GuidePedia

0
Image

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

 Οκτώ (8) πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που κάνουν 4-5  περιπολίες ανά εβδομάδα έχουν προστεθεί στην <<πανστρατιά>> του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής στην μάχη για την περιφρούρηση των ανατολικών θαλάσσιων συνόρων από το τεράστιο  ρεύμα παράνομων μεταναστών που φέτος το καλοκαίρι πλήττει την χώρα, με σημείο εκκίνησης τις ακτές της Τουρκίας. Την ίδια ώρα οι εταίροι μας στην ευρωπαϊκή δύση - και τα αντίστοιχα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ- αποφεύγουν, άγνωστο για ποιο εμφανή λόγο, να περιγράψουν το έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από τις καθημερινές ''αποβάσεις'' παράνομων μεταναστών στα νησιά, όπως και τις προσπάθειες που καταβάλει η πολιτεία για τον εντοπισμό και την διάσωσή τους!

Η πίεση που ανάγκασε την Ελλάδα να εντάξει επιπλέον 3 κανονιοφόρους και 4 τορπιλακάτους/περιπολικά του Πολεμικού Ναυτικού στο σχεδιασμό για τους παράνομους μετανάστες θα έπρεπε να είχε απασχολήσει εντονότερα  τα πολιτικά όργανα της  ΕΕ καθώς δείχνουν αύξηση των μεταναστευτικών ροών και αυτές με την σειρά τους  δημιουργούν πρωτίστως κοινωνικά και οικονομικά θέματα.Ωστόσο η εμπλοκή  και ελληνικών Πολεμικών σκαφών, πέραν της Ιταλίας που ήδη το κάνει συστηματικά,  επηρεάζει και τις αμυντικές δομές της ΕΕ όπως και αυτές του ΝΑΤΟ καθώς, με βάση την δική τους ''οπτική''  στερούνται μέσα και δυνατότητες από την συλλογική άμυνα.Και βέβαια αυτό πέραν του ζητήματος ασφαλείας που έτσι και αλλιώς τίθεται από την ανεξέλεγκτη αυτή ροή παράνομων μεταναστών.

Τέσσερις κινήσεις με μεγάλο κόστος

Ηδη το Λιμενικό για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση - που διαφαινόταν και αναμενόταν - προχώρησε σε 4 κοστοβόρες κινήσεις οι οποίες εν μέρει μόνο καλύπτονται από ευρωπαϊκά κονδύλια:

-Καταρχάς συνέχισε το πρόγραμμα ενίσχυσης αστυνόμευσης και επιτήρησης και μέσα από τα εξοπλιστικό πρόγραμμα και μέσα από τις προσλήψεις νέου προσωπικού.
-Δεύτερον, αναδιάρθρωσε τις Λιμενικές Αρχές ώστε να μεταφέρει περισσότερο στελεχιακό δυναμικό στην περιφέρεια και στα νησιά του Αν. Αιγαίου.
-Τρίτο, προχώρησε σε μια  μια διαρκή μετεξέλιξη των επιχειρήσεων του, από τον Ιούλιο,και
-Τέταρτον,όπως προαναφέραμε, περιπολεί ήδη μαζί και το Πολεμικό Ναυτικό, συνδράμοντας ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης.Το Πολεμικό Ναυτικό κινούμενο στην οριογραμμή εντοπίζει σκάφη με παράνομους μετανάστες  και ειδοποιεί το Λιμενικό - μέσω του ΕΚΣΕΔ ή απευθείας τους τοπικούς διοικητές - να δρα αυτό. Ηδη έχουν γίνει περίπου 10-12 εντοπισμοί περιστατικών από το Π.Ν.  από τις 18 Ιουλίου που μπήκαν στην ''μάχη'' και τα 8 πολεμικά πλοία

Είναι όμως γεγονός ότι αυτή η υπερπροσπάθεια του Λιμενικού Σώματος και - και του Πολεμικού Ναυτικού με μέσα και πρόσθετο προσωπικό ( πχ στο ΕΚΣΕΔ, υγειονομικούς σταθμούς, ραντάρ, παρατηρητήρια κ.α.) δεν έχει , μέχρι στιγμής, γίνει αντιληπτή από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, πάρα τα πολλά σούρτα-φέρτα διπλωματών στα Υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας. Ουτε έχουν χρησιμοποιηθεί τα διεθνή φόρα από όλους τους εμπλεκόμενους ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα!
, βεβαίως, έχουν προβληθεί όπως θα έπρεπε από τους πολυπληθείς ( και πολυδαίδαλους) σχετικούς μηχανισμούς Ενημέρωσης που διατηρεί η χώρα, μέσω συναρμόδιων υπουργείων, φορέων και οργανισμών!

Η αντιμετώπιση αυτή από τα ευρωπαϊκά και γενικά τα ξένα ΜΜΕ που μιλούν συνεχώς μόνο για την πίεση που δέχεται η Ιταλία και η Μάλτα ξεχνώντας της Ελλάδα, αλλά και προβάλλοντας μόνο το έργο των Ιταλών και των ...Τούρκων στον τομέα του εντοπισμού και της διάσωσης παράνομων μεταναστών ενώ στην Ελλάδα ''φορτώνουν'' ψευδώς κακή συμπεριφορά, προκάλεσε την ''έκρηξη'' του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που καλεί σε έκτακτη  συνέντευξη Τύπου τους ξένους ανταποκριτές για το θέμα αυτό!
<<  Ακριβώς για αυτήν την ραγδαία αύξηση καλώ τους ξένους ανταποκριτές, είπε χθες στον ραδιοσταθμό ''Αλφα''. Γιατί έχω «κουραστεί και βαρεθεί» να διαβάζω στον ξένο Τύπο ότι η Ελλάδα δεν συμπεριφέρεται καλά στους μετανάστες, ότι υπάρχουν προβλήματα σε άλλες χώρες της Ευρώπης (σ.σ. από το κύμα της λαθρομετανάστευσης) και να μην αναφέρεται η χώρα μας ανάμεσα σε αυτές, αλλά και να μην υπάρχει η “συνειδητοποίηση” της διεθνούς κοινής γνώμης για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι ενώ τον Αύγουστο, πέρυσι, είχαμε δεχθεί περίπου πάνω από 1.200 – 1.300 μετανάστες, φέτος, ο αριθμός αυτός αγγίζει τις 4.000!>>.

5 εκατ. ευρώ το μήνα!

Πως όμως η έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης της Ευρώπης για την ελληνική κοστοβόρα <<πανστρατιά>> επηρεάζει την ευρωπαϊκή πολιτική: Απλά,μέσω της  χρηματοδότησης! Ο κ Βαρβιτσιώτης εξηγεί:

<< Κοιτάξτε, σε καμία περίπτωση το Λιμενικό Σώμα δεν ήταν σχεδιασμένο και δεν ήταν εξοπλισμένο για μια τέτοια δουλειά σε τόσο μεγάλο εύρος και διάρκεια, όπως γίνεται σήμερα. Έχουμε προχωρήσει σε ένα γενναίο εξοπλιστικό πρόγραμμα με τη χρηματοδοτική βοήθεια της Ευρώπης το οποίο εκτυλίσσεται. Όμως, σίγουρα, δεν υπάρχει ούτε η επάρκεια πόρων, ούτε προσωπικού, ούτε μέσων για να πούμε ότι μπορούμε να φυλάξουμε σε όλα τα επίπεδα τα σύνορά μας από αυτό το φαινόμενο, στο βαθμό τον οποίο θα θέλαμε(σ.σ. εξ ού τελευταία και η συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού). Για αυτό και ζητάμε την Ευρωπαϊκή συνδρομή. Για αυτό και θέλουμε να αναδείξουμε το πρόβλημά μας στην Ευρώπη. Το ίδιο βέβαια, πρόβλημα πρέπει να ξέρετε, αναφορικά με την επάρκεια μέσων, πόρων δεν έχουμε μόνο εμείς, αλλά και η Ιταλία. Η Ιταλία ξεκίνησε μια εθνική επιχείρηση που την ονομάζει “Mare Nostrum”. Είναι η επιχείρηση, στην οποία στόχευε να διαφυλάξει τις ζωές στη θάλασσα και σε κάποιο βαθμό – όχι απόλυτο- κατάφερε να το κάνει και σήμερα προσπαθεί να σταματήσει αυτή την επιχείρηση λόγω της έλλειψης πόρων, αφού δεν μπορεί να συντηρήσει αυτό το κόστος το οποίο ανέρχεται στα 9 - 10 εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Για εμάς το αντίστοιχο κόστος είναι στα κοντά στα 5 εκατομμύρια ευρώ το μήνα!>>.

«Έξτρα» χρηματοδότηση για ανθρωπιστικούς λόγους

Η σωστή ενημέρωση της Ευρώπης δια των ΜΜΕ χρειάζεται στην Ελλάδα και για έναν ακόμη λόγο:
<< Το πιο ουσιαστικό , προσθέτει ο κ Βαρβιτσιώτης ,είναι ότι προχωρούμε σε διεθνείς συνεργασίες για την υποδοχή αυτών των ανθρώπων. Ήδη με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες προχωρούμε σε συμφωνίες ώστε να πάμε στην Ευρώπη και να ζητήσουμε «έξτρα» χρηματοδότηση για ανθρωπιστικούς λόγους. Πέρα από αυτό θέτουμε και “ψηλά τον πήχη” απέναντι στις Ευρωπαϊκές προσδοκίες για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αυτών. Υπάρχουν δύο ζητήματα, που πρέπει να χρηματοδοτήσουν. Πρώτα απ΄όλα τη λειτουργία των σκαφών μας και τη μετακίνηση του προσωπικού μας για να κάνουμε την επιχείρηση “Ποσειδώνας” και δεύτερον αφού έρχονται αυτοί οι άνθρωποι στη χώρα να μπορέσουμε να προσφέρουμε τις πρώτες υπηρεσίες, οι οποίες είναι απαραίτητες. Υπηρεσίες υγείας, υγιεινής, περίθαλψης, για τα πρώτα 24ωρα ώστε μετά να αναλάβει η Ελληνική Αστυνομία και με τα Κέντρα που έχει σε όλη την Ελλάδα να μπορέσει να δει πως θα διαχειριστεί όλους αυτούς τους ανθρώπους>>.

Δανεικά καύσιμα 


Το πόσο σημαντικό είναι το κόστος για το Λιμενικό για τις περιπολίες αυτές είναι ότι το Πολεμικό Ναυτικό το δανείζει συνεχώς καύσιμα για τα περιπολικά του. Τώρα προστίθενται και τα υπόλοιπα κόστη για το Πολεμικό Ναυτικό από τις περιπολίεςς του που έχουν ενταθεί από τις 18 Ιουλίου!

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top