  και τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, καθώς και να σταματήσει όλες τις σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.
* Υπογράμμισαν επίσης τη δέσμευση και σεβασμό των Κυβερνήσεών τους στο διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, της οποίας και οι τρεις χώρες είναι συμβαλλόμενα μέρη. Σε σχέση με αυτό, εξέφρασαν  τη θέση ότι η περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία προς όφελος των λαών της περιοχής, εξυπηρετείται καλύτερα μέσω της τήρησης  των καθιερωμένων αρχών του διεθνούς δικαίου από όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες.
* Οι τρεις Υπουργοί επανέλαβαν την κοινή πεποίθησή τους ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για μια ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.
* Υπογραμμίζοντας την περιφερειακή σημασία της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και την εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων εξερεύνησης στην ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασαν την προθυμία τους να εργαστούν από κοινού για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου από τη ρύπανση που προκαλείται από τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων.
* Αναγνωρίζοντας ότι ο τουρισμός είναι μια συνιστώσα ζωτικής σημασίας των οικονομιών των τριών χωρών, συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά, με σκοπό την ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top