GuidePedia

0


Η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για πρόωρες εκλογές, σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και αναθεώρηση του Συντάγματος, φαίνεται πως δεν είναι αρκετές για να βάλουν τέλος στα βάσανα της Ουκρανίας. 

Η εμπόλεμη κατάσταση στο Κίεβο παραμένει. Οι διαδηλωτές δεν έχουν φύγει από την πλατεία Ανεξαρτησίας, ενώ το Σάββατο το πρωί έφτασαν μέχρι το προεδρικό μέγαρο. Δεν μπήκαν μέσα, αλλά το απέκλεισαν κι έβαλαν σκοπιές απέξω. 

"Δεν είναι κανείς εδώ, κανένας από τους αξιωματούχους του ή κάποιος άλλος που να έχει άμεση σχέση με τις υπηρεσίες του", δήλωσε ο Οστραπ Κρίβντικ, ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών. Πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές δεν παραβίασαν την πύλη για να μπουν στο μέγαρο.

Για να φύγουν από την πλατεία Μαϊντάν, σύμβολο της εξέγερσής τους, απαιτούν την παραίτηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ο οποίος από το μεσημέρι της Παρασκευής όταν υπέγραψε στη συμφωνία με την αντιπολίτευση έχει... χαθεί από προσώπου γης! Φέρεται όμως να ετοιμάζει τηλεοπτικό διάγγελμα από το Χάρκοβο, πόλη όπου παραμένει ισχυρός ο πυρήνας των υποστηρικτών του.

Συναγερμός σήμανε όταν το μεσημέρι του Σαββάτου ο Βιτάλι Κλίτσκο εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε το Κίεβο!

"Σήμερα εγκατέλειψε το Κίεβο", δήλωσε ο Κλίτσκο στην έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου το οποίο συζητά την πρόταση της αντιπολίτευσης που καλεί τον Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί. Ο πρώην πυγμάχος πρότεινε οι πρόωρες εκλογές να γίνουν έως τις 25 Μαΐου.

"Εκατομμύρια Ουκρανοί βλέπουν μόνο μια επιλογή, τις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές", πρόσθεσε ο Κλίτσκο σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 5.

Νωρίτερα, δημοσιογράφοι είχαν μπει... ανενόχλητοι και χωρίς καμιά δυσκολία στην προεδρική κατοικία, 15χλμ από το κέντρο του Κιέβου, η οποία συνήθως φρουρείται αυστηρά.

Εδώ ο Γιανουκόβιτς, εκεί ο Γιανουκόβιτς, κανείς δεν ξέρει που είναι ο Ουκρανός πρόεδρος. Οι συνεργάτες πάντως επιμένουν ότι δεν έχει εγκαταλείψει τη χώρα.

Η Άννα Χέρμαν, στενή σύμμαχος του προέδρου της Ουκρανίας δήλωσε πως όχι μόνο ο Γιανουκόβιτς δεν έχει εγκαταλείψει τη χώρα, αλλά πρόκειται να επισκεφτεί την πόλη Χαρκίφ στα βορειοανατολικά της χώρας, μια πόλη που είναι η "καρδιά" των υποστηρικτών του.

Εξάλλου, πηγή από το περιβάλλον του Γιανουκόβιτς είπε στο Reuters πως ο Ουκρανός πρόεδρος είναι στη χώρα. "Όλα είναι καλά", τόνισε. Όταν ρωτήθηκε αν ο Γιανουκόβιτς παραμένει στο Κίεβο, απάντησε: "Δε μπορώ να πω".

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Βουλής υπέβαλε ο στενός συνεργάτης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, Βολίντιμιρ Ρίμπακ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Σύμφωνα με πληροφορίες επικαλέστηκε λόγους υγείας.
Την ίδια ώρα εγκατέλειπαν το Κόμμα των Περιφερειών, του Γιανουκόβιτς, περί τους 40 βουλευτές.

Εκτός από τη στήριξη στενών του συμμάχων, φαίνεται πως ο Γιανουκόβιτς χάνει και τους... υπουργούς του! Πως να ερμηνευτεί αλλιώς η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, του αρμόδιου για την καταστολή των διαδηλώσεων, που ζήτησε από τους πολίτες βοήθεια για να αποκατασταθεί η τάξη στη χώρα!

Στη ανακοίνωση μάλιστα τονίζεται ότι το υπουργείο ότι τάσσεται υπέρ της "ταχείας αλλαγής", όπως και οι πολίτες. Και η αστυνομία δήλωσε ότι είναι "στο πλευρό του λαού" και ότι επιθυμεί "ταχείες αλλαγές" στη χώρα!

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο καλεί τους πολίτες να "ενωθούν για την εγγύηση της ασφάλειας και τη δημιουργία μιας "ανεξάρτητης, δημοκρατικής και ευρωπαϊκής χώρας" και σημειώνει πως υπηρετεί "αποκλειστικά τον ουκρανικό λαό και συμμερίζεται πλήρως την ισχυρή του επιθυμία για ταχεία αλλαγή".

Ο άνθρωπος της Τιμοσένκο


Το «δεξί χέρι» της Γιούλια Τιμοσένκο, ο Ολεξάντρε Τουρτσίνοφ εξελέγη πρόεδρος της Βουλής, στη θέση του στενού συνεργάτη του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, του Βολιντίμιρ Ρίμπακ.

Ο Τουρτσίνοφ εξελέγη κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης με 288 ψήφους υπέρ σε ένα σύνολο 450 ψήφων. «Η εξουσία στην Ουκρανία ξεκινά και πάλι το έργο της σταθεροποίησης της κατάστασης» δήλωσε.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top