GuidePedia

0

Οι Κούρδοι υποστηρίζουν ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει σχεδόν υποχωρήσει

Ύστερα από μάχες ενός μηνός, οι Κούρδοι υποστηρίζουν ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει σχεδόν υποχωρήσει από το Κομπάνι. Τι διδαχθήκαμε λοιπόν; Πέντε «διδάγματα» για τη Δύση διακρίνει σε άρθρο του ο βρετανός δημοσιογράφος Μαρκ Ερμπαν, συντάκτης του BBC για θέματα διπλωματίας και άμυνας.

1. Το Κομπάνι δεν έχει μεγάλη στρατηγική σημασία

Τουλάχιστον όχι με την κλασική έννοια. Δεν θα κρίνει την έκβαση του συριακού εμφυλίου ούτε την εκστρατεία του Λευκού Οίκου κατά του ISIS. Η κυριότερη σημασία του Κομπάνι είναι ότι επηρεάζει τη σχέση των Κούρδων με την Τουρκία. Η μάχη έχει επίσης επιδεινώσει τις σχέσεις της Τουρκίας με τους συμμάχους της.

2. Τόσο το ISIS όσο και το Πεντάγωνο επέλεξαν να πολεμήσουν στο Κομπάνι για λόγους προπαγάνδας

Για τις ΗΠΑ, προέχει το Ιράκ έναντι της Συρίας. Γιατί λοιπόν τόσες αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις γύρω από το Κομπάνι; Επειδή αν κέρδιζε τη μάχη το ISIS, θα το εκμεταλλευόταν για προπαγανδιστικούς λόγους και το Πεντάγωνο θέλησε να του στερήσει αυτή την ευκαιρία. Ασχέτως του αν πέσει ή όχι το Κομπανί, οι ΗΠΑ το μεταχειρίστηκαν σαν ευκαιρία για να δείξουν αλληλεγγύη προς τους Κούρδους και να πλήξουν τον κοινό τους εχθρό.

3. Η γεωγραφία έπαιξε ρόλο

Το ότι το Κομπάνι βρίσκεται πάνω στα τουρκικά σύνορα απέτρεψε την πολιορκία του από τους τζιχαντιστές. Η θέση του αυτή ευνόησε την παγκόσμια δημοσιότητα γιατί οι δημοσιογράφοι μπορούσαν να στέκονται στους λόφους στην τουρκική πλευρά των συνόρων και να παρακολουθούν τις μάχες. Η γεωγραφική θέση του Κομπάνι βοήθησε την αμερικανική συμμαχία να πλήξει επιτυχώς πολλούς στόχους των τζιχαντιστών.

4. Το ISIS συγκεντρώθηκε σε μια περιοχή, δίνοντας την ευκαιρία στους εχθρούς του να το πλήξουν

Το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι σκότωσε «εκατοντάδες» τζιχαντιστές. Η αμερικανική συμμαχία κατά του ISIS δυσκολεύεται γενικώς να συλλέξει κατάλληλες πληροφορίες για πιθανούς στόχους. Αυτό και η ανάμειξη των τζιχαντιστών με τους αμάχους προκαλούν την ματαίωση του 90% των βομβαρδισμών. Αλλά όταν οι μαχητές του ISIS συγκεντρώνονται για επίθεση, δημιουργούνται ευκαιρίες για να τους πλήξουν τα αμερικανικά αεροπλάνα.

5. Συμφέρει την αμερικανική συμμαχία να συνεχιστεί η μάχη στο Κομπάνι γιατί αποσπάει το
ISIS από τις μάχες στο δυτικό Ιράκ

Η προέλαση των τζιχαντιστών στην ιρακινή επαρχία Ανμπάρ ανησυχεί τους Αμερικανούς. Έδειξε την αδυναμία του ιρακινού στρατού και έριξε στα χέρια του ISIS τις τελευταίες σουνιτικές φυλές που συμμαχούσαν με τη Βαγδάτη. Οι Αμερικανοί στέλνουν αεροπλάνα στο Κομπάνι, μακριά από το δυτικό Ιράκ, για να αποσπάσουν τζιχαντιστές και άρματα μάχης από την Ανμπάρ.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top