Στις 23 και 24 Μαΐου έλαβε χώρα, στη Μόσχα, συνδιάσκεψη για τη διεθνή ασφάλεια, την οποία είχε οργανώσει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, απαντώντας, ουσιαστικά, στην αντίστοιχη, οργανωμένη από τους Αμερικανούς σύσκεψη για την ασφάλεια στον Ειρηνικό και την Ασία.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ – ΣΧΟΛΙΟ: Παντελής Καρύκας
Στην συνδιάσκεψη της Μόσχας συμμετείχαν κυρίως εκπρόσωποι χωρών, της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής και συγκεκριμένα από την Αλγερία, την Αίγυπτο, την Λιβύη, τον Λίβανο, στην Συρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ενώπιον αυτών ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ανέπτυξε το νέο ρωσικό δόγμα ασφαλείας, αλλά και τον προβληματισμό της Ρωσίας για τον ρόλο των ΗΠΑ στο διεθνές σύστημα.
Συνολικά στην συνδιάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι 41 χωρών. Ο Ρώσος υπουργός, στην ομιλία του, ενώπιών τους, δήλωσε ότι το δόγμα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, το οποίο επικεντρώνεται στην υποκίνηση «επαναστατικών αναταραχών» σε γεωπολιτικά σημεία κλειδιά σε όλο τον πλανήτη και η υπονόμευση, μη αρεστών σε αυτές, κυβερνήσεων και η προσπάθεια αντικατάστασής τους με άλλες αρεστές, με σκοπό την άσκηση ελέγχου σε πλουτοπαραγωγικές πηγές, καθιστά πλέον τις ΗΠΑ ένα επικίνδυνο για τη Ρωσία έθνος, που έχει ως στόχο τη διάλυση του ρωσικού κράτους.
Ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι το νέο ρωσικό δόγμα ασφαλείας εστιάζεται στην αντιμετώπιση αυτής ακριβώς της απειλής. Δικαιολογώντας την άποψή του, αναφέρθηκε στις διάφορες «πολύχρωμες» επαναστάσεις που σημειώθηκαν σε όλο τον κόσμο, δίνοντας, φυσικά, έμφαση στην εξέγερση που ανέτρεψε τον Ουκρανό πρόεδρο Γιανουκόβιτς. Ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι στόχος της κατευθυνόμενης εξέγερσης στην Ουκρανία ήταν η αποδυνάμωση της Ρωσίας και μόνο. Η Ρωσία, είπε, δεν έχει άλλη επιλογή από το να αντιταχθεί στην αμερικανική γεωπολιτική επεκτατικότητα.
Ο Σοϊγκού από την άλλη, δεν έκανε την παραμικρή νύξη για τα ζητήματα της νοτιοανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού. Το γεγονός αυτό, προφανώς συνδέεται με την πρόσφατη ενεργειακή συμφωνία που η Ρωσία υπέγραψε με την Κίνα, την πρωτοκαθεδρία της οποίας, φαίνεται πως υποστηρίζει, στην περιοχή.Η Μόσχα, από την πλευρά της, φαίνεται πάντως διατεθειμένη να αποκαταστήσει ή/και να επεκτείνει την επιρροή της σε χώρες όπως η Ινδία και το Πακιστάν, όπως απέδειξε και η χθεσινή συμφωνία πώλησης ελικοπτέρων στην ασιατική αυτή χώρα, η οποία ανήκει στην αμερικανική ζώνη επιρροής, θεωρητικά, τουλάχιστον.
http://thediplomat.com/2014/06/russias-old-new-doctrine/
πηγή
Δημοσίευση σχολίου