GuidePedia

0
Image

Στην Ελλάδα φοβόμαστε να συμπεριλάβουμε στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ,τις Γενοκτονίες των Τούρκων . Την ίδια ώρα ένας τούρκος σκηνοθέτης τόλμησε να κάνει ταινία για την Γενοκτονία των Αρμενίων. Το “The Cut” , του τούρκου σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του 71ου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας κι έγινε δεκτό με θερμά χειροκροτήματα!

Στην πατρίδα του την Τουρκία βέβαια ο Ακίν έχει προκαλέσει αντισδράσεις. Εθνικιστές ετοιμάζονται να τον υποδεχτούν με διαμαρτυρίες υστερικές όπως συνηθίζουν παντού και πάντα οι εθνικιστές.

Μέσα από την ιστορία, ενός άντρα που καταφέρνει να διασωθεί στη διάρκεια των φρικτών πογκρόμ, που το τουρκικό κράτος αρνείται εδώ και χρόνια να παραδεχτεί, ο Ακίν καταγράφει με εικαστικά εντυπωσιακές εικόνες την οδύσσεια του ήρωά του, που ξεκινά από το χωριό του, στην Τουρκία σε αναζήτησή της χαμένης οικογένειας του, σε ένα μεγάλο σε διάρκεια αλλά και σε απόσταση ταξίδι, περνώντας από τη Συρία και τον Λίβανο για να καταλήξει στην Κούβα και από εκεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. 
 
Με έμπνευση την ταινία "Αμέρικα, Αμέρικα" του Ηλία Καζάν, αλλά και έργα σκηνοθετών, οπως ο Γιλμάζ Γκιουνέι και ο Τζον Φορντ, με εικόνες άλλοτε φρικτές στον ρεαλισμό τους (ιδιαίτερα στις σφαγές των Αρμενίων από τους τούρκους στρατιώτες) κι άλλοτε λυρικές (ιδιαίτερα στη χρήση των εξωτερικών χώρων, που συχνά θυμίζουν τα γουέστερν του Φορντ αλλά και σκηνές από την ταινία "Ο δρόμος" του Γκιουνέι), με ένα ρυθμό που θυμίζει έπη της λογοτεχνίας, ο Ακίν έφτιαξε ένα συγκλονιστικό, λυρικό φιλμ, που σίγουρα θα είναι στα φαβορί για κάποιο από τα βραβεία της φετινής Μόστρας. 
 


Το τρέϊλερ της ταινίας.




πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top