GuidePedia

0

Περισσότερες από 80 προσωπικότητες με εμπλοκή στα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την «σιωπή του, έναντι της καταστροφής της δημοκρατίας που προκαλεί η κυβέρνηση Ερντογάν».
«Ο πρωθυπουργός Ερντογάν συνεχώς υπονομεύει τον βασικό, επί δεκαετίες, πυλώνα της στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ- Τουρκίας, τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Γράφουμε για να εκφράσουμε την βαθιά μας δυσαρέσκεια, για αυτή την εξέλιξη και για να σας παροτρύνουμε να ξεκαθαρίσετε, στην τουρκική κοινή γνώμη, την ανησυχία των ΗΠΑ για τον δρόμο που έχει πάρει η Τουρκία. Η σιωπή θα ενθαρρύνει τον πρωθυπουργό Ερντογάν να περιορίσει το κράτος δικαίου, έτι περαιτέρω», αναφέρουν στην επιστολή.
Όσον αφορά τις υπογραφές, ξεχωρίσουν αυτές του Ντένις Ρος, της Αν Μαρί Σλάουτερ, διευθύντριας σχεδιασμού εξωτερικής πολιτικής του State Department και της Τζούλιαν Σμιθ, συμβούλου του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

Οι υπογράφοντες χαρακτηρίζουν τις πράξεις του Ερντογάν αυταρχικές και επισημαίνουν ότι ο τρόπος αντίδρασης της κυβέρνησης θα οδηγήσει την ατελή τουρκική δημοκρατία σε μονοκρατορία. Αναφέρονται, επίσης, ιδιαίτερα στην αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης στα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί, στα σκάνδαλα διαφθοράς, στην καταδίωξη της δικαιοσύνης, στον νόμο για την επιβολή περιορισμών στο διαδίκτυο.
«Ο ίδιος (ο Ερντογάν) και πολλοί στο κόμμα του καταχρώνται των θέσεών τους και περιορίζουν, κατά το δοκούν, το κράτος δικαίου, τερματίζοντας δικαστικές έρευνες, απολύοντας ή μεταθέτοντας εκατοντάδες εισαγγελείς και χιλιάδες αστυνομικούς, χειραγωγούν τα ΜΜΕ, δαιμονοποιούν την κριτική, και ενοχοποιούν φανταστικούς, εναντίον τους, ξένους συνωμότες, στους οποίους περιλαμβάνουν και τον πρέσβη των ΗΠΑ. Ακόμα χειρότερα το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ πιέζει για συνταγματικές αλλαγές, όπως τον στενό έλεγχο της δικαστικής εξουσίας ή τη διαδικτυακή λογοκρισία, θα βρεθεί υπό τον [Ερντογάν], παραβιάζοντας, το θεμέλιο της δημοκρατίας, την αρχή της διάκρισης των εξουσιών», αναφέρουν.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν ήδη πλήξει τη τουρκική οικονομία και έχουν δημιουργήσει πόλωση στην τουρκική κοινωνία, υπονομεύοντας την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Καταλήγουν δε τονίζοντας ότι η αμερικανική σιωπή μπορεί να εκληφθεί, από την τουρκική κοινή γνώμη, ως αποδοχή των κινήσεων του Ερντογάν.

«Στο μεταξύ, η βλάβη στην τουρκική δημοκρατία συνεχώς επεκτείνεται. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί, δημόσια και ιδιωτικά, ότι οι αυταρχικές πράξεις του πρωθυπουργού Ερντογάν και η δημαγωγία του ανατρέπουν τους τουρκικούς πολιτικούς θεσμούς και τις αξίες και θέτουν σε κίνδυνο την σχέση ΗΠΑ- Τουρκίας», καταλήγει η επιστολή.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top