GuidePedia

0


Μεγάλο εκνευρισμό προκάλεσε στην τουρκική πολιτειακή, πολιτική, αλλά και στρατιωτική ηγεσία το άρθρο της εφημερίδας «Ακσάμ», σύμφωνα με το οποίο ο Τουρκικός Στρατός ελέγχεται από τον Φετουλάχ Γκιουλέν, μέσω οπαδών του αξιωματικών. Η εφημερίδα ανέφερε ότι τουλάχιστον 40 Τούρκοι ανώτατοι αξιωματικοί ανήκουν σε αυτό που η κυβέρνηση Ερντογάν χαρακτηρίζει, ως «παράλληλο κράτος».

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε το δημοσίευμα παράδειγμα ανευθυνότητας. «Σε μια στιγμή που η περιοχή μας σημαδεύεται από εξαιρετικές εξελίξεις, θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη υπευθυνότητα στα δημοσιεύματα που αφορούν της τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και εξασφαλίζουν τα εθνικά μας συμφέροντα», είπε ο Γκιουλ.
Στις ένοπλες δυνάμεις, επίσης, το δημοσίευμα προκάλεσε εκνευρισμό, αλλά και ταραχή. Ενδεικτική της ταραχής είναι η ανακοίνωση που εκδόθηκε για το θέμα:
«Τα σχόλια αυτά και ισχυρισμοί δημιουργούν μια αρνητική προδιάθεση έναντι των ενόπλων δυνάμεων, χωρίς να έχουν καμία βάση. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη, πόσο μάλλον απόδειξη, από αναφορές των μυστικών υπηρεσιών που να τεκμηριώνουν τέτοιους ισχυρισμούς. Είναι μια ακόμα επίθεση κατά των ενόπλων δυνάμεων, μέσω του τύπου που γίνεται για να δοθεί η εντύπωση ότι υπάρχουν δομές εντός των ενόπλων δυνάμεων, πέραν της ιεραρχίας», αναφέρει η ανακοίνωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Ο πρωθυπουργός Ερντογάν, επίσης παρενέβη στο θέμα και με ανακοίνωσή του ανέφερε, πως ό,τι έπρεπε να γίνει για να ξεκαθαρίσει η δημόσια ζωή και οι ένοπλες δυνάμεις, έχει γίνεται μέσω της νομοθεσίας στην Τουρκία. Ο Ερντογάν κάλεσε επίσης με την σειρά του τα ΜΜΕ να είναι πιο προσεκτικά όταν ασχολούνται με τέτοια ζητήματα.

Ο ίδιος ο Γκιουλέν απέρριψε το δημοσίευμα, λέγοντας πως έχει ως στόχο να πλήξει την θεσμική αξιοπιστία του στρατεύματος. Ο πάλαι ποτέ στενός συνεργάτης του Ερντογάν, ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, έχει γίνει εδώ και καιρό το κόκκινο πανί για τον Ερντογάν, ο οποίος τον κατηγορεί για ό,τι συμβαίνει στην τουρκική πολιτική ζωή και δεν είναι προς το συμφέρον του ιδίου και του κόμματός του.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top