GuidePedia

0


Με τον πλέον επίσημο τρόπο η Τουρκία μετατρέπεται σε κράτος των μυστικών υπηρεσιών (και σίγουρα όχι μόνο της Τουρκίας)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης 
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Ο Hakan Fıdan, αρχηγός της μεγαλύτερης τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, της ΜΙΤ, ένα από τα πιο έμπιστα πρόσωπα του σημερινού Τούρκου πρωθυπουργού, Ταΐπ Ερντογάν, προορίζεται, σύμφωνα με αποκλειστικές δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Άγκυρα, να αναλάβει μετά τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Αυγούστου και την μεταπήδηση του Ερντογάν στην προεδρία το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. 
Σίγουρα ο δικός μας ΥΠΕΞ θα «χαρεί» πάρα πολύ όταν θα έχει ένα συνομιλητή σαν τον σημερινό αρχηγό της ΜΙΤ, που το όνομα το έχει συνδεθεί με τις πιο «σκοτεινές» υποθέσεις της Τουρκίας, όπως το… γνωστό σκάνδαλο των μυστικών διασυνδέσεων με το Ιράν στο οποίο ενεπλάκη ο ίδιος ο γιος του Ερντογάν, ο Bılal Erdoğan.

Όπως αναφέρεται ο Ερντογάν, αν και ακόμα δεν έχει πάρει τη οριστική του απόφαση, θα είναι ο κύριος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Αυγούστου, εκλογές που θα κρίνουν σε μεγάλο μέρος τα επόμενα βήματα και τις κατευθύνσεις της Τουρκίας σε ένα φοβερά εύφλεκτο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον και με την τουρκική προκλητικότητα εναντίον της χώρας μας να αυξάνεται συνεχώς. 

Το στενό οικογενειακό περιβάλλον του Ερντογάν έχει εκδηλώσει κάποιες αντιρρήσεις στην πρόθεση του Τούρκου πρωθυπουργού να μεταπηδήσει την προεδρία, μια κίνηση που θα επιβεβαιώσει τις φιλοδοξίες του Ερντογάν, ενώ και κάποιοι κομματικοί κύκλοι έχουν εκφράσει κάποιες ενστάσεις κυρίως στο θέμα της αντικατάστασης του Ερντογάν στην ηγεσία του κόμματος και στην πρωθυπουργία. 

Οι πιο πιθανές εξελίξεις που αναμένονται μετά την επικείμενη νίκη του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Αυγούστου, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανιστεί κάποιος ικανός αντίπαλος να του ανακόψει τον δρόμο, είναι να μεταπηδήσει στην πρωθυπουργία της χώρας ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών, γνωστός νεοοθωμανιστής, Αχμέτ Νταβούτολγου. 

Με την μεταπήδηση όμως του Νταβούτογλου στην πρωθυπουργία, εξέλιξη που θα σημάνει την περαιτέρω προώθηση της νεοοθωμανικής επεκτατικότητας της Τουρκίας κυρίως σε βάρος τη χώρας μας, δημιουργείται ένα κενό στο κρίσιμο υπουργείο Εξωτερικών. 

Γι αυτή την θέση λοιπόν, όπως αποκαλύπτει και ο Abdulkadir Selvi, βασικός αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας, Yeni Şafak, (εφημερίδα που εκφράζει τις απόψεις του Ερντογάν), προορίζεται ο μέχρι σήμερα αρχηγός της ΜΙΤ, ο Hakan Fıdan, ο οποίος, όπως αναφέραμε και παραπάνω είναι από τα ποιο έμπιστα πρόσωπα του Ταΐπ Ερντογάν. 
Όσον αφόρα τον Νταβούτογλου, που προορίζεται σαν ο επόμενος πρωθυπουργός, θα πλαισιωθεί από ένα επιτελείο από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ερντογάν όπως οι αντιπρόεδρος της σημερινής κυβέρνησης, Bülent Arinç, ο σύμβουλος επί εσωτερικών υποθέσεων, Numan Kurtulmuş και ο ειδικός σύμβουλος Yalçın Doğan.

Σίγουρα όλες αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν αποφασιστικά τις κατευθύνσεις της Τουρκίας προς μια νέα πιο σκληρή νεοοθωμανική πολιτική και η ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από ένα από τα πιο «σκοτεινά» πρόσωπα του τουρκικού δημόσιου βίου, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις ελληνοτουρκικές επαφές με την συσσώρευση των διμερών προβλημάτων και την αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας. 

Το ερώτημα μας είναι αν μια ελληνική κυβέρνηση, όπως η σημερινή, που έχει παραδώσει την εθνική κυριαρχία στην «λεηλασία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορέσει να συνομιλήσει και κυρίως να υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας με την νέα ηγεσία του τουρκικού ΥΠΕΞ.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top