GuidePedia

0

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να βρουν έναν καλύτερο σύμμαχο για την καταπολέμηση του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, από την Τουρκία» επισημαίνει σε κύριο άρθρο της η Wall Street Journal (WSJ) το Σάββατο και υποδηλώνεται ότι η αεροπορική αμερικανική βάση που φιλοξενείται στην Τουρκία θα πρέπει να μετακινηθεί κάπου αλλού, όπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα Ζαμάν.

Υπενθυμίζει ο συντάκτης, την απροθυμία της Τουρκίας να συμμετάσχει στο συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους- ΙΚ, όχι μόνο με άρνησή της να λάβει σε στρατιωτική δράση, αλλά συγχρόνως απαγορεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν την αμερικανική βάση στο İncirlik -Ιντσιρλίκ, που βρίσκεται λιγότερο από 100 μίλλια από τα σύνορα της Συρίας, ώστε να διεξάγει αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τρομοκρατών.

«Αυτό περιπλέκει την υλικοτεχνική υποστήριξη και αναγνωρίζεται ως πρόκληση από το Πεντάγωνο, ειδικά σε μία εκστρατεία που αναμένεται να κρατήσει χρόνια», προσθέτει το άρθρο.

Η αμερικανική εφημερίδα, αναφέρει- όπως γράφει η Ζαμάν- ότι ο αμερικανικός στρατός χωρίς καμία αμφιβολία θα βρει να παρακάμψει την αεροπορική εκστρατεία του, όπως ακριβώς έκανε το 2003, όταν η Τουρκία αρνήθηκε αιτήματα να αφήσει τα αμερικανικά αεροπλάνα να αρχίσουν επιθέσεις στο Ιράκ, από το έδαφός της, προκειμένου να καθαιρέσουν τον τότε πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν.

Σημειώνει, ακόμη, ότι η Τουρκία μοιράζεται σύνορα μήκους 910 χιλιομέτρων με τη Συρία και το Ιράκ, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να γίνει μια ουσιώδης, πέρα από τη συμβολική συνεισφορά στην εκστρατεία κατά του ΙΚ.

Η WSJ περιγράφει ως «πραγματικότητα» που η τουρκική κυβέρνηση, μέλος του ΝΑΤΟ, εδώ και πολύ καιρό, σταμάτησε να ενεργεί ως σύμμαχος των ΗΠΑ ή ως φίλος της Δύσης.

Ο συντάκτης του άρθρου επικαλείται τον πρώην αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα, Francis Ricciardone, ο οποίος είπε αυτήν την εβδομάδα ότι η τουρκική κυβέρνηση ‘συνεργάσθηκε με ειλικρίνεια’ με την ‘Τζμπχάτ αλ Νούσρα’- το παράρτημα της Αλ Κάιντα στη Συρία- μαζί με άλλες τρομοκρατικές ομάδες.

Ισχυρίσθηκε, ακόμη, ότι η Άγκυρα επεδίωξε να καταστεί η Τουρκία, δίοδος στις ξένες ριζοσπαστικές ομάδες μεταφέροντας τες στη Συρία και το Ιράκ.

Το αμερικανικό δημοσίευμα, επισημαίνει, ότι η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ που χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ επί, σχεδόν, 60 χρόνια, ίσως, ήρθε η ώρα να εξετασθεί η μεταφορά της σε μια νέα αεροπορική βάση στο έδαφος των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν, πλέον, να έχουν φίλους στην Άγκυρα, αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες επιλογές στη Μέση Ανατολή», συμπεραίνει το δημοσίευμα.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top